SC til Maharashtra: Send inn OBC-data til kommisjonen

0
77

Tapex Court sa at de høye poengsummene i en eksamen ikke er en proxy for fortjeneste, som bør kontekstualiseres og re-konseptualiseres som et instrument som fremmer sosiale goder som likestilling. Fil.

Høyesterett gjentok at den trippeltesten som ble fastsatt av den for å gi kvoter til andre bakoverklasser (OBC-er) må følges, og ba onsdag Maharashtra-regjeringen om å sende inn data som er tilgjengelige med den om OBC-er til staten- oppnevnt kommisjon.

Dette, sa retten, er for å gjøre det mulig for kommisjonen å vurdere riktigheten av dataene og komme med anbefalinger for representasjon av medlemmer av disse klassene i statens lokale organer.

Retten hørte en søknad inngitt av Maharashtra i syn på rekkefølgen på å utsette valget til seter reservert for OBC-kategorien i lokale organs meningsmålinger i staten, og pålegge at de skal renotiseres som seter i generell kategori.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1 .png Sjekk ut Express Premium

Klikk her for mer

Onsdag beordret en benk ledet av justitiarius AM Khanwilkar at trippeltesten må følges av stater og unionsterritorier hvis de har til hensikt å gjennomføre lokale avstemninger som gir reservasjoner for OBC-kategorien.

“Hvis staten eller unionsterritoriet ikke er i stand til å oppfylle kravet til trippeltest og valget til noen av dets lokale organer ikke kan utsettes utover den lovbestemte perioden, bør (den berørte) valgkommisjonen varsle forholdsmessig seter som åpne kategori seter, og fortsett med valg av de lokale organene,» fastslo benken, som også består av dommerne Dinesh Maheshwari og CT Ravikumar.

I desember 2021 hadde SC utholdt valget til 27 prosent seter reservert for OBC-kategorien i lokale organer i Maharashtra, og konkluderte med at delstatsregjeringen ikke hadde fulgt den obligatoriske trippeltesten som ble fastsatt av den før de bestemte seg for å øremerke kvoten.

Les også |SC-ordre om OBC-kvote: Stråle av håp, sier Maharashtra-regjeringen

Trippeltestkravet er et tredelt kriterium satt opp av toppretten i tidligere dommer for å gi mandat til OBC-reservasjon. Det krever at staten først setter ned en kommisjon for å gjennomføre strenge empiriske undersøkelser av arten og implikasjonene av tilbakestående qua lokale organer, i staten.

For det andre, for å spesifisere andelen av reservasjoner som kreves for å bli avsatt pr. lokalt organ i lys av anbefalingene fra panelet, for ikke å falle inn i overbredde; og for det tredje at en slik reservasjon ikke bør overstige til sammen 50 prosent av de totale setene som er reservert til fordel for SCs/STs/OBCs samlet.

Den 15. desember i fjor spurte domstolen Maharashtra-regjeringen og staten Valgkommisjonen (SEC) til gi beskjed om 27 prosent seter reservert for OBCs som generellkategori og hold valg til dem sammen med de for de resterende 73 prosentene.

Les også |Maharashtra: BJP vil gå ut i gatene hvis meningsmålingene holdes uten OBC-reservasjon , sier Fadnavis

Onsdag leverte SEC en samsvarsrapport til retten, som indikerte at i henhold til dens instrukser har valgprogrammer med hensyn til seter, som tidligere ble varslet som OBC-kategori, siden blitt gjennomført som åpne seter, og resultatene vil sannsynligvis bli varslet. innen torsdag.

I mellomtiden flyttet Maharashtra også en søknad som oppfordret SC til å tillate det å gjennomføre de gjenværende valget på grunnlag av informasjon/data som allerede er tilgjengelig med den i OBC-kategorien.

Da han hørte det onsdag, sa en benk ledet av justitiarius AM Khanwilkar: “I stedet for å undersøke riktigheten av dataene gitt av staten sammen med søknaden, er det riktige kurset for staten å produsere disse dataene og ytterligere informasjon som kan være tilgjengelig før den statlige dedikerte kommisjonen.» Dette panelet, sa retten, kan i sin tur undersøke “riktigheten av det” og, om nødvendig, gi en anbefaling til staten.

På grunnlag av dette, sa retten, kan ytterligere skritt tas av staten eller SEC, “etter tilfellet”.

Retten advarte imidlertid om at “dette i seg selv ikke ville innebære full overholdelse av trippeltestøvelsen”, som “i alle fall vil måtte fullføres i henhold til avgjørelsen fra denne domstolen” før det tas hensyn til reservasjon av seter i den lokale regjeringen for OBC-kategori (bekymret)”.

Retten sa at “Kommisjonen kan sende foreløpig rapport, hvis det blir informert om det, til de berørte myndighetene innen to uker etter mottak av informasjon /data fra statens regjering.

Ved å uttale at det ikke hadde uttrykt noen mening på noen måte med hensyn til riktigheten av informasjonen/dataene referert til i den midlertidige søknaden inngitt av Maharashtra, sa SC “det er opp til kommisjonen å undersøke det samme og ta et passende syn på saken. , som kan bli informert.”

📣 Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

For alle de siste India-nyhetene, last ned Indian Express-appen.

  • Indian Express-nettstedet har blitt vurdert GREEN for sin troverdighet og pålitelighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for deres journalistiske standarder.

© The Indian Express (P ) Ltd