Världens rikaste blev dubbelt så rika av corona

0
77

Publicerad 21 januari 2022 kl 11.20

Ekonomi. I världen som helhet blev 99 procent av befolkningen fattigare under pandemin, och mer än 160 miljoner människor föll ned i fattigdom. Men samtidigt har en liten krets beslutsfattare inom de största centralbankerna sett till att de allra rikaste mer än fördubblade sin förmögenhet – med statliga medel.

Gilla artikeln på Facebook

Det är en rapport från Oxfam International som visar hur de statliga centralbankspengarna fördelats.

I Sverige och många andra länder har pengarna pumpats in mer i finansmarknaderna än i ekonomin som helhet, vilket gynnat börsbolag och finansmän världen över samtidigt som vanligt folk och små- och medelstora företag blivit fattigare.

Mest, procentuellt sett, tjänade de redan superrika. Världens tio rikaste personer fördubblade sin förmögenhet under pandemins första två år, enligt Oxfam International. Totalt steg deras rikedom med 700 miljarder dollar, till 1,5 biljoner.

– Om dessa tio män skulle förlora 99,999 procent av sina förmögenheter i morgon skulle de fortfarande vara rikare än 99 procent av alla människor på planeten, säger Oxfam Internationals VD Gabriela Bucher i ett uttalande.