Boris Johnson trosser oppfordringene om å slutte ettersom utvisningsbudet øker

0
76

Storbritannias statsminister Boris Johnson taler under statsministerens spørsmål i Underhuset, London, onsdag. (House of Commons/PA via AP)

Den britiske statsministeren Boris Johnson trosset oppfordringene om å gå av i en hissig forestilling onsdag i parlamentet – men det kan være for lite til å forhindre et press fra hans konservative partis lovgivere om å avsettes ham over en rekke regjeringspartier som svikter nedstengning.

Presset på statsministeren vokste etter hvert som en konservativ lovgiver hoppet av til opposisjonspartiet Arbeiderpartiet og en tidligere konservativ statsråd sa til ham: «I Guds navn, gå!”

Kravet fra eks-Brexit-sekretær David Davis kom under en stridbar statsministers spørsmål-sesjon i Underhuset, der Johnson forsvarte sin regjerings rekord med å drive økonomien, bekjempe kriminalitet og håndtere koronaviruspandemien.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Johnson kunngjorde en egen kunngjøring om løftemaskemandater og de fleste andre koronavirusrestriksjoner i England fra neste uke, da han prøvde å børste spørsmålene til side om «partygate»-skandalen som truer karrieren hans.

Les |Storbritannias statsminister Johnson under press midt i rapporter om truende lederutfordring

“Vi leverte mens de raste,” sa han om opposisjonspolitikere, hvorav flere fortalte Johnson at han ble sett på av briter som en sjarlatan, en hykler, en løgner og «dumt.»

Opposisjonen Labour Party ble styrket av avhoppet til sine rekker av den konservative lovgiveren Christian Wakeford, som sa at statsministeren ikke var i stand til å tilby ledelsen og regjeringen dette landet fortjener. ”

Johnson strøk oppfordringene om å slutte, men hans trassige prestasjon ble møtt med dempet jubel på den konservative siden av Underhuset.

Konservative lovgivere vurderer om de skal utløse en mistillitsavstemning i Johnson midt i offentlig sinne. over “partygate”-anklagene. Det er en slående formuevending for en politiker som for drøyt to år siden førte Høyre til deres største valgseier på nesten 40 år.

Sjekk Express Premium

Klikk her for mer

Under det konservative partiets regler kan en mistillitsavstemning til partiets leder utløses hvis 54 partilovgivere — 15 % av partiet' 8217;s House of Commons totalt – skriv brev til en partifunksjonær som krever det.

Så langt har bare en håndfull konservative parlamentsmedlemmer åpenlyst bedt Johnson om å slutte, selv om flere dusin antas å ha sendt inn brev, inkludert noen valgt som en del av et Johnson-ledet jordskred i desember 2019.

Den konservative lovgiver Andrew Bridgen, som krever en endring, sa at han trodde at terskelen på 54 bokstaver ville bli nådd «denne uken», og la grunnlaget for en tillitsavstemning i løpet av få dager.

Hvis Johnson tapte en tillitsstemme blant partiets 359 lovgivere, ville det utløse en konkurranse for å erstatte ham som konservativ leder. Vinneren skulle også bli statsminister. Hvis Johnson vant avstemningen, ville han være trygg fra en lignende utfordring i ett år.

Les |Storbritannias Boris Johnson beklager for å ha deltatt på lockdown-festen

Johnson ba lovgiverne om unnskyldning i forrige uke for å ha deltatt på en «bring your own booze»-samling i hagen til hans kontorer i Downing Street i mai 2020. På det tidspunktet ble folk i Storbritannia utestengt fra å møte mer enn én person utenfor husstanden deres for å bidra til å dempe spredningen. av COVID-19.

Johnson sa at han hadde betraktet festen som en arbeidssamling som falt innenfor reglene.

“Jeg er absolutt kategorisk, ingen sa til meg: 'Dette er en begivenhet som er i strid med reglene,» sa Johnson tirsdag da han gjentok sine unnskyldninger.

Senior embetsmann Sue Gray undersøker påstander om at myndighetenes ansatte holdt soaréer på sene kvelder, spritfester og «vintid-fredager» mens Storbritannia var under koronavirusrestriksjoner i 2020 og 2021. Påstandene har skapt offentlig sinne, vantro og hån, og ført til en økende antall konservative som krever Johnsons avgang.

Johnson fortalte lovgiverne at Grays rapport ville bli publisert neste uke, og oppfordret partiet hans til å holde tilbake dommen inntil da.

“Det er opp til undersøkelsen å komme frem med en forklaring på hva som skjedde,” sa Johnson, som holdt private møter med konservative lovgivere onsdag for å støtte opp om sin smuldrende støtte.

Les |Indisk opprinnelse Rishi Sunak kan være kandidat til Storbritannias statsministerpost ettersom presset øker på Boris Johnson

Noen konservative lovgivere oppfordret kolleger til å vise samhold.

“Nå er det på tide å gå bak statsministeren ,” sa Jake Berry, en Johnson-alliert.

Men Johnsons unnskyldninger – der han erkjente “feilvurderinger” men ikke personlige regelbrudd – ser ut til å ha svekket, snarere enn styrket, hans posisjon i partiet. Til og med lovgivere som har støttet Johnson sier at han må trekke seg hvis det blir funnet at han har løyet.

Men eksperter sier det er en god sjanse for at etterforskningen verken vil frikjenne ham eller konkludere med at statsministeren brøt loven.

Forsvarsminister James Heappey sa at medlemmer av publikum var “absolutt rasende.”

“Jeg er også sint,” sa Heappey til Times Radio, men la til at “statsministeren har stått opp ved utsendelsesboksen og presentert sin versjon av hendelsene og beklaget voldsomt til den britiske offentligheten.”

«Jeg velger å tro på det statsministeren har sagt. Men jeg vet at det ikke er godt nok for mange av mine velgere,» sa han.

📣 Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

For alle de siste verdensnyhetene, last ned Indian Express-appen.

  • Indian Express-nettstedet har blitt vurdert GREEN for sin troverdighet og pålitelighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for deres journalistiske standarder.