Analyser: Merz polariserar – vad är CDU efter Merkel?

0
71

Friedrich Merz skiljer sig tydligt på två punkter jämfört med sina föregångare på CDU:s ordförandepost, skriver Michael Schlieben i en analys i Die Zeit efter att Merz valts med stor majoritet. Det handlar dels om att affärsmannen Merz är en outsider i partiet – ”en enstöring som är stolt över sin självständighet” – dels om att han till skillnad från sina företrädare inte utmålar sig som en kompromissvillig brobyggare. ”Merz polariserar. Och han är stolt över det. Han kan passionerat baktala Merkel och hennes ’socialdemokratisering’”, skriver Schlieben. Economist nämner Merz uttalande från 2019, då han sa att ”Angela Merkels letargi täcker Tyskland som en våt filt”. Tidningen konstaterar dock att han de senaste åren gått från att vara ”en skattesänkande machoman” som gillade att reta de politiskt korrekta, till att nu framställa sig som betydligt mer moderat och presentera politik för kvinnor, homosexuella och unga samt lova mer social rättvisa. Hans viktigaste fråga framöver blir dock en annan, skriver Focus Ulrich Reitz: ”Vad står CDU för efter Merkel?”