Analyser: Står inför största offensiven sedan världskrigen

0
86

Världen står på randen till den största militära offensiven i Europa sedan andra världskriget, skriver Alexander Vindman och Dominic Cruz Bustillos i en analys i Foreign Affairs. De anser att Washington genom att fokusera på diplomati, i stället för ett mer kraftfullt svar på Rysslands mobilisering av trupper, har missat en möjlighet att avvärja krisen vid Ukrainas gränser. ”Genom att vänta in i det sista med den typen av kraftfulla åtgärder som nu övervägs måste Washington konfrontera Ryssland med en begränsad förmåga att avskräcka och tvinga.” I det här läget skulle militär assistans från västvärlden till Ukraina bara marginellt kunna påverka utgången av konflikten, skriver Samuel Charap och Scott Boston i en analys i Foreign Policy. Rysslands militär är helt enkelt alltför överlägsen Ukrainas, vilket skulle göra en militär inblandning från väst kontraproduktiv och sannolikt leda till tiotusentals ukrainska dödsfall, anser de. ”De enda vapensystem som skulle medföra kostnader som kan få Ryssland att ändra sin kalkyl, till exempel luftvärnsrobotar och stridsflygplan, är sådana som USA högst osannolikt skulle tillhandahålla ukrainarna.”