De opvolger van HEVC: wat is de AV1-codec?

0
85
Oleksiy Mark/Shutterstock.com< /figuur>

De meeste moderne apparaten ondersteunen nu hardware-versnelde mediadecodering, wat een efficiëntere compressie en video van betere kwaliteit mogelijk maakt. De volgende kwaliteitssprong komt van de opvolger van HEVC, bekend als AV1.

Wat is AV1?

AV1 is een codec die wordt gebruikt voor de compressie en decompressie van video-inhoud. De term “codec” is afgeleid van “coder” en “decoder” en beschrijft een stuk software of hardware dat wordt gebruikt om gegevens te coderen of te decoderen. Dit wordt voornamelijk gedaan met het oog op compressie, waardoor het mogelijk is om gegevens te streamen via verbindingen met beperkte bandbreedte, zoals internet of HDMI-kabel.

Op het moment van schrijven in januari 2022 is de standaardcodec voor video-inhoud bekend als HEVC (High Efficiency Video Coding), of H.265. Daarvoor hadden we AVC (Advanced Video Coding) of H.264. Bij de overgang van AVC naar HEVC werd de bestandsgrootte ruwweg verdubbeld bij gebruik van de meer geavanceerde codec, met een nadeel.

HEVC is afhankelijk van hardwareversnelling. Daarom worden deze video's vaak niet ondersteund op oudere apparaten die zijn uitgebracht voordat HEVC de huidige standaard werd. Hetzelfde geldt voor AV1, dat een efficiëntieverbetering van ongeveer 30% belooft ten opzichte van HEVC.

AV1 is een open standaard, wat betekent dat het royaltyvrij is en niet vereist een gebruikslicentie. Het is ontwikkeld door de Alliance for Open Media, die bestaat uit giganten als Apple, Microsoft, Google, Amazon, NVIDIA en Tencent.

GERELATEERD: Wat is een codec?

Welke services en apparaten ondersteunen AV1?

Hoewel AV1 voor het eerst werd uitgebracht in 2018, is het nog relatief nieuw in vergelijking met meer gevestigde formaten . Om die reden is hardware-ondersteuning nog steeds relatief dun op de grond. Dit is een probleem als het gaat om het coderen van video, aangezien het coderen van AV1 ongeveer drie keer zo lang duurt als bij HEVC.

Advertentie

Naarmate de hardware verbetert, zullen ook de coderingstijden en AV1-inhoud haalbaar worden voor meer makers van inhoud. Maar sommige diensten ondersteunen AV1 al bij de levering van inhoud, waaronder Netflix dat in november 2021 ondersteuning voor AV1 lanceerde. YouTube gebruikt AV1 om 8K-inhoud naar compatibele apparaten te streamen, en sommige gebruikers hebben gemerkt dat een “AV1-instellingen” optie onder hun YouTube-instellingen op sommige apparaten.

Wat apparaten betreft, heeft Google bepaald dat alle Android TV-modellen die na april 2021 zijn geproduceerd en Android 10 gebruiken, AV1 ondersteunen met een snelheid tot 60 frames per seconde in de oorspronkelijke resolutie van de tv. Andere apparaten zoals de Roku Ultra (bijgewerkt in september 2020) en NVIDIA's 30-serie GPU's kunnen ook AV1-video decoderen.

Sommige smartphones ondersteunen ook al AV1-video, inclusief versies van Samsung’ s Galaxy S21-serie die Exynos 2100 systems-on-chip gebruiken. Tot nu toe heeft Apple AV1-ondersteuning nog niet opgenomen in zijn eigen hardware, inclusief de M1-serie van Apple Silicon.

AV1 is vereist voor 8K-streaming

De overstap van AVC naar HEVC was een langzaam, druppelsgewijs proces dat jaren duurde. Beide formaten worden nog steeds ondersteund waar het ertoe doet, en de overstap naar AV1 zal waarschijnlijk dezelfde aanpak volgen.

Het feit dat niet veel mensen een AV1-decoder op hun tv of smartphone hebben, is een van de redenen dat er& #8217; er is momenteel zo weinig 8K-inhoud beschikbaar, waardoor consumenten moeten vertrouwen op opschaling en high-end pc-gaming om de leegte te vullen.

GERELATEERD: Is een 8K-tv waard om te kopen zonder 8K-inhoud?

LEES VOLGENDE

  • › Stop met het afsluiten van uw Windows-pc
  • › Nee, iPhones zijn niet duurder dan Android-telefoons
  • › 8 cyberbeveiligingstips om beschermd te blijven in 2022
  • › Een trage iPhone versnellen
  • › Heb je nog steeds een VPN nodig voor openbare wifi?
  • › Wat doet “BB” Gemiddeld, en hoe gebruik ik het?