”Hedersförtrycket frodas 20 år efter Fadimes död”

0
79

För 20 år sedan mördades Fadime Sahindal i ett hedersrelaterat mord. Sedan dess har mycket hänt och kunskapen kring det hedersrelaterade våldet har ökat, men hedersförtrycket frodas än. Det skriver Azam Qarai för Kvinnors nätverk på DN Debatt. Hon listar tre punkter som hon ser som särskilt oroande. Bland annat pekar hon på att det finns för stora skillnader på hur hedersärenden handläggs i olika delar av landet. Qarai presenterar fem förslag som hon tror kan förbättra situationen. Bland annat vill hon se en långsiktig plan mot hedersförtryck från politikerna. Hon vill även se att ansvaret i högre grad läggs på förövarna, inte på de som blir utsatta för förtrycket. Azam Qarai, talesperson för Kvinnors nätverk, verksamhetschef för Linnamottagningen