En halv försvarsbudget slösad på onödiga PCR-tester

0
79

Publicerad 21 januari 2022 kl 08.12

Inrikes. PCR-testningen för covid-19 har hittills kostat Sverige drygt 22 miljarder kronor, trots att PCR-tekniken oftast är onödig. Nu kritiserar experter de krystade förklaringarna till varför de svindyra testerna skulle behövas och kräver att regeringen går över till billiga antigentester istället, rapporterar Dagens Nyheter.

Gilla artikeln på Facebook

KI-professorn Anders Björkman anser att Sverige i större utsträckning borde ha använt sig av billiga snabbtester i stället för de svindyra dyra PCR-testerna.

– PCR-testning är i hög grad meningslös för smittspårning. Om man får svar efter flera dagar är testet inaktuellt och man kan redan ha hunnit smittat andra, säger Anders Björkman som välkomnar Folkhälsomyndighetens nya teststrategi.

Samtidigt har PCR-testerna skapat många nya entreprenörer, som kunnat tjäna en rejäl hacka på att sälja testresultat till regionerna. Hur många testföretag som skapats och hur många som blivit rika på att sälja tester för de 22 miljarderna har inte helt klarlagts ännu.

Folkhälsomyndighetens Sara Byfors försvarar dock den storskaliga användningen av svindyra PCR-tester i ett skriftlig kommentar till DN:

“PCR-testerna har en högre känslighet och träffsäkerhet och är därför bättre än antigentesterna för påvisning av sars-cov-2. Bland annat kan ett falskt negativt resultat medföra ökad risk för smittspridning då personen som testats inte får vetskap om sin pågående covid-19-sjukdom och heller inte ges några förhållningsregler”.