Forklart: Hvem er houthiene og hvorfor angrep de UAE?

0
96

Etter det mistenkte droneangrepet i Abu Dhabi. (UNI)

Et mistenkt droneangrep på tre petroleumstankere i Abu Dhabi, hovedstaden i De forente arabiske emirater, etterlot tre personer – to indianereog en pakistansk statsborger — døde på mandag. Senere tok de Iran-støttede Houthi-opprørerne i Jemen på seg ansvaret for angrepet, og advarte om at “UAE er en utrygg stat så lenge dens aggressive eskalering mot Jemen fortsetter.»

Et av den arabiske verdens fattigste land, Yemen, har blitt ødelagt av en nesten syv år lang borgerkrig, som startet etter at houthiene fanget hovedstaden Sana'a, hvoretter Saudi-ledede styrker grep inn og kjempet mot opprørerne med mål om å få slutt på iransk innflytelse i regionen og gjenopprette den tidligere regjeringen. De forente arabiske emirater ble med i den saudiske kampanjen i 2015 og har vært dypt involvert i konflikten siden den gang, til tross for at de kunngjorde den formelle tilbaketrekningen av styrkene i 2019 og 2020.

Les også | Houthis, som tok på seg ansvaret for eksplosjoner i De forente arabiske emirater, hadde båret ut grensestreik tidligere

Mandagens droneangrep markerer et skifte i strategi fra houthiene, som så langt har trent sine våpen og missiler mer mot Saudi-Arabia – som Jemen deler grense med – enn på UAE. Det siste Houthi-angrepet på UAE var i 2018.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Så, hvem er houthiene?

Hothi-bevegelsen ble grunnlagt på 1990-tallet av Hussein Badreddin al-Houthi, et medlem av Jemens sjiamajoritet, og har et ganske rett frem slagord eller sarkha: «Gud er stor, død til Amerika, død til Israel, forbannelse over jødene, seier til islam.” Etter at jemenittiske soldater drepte Hussein i 2004, tok broren Abdul Malik over.

Etter Jemens borgerkrig i 1962-70 begynte de en gang så mektige Zaidis først å bli satt på sidelinjen. De ble ytterligere fremmedgjort fra 1980-tallet og utover, da sunni-idealer ble stadig mer fremtredende i nabolandet Saudi-Arabia. På den tiden sluttet flere misfornøyde sjia-jemenitter, som var misfornøyd med sin mangeårige autoritære president og saudiske allierte Ali Abdullah Saleh, seg med saudiarabiske militante grupper som kjempet mot Riyadh.

I dette satellittbildet levert av Planet Labs PBC, stiger røyk over et Abu Dhabi National Oil Co. drivstoffdepot i Mussafah-området i Abu Dhabi, De forente arabiske emirater, mandag 17. januar 2022. (Planet Labs PBC via AP)

Til slutt, etter en rekke protester og attentatforsøk, trakk Saleh seg fra stillingen i 2012. Men houthienes regnskapsøyeblikk kom i 2014 – de bestemte seg for å alliere seg med Saleh og var i stand til å gripe Sanaa og styrte den da nye. president Abd Rabbu Mansour Hadi. I desember 2017 drepte houthiene imidlertid Saleh etter at de skjønte at han kom til å bytte side og alliere seg med den Saudi-ledede koalisjonen.

I løpet av sin korte karriere som president klarte ikke Hadi å gjenopprette orden i landet, som var full av korrupsjon, utbredt sult, arbeidsledighet, angrep fra jihadister og en voksende separatistbevegelse i sør. Det var Hadis svakhet som gjorde at houthiene kunne slå inn og fange store deler av Nord-Jemen, som fortsatt er under deres kontroll selv i dag.

Best of Explained

Klikk her for mer

Hvordan gjorde Saudi-Arabia engasjere seg?

Fremveksten av houthiene sendte alarmklokker som ringte over sunni-arabiske stater, spesielt Saudi-Arabia. En saudi-ledet koalisjon – støttet av USA, Storbritannia og Frankrike – startet deretter en luftkampanje i Jemen, med mål om å beseire opprørsgruppen. Det koalisjonen trodde ville ta bare noen få uker, har strukket seg i syv år, og vokst til en fullverdig borgerkrig.

Koalisjonstroppene var i stand til å drive ut houthiene fra sør i Jemen, men har ikke klart å fjerne dem fra det meste av den nordvestlige regionen. Titusenvis har blitt drept i prosessen, i det som regnes som en av verdens verste humanitære kriser. Begge sider har blitt anklaget for å ha begått utallige krigsforbrytelser og målrettet sivile.

Som gjengjeldelse har houthiene også målrettet flere steder over hele Saudi-Arabia, inkludert flyplasser og oljeanlegg.

I løpet av i fjor har de to sidene vært engasjert i en spent kamp for å erobre Marib-provinsen, som er regjeringens eneste gjenværende høyborg i Nord-Jemen og huser enorm olje- og gassinfrastruktur.

Hvordan ble De forente arabiske emirater involvert?

De forente arabiske emirater har vært medlem av den Saudi-ledede koalisjonen siden mars 2015. Men for det meste har UAE-støttede styrker som det separatistiske Southern Transitional Council (STC), og Joint Forces ledet av Salehs nevø, egentlig ikke båret støyten. av houthienes vrede like mye som Saudi har.

I 2019 kunngjorde De forente arabiske emirater at de sakte trakk seg ut av Jemen, og kunngjorde en “strategisk omplassering” fra havnebyen Hodeidah som en del av en FN-ledet fredsprosess.

I løpet av de siste ukene startet imidlertid de UAE-støttede sør-jemenittiske kjempebrigadene et aggressivt angrep i den oljerike sørøstlige provinsen Shabwah og avanserte mot Marib. Tidligere denne måneden hevdet houthiene at de hadde beslaglagt et UAE-skip, Rwabee, utenfor Jemen-kysten, som bar “våpen for ekstremister. Abu Dhabi benektet anklagene og kalte det en “farlig eskalering”.

Abdul Ilah Hajar, rådgiver for presidenten for houthiene’ Det øverste politiske rådet i Sanaa sa at det nylige angrepet var en advarsel. “Vi sendte dem en klar advarsel ved å treffe steder som ikke er av stor strategisk betydning,” sa han til AFP.

Siste gang houthiene tok på seg ansvaret for et angrep i UAE var i 2018, da UAE-støttede styrker gjorde fremskritt på Rødehavskysten og nesten grep Hodeidah, før FN-intervensjonen.

Etter mandagens droneangrep kunngjorde den saudiske koalisjonen at den hadde satt i gang luftangrep rettet mot den opprørskontrollerte hovedstaden Sanaa. “Som svar på trusselen og (av) militær nødvendighet, har luftangrep startet i Sanaa,” sa det offisielle saudiske pressebyrået på Twitter.

Nyhetsbrev | Klikk for å få dagens beste forklaringer i innboksen din

📣 Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

For alle de siste forklarte nyhetene, last ned Indian Express-appen.

  • Indian Express-nettstedet har blitt vurdert GREEN for sin troverdighet og pålitelighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for deres journalistiske standarder.

© IE Online Media Services Pvt. Ltd