Generöst och rörigt om Prousts mest kända verk

0
74

Hundra år efter Marcel Prousts bortgång uppmärksammar författaren Carl-Johan Malmberg hans kända romansvit ”På spaning efter den tid som flytt”. Boken ”Lyckans gåta” riktar sig till förtrogna Proustläsare och är överrik på iakttagelser och idéer, skriver DN:s Ingrid Elam. ”Det är lätt att tappa orienteringen i myllret, precis som vid läsning av Prousts roman.” Den närmare 600 sidor långa hyllningsdikten är generös, både längd- och innehållsmässigt, om man ska tro Expressens Ulf Olsson. ”Malmberg anlägger en rad olika perspektiv på romanen, fogar in den i olika litterära sammanhang och kommenterar forskarnas förståelse av den”, skriver han. SvD:s Rebecka Kärde tycker särskilt mycket om kapitlet ”Den fångna” som behandlar den fiktive författaren Bergottes död. Kapitlet är, liksom resten av boken, fyllt av ”dolda stigar och magiska enskildheter”, skriver hon. Varje helg tipsar Omni-redaktionen om de mest aktuella filmerna, tv-serierna, musiken, böckerna och mycket mer från hela världen. Genre kan variera från vecka till vecka. Recensionssvepen är en del av Omnis helgsatsning med rekommendationer på läsvärda, aktuella och intressanta recensioner, intervjuer och långläsning som publiceras varje helg.