8 cyberbeveiligingstips om beschermd te blijven in 2022

0
80
ImageFlow/Shutterstock.com

Naarmate nieuwe technologie opkomt, evolueren ook cyberbeveiligingsprotocollen. Er zijn echter enkele basistips die u overal bij u moet hebben om beter beschermd te blijven tegen cyberaanvallen. Hier zijn enkele algemene regels die u moet volgen om in 2022 veilig te blijven.

Inhoudsopgave

Gebruik sterke wachtwoorden en een wachtwoordbeheerder
Gebruik twee-factorenauthenticatie (2FA)
Controleer die link dubbel voordat u klikt
Gebruik een VPN op openbare wifi
Behoudt apps en apparaten up-to-date
Jailbreak je iPhone niet
Sla geen gevoelige informatie op je telefoon op (en gebruik altijd een toegangscode)
Gebruik privacygerichte apps

Gebruik sterke wachtwoorden en een wachtwoordbeheerder

Het gebruik van sterke wachtwoorden is een must om jezelf te beschermen, en je zou een stap verder moeten gaan door het gebruik van een uniek wachtwoord voor elk afzonderlijk account dat u heeft. Dit beschermt u op een aantal manieren.

Het gebruik van sterke wachtwoorden verhoogt uw bescherming tegen brute force-aanvallen, om er maar een van te noemen. Deze aanvallen vinden plaats wanneer een cybercrimineel, of “bedreigingsacteur,” gebruikt software die willekeurige en bekende wachtwoorden genereert (verkregen uit datalekken) om te proberen te raden wat uw wachtwoord is.

GERELATEERDEen sterk wachtwoord maken (en onthouden)

Denk aan brute force-aanvallen zoals deze: als u uw combinatie voor het hangslot op uw kluisje bent vergeten, kunt u elke cijfercombinatie van 0000 tot 9999 proberen om de juiste combinatie te vinden. Brute force-aanvallen werken op dezelfde manier. Het gebruik van sterke wachtwoorden, dat wil zeggen een combinatie van kleine letters en hoofdletters, cijfers en speciale tekens, verkleint effectief de kans dat de brute force-aanval slaagt. Om nog maar te zwijgen van het feit dat sterke wachtwoorden voorkomen dat iemand simpelweg raadt wat je wachtwoord is.

Houd er echter rekening mee dat de dreigingsactor zich niet altijd aan de andere kant van uw scherm bevindt, maar naast u op kantoor kan zitten. Hier komt de wachtwoordmanager om de hoek kijken. Met een wachtwoordmanager hoef je maar één wachtwoord te onthouden. Nadat u het hoofdwachtwoord hebt ingevoerd, zal de wachtwoordbeheerder het wachtwoord ophalen en invoeren in het formulier dat u invult (ervan uitgaande dat u de informatie al in de wachtwoordbeheerder hebt opgeslagen). Daarom kunt u extreem sterke en lange wachtwoorden gebruiken zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over het onthouden ervan en zonder uw wachtwoorden op een post-it te schrijven.

GERELATEERD: Wachtwoordbeheerders vergeleken : LastPass vs KeePass vs Dashlane vs 1Password

Gebruik Two-Factor Authentication (2FA)

De eerste beveiligingslaag tussen uw account en iemand anders die er toegang toe heeft, is uw wachtwoord. De tweede laag is tweefactorauthenticatie (2FA). Je zou het moeten gebruiken om een ​​extra deken van beveiliging aan je accounts toe te voegen.

Advertentie

2FA is in de basis een software voor identiteitsverificatie. Als u (of de bedreigingsacteur) het juiste wachtwoord voor uw account invoert, treedt 2FA in werking en moet u uw identiteit verifiëren, meestal door een reeks willekeurige cijfers of letters in te voeren die u via sms (mobiele telefoonteksten) of per een app.

Je kunt (en moet) 2FA gebruiken voor al je accounts, Amazon, eBay, Nintendo, Twitter, Reddit, Instagram en elk ander account dat je hebt.

GERELATEERD: Wat is twee-factorenauthenticatie en waarom heb ik het nodig?

Dubbel -Controleer die link voordat u klikt

Phishing is een van de meest voorkomende vormen van cyberaanvallen. Phishing is een vorm van cyberaanval die voornamelijk via e-mail wordt afgeleverd, maar ook per sms. De dreigingsactor probeert u te verleiden om op een valse link te klikken die u naar een website brengt die zich voordoet als een officiële entiteit, of zelfs een virus op uw apparaat downloadt.

Voordat u op een willekeurige klikt. link, controleer dan nogmaals of dit de echte bron is die u wilt bezoeken. Het verschil kan zo klein zijn als “arnazon.com” en “amazon.com”.

GERELATEERD: Hoe herken je een sms-oplichting

Gebruik een VPN op openbare wifi

Openbare wifi is een goede zaak in een mum van tijd, maar het is geen goed idee om verbinding te maken met een openbaar wifi-netwerk, tenzij het absoluut noodzakelijk is. Als je verbinding maakt met een openbaar wifi-netwerk, zorg er dan voor dat je verbinding maakt met een VPN. Anders kan uw verkeer worden blootgesteld aan iedereen op dat netwerk.

Advertentie

Erger nog, als u gevoelige gegevens over het netwerk verzendt zonder versleuteling (zoals HTTPS), kunnen die gegevens worden onderschept door de netwerkoperator of andere mensen op het netwerk. Het is nooit een goed idee om gevoelige gegevens via onversleutelde HTTP te verzenden, maar het is vooral gevaarlijk om dit op een openbaar wifi-netwerk te doen.

De beste oplossing is om die gevoelige taken vanuit uw eigen privénetwerk uit te voeren. Als je in het openbaar bent en iets dringends moet doen, gebruik dan je mobiele data om op veilig te spelen. Als dat geen optie is, is het een goed idee om verbinding te maken met een VPN, ook al is openbare wifi veiliger dan vroeger.

GERELATEERD:< /strong> Hoe u de beste VPN-service voor uw behoeften kiest

Houdt apps en apparaten up-to-date

App- en apparaatupdates zijn niet alleen bedoeld om je coole nieuwe functies te bieden; ze bieden ook vaak belangrijke beveiligingspatches. Ongeacht de telefoon, laptop, apps of zelfs uw NAS van het apparaat, zorg ervoor dat u ze altijd up-to-date houdt, zodat u niet wordt geraakt door malware of zero-day exploits. Deze beveiligingspatches zijn belangrijk, dus laat je niet vangen zonder ze.

Jailbreak je iPhone niet

Hackers vinden beveiligingslekken in het iOS-besturingssysteem van de iPhone en profiteren vervolgens van die beveiligingslekken om de controle over iOS over te nemen. Dit staat bekend als jailbreaken. De hacker brengt deze jailbreaktool vervolgens naar het publiek om te downloaden, wat u misschien in de verleiding brengt.

GERELATEERDWaarom je je iPhone niet zou moeten jailbreaken

Wanneer u uw telefoon jailbreakt, maakt u niet alleen uw telefoon mogelijk onstabiel, maar stelt u uw apparaat ook bloot aan kwaadaardige aanvallen van bedreigingsactoren die ook misbruik maken van deze exploit.

Advertentie
< p>Als je denkt dat je je iPhone moet jailbreaken, moet je waarschijnlijk gewoon een Android kopen.

Sla geen gevoelige informatie op je telefoon op (en gebruik altijd een toegangscode)

Zoals we al zeiden, vinden cyberaanvallen niet altijd aan de andere kant van het scherm plaats. Als u uw telefoon verliest en iemand vindt hem, of als iemand fysieke toegang tot uw telefoon krijgt en uw persoonlijke gegevens op die telefoon worden opgeslagen, bent u kwetsbaar.

Gebruik altijd een toegangscode om voorkom dat dreigingsactoren toegang krijgen tot uw telefoon, maar het is een goed idee om nooit informatie op uw telefoon op te slaan waarvan u niet wilt dat deze openbaar wordt gemaakt. Dit omvat wachtwoorden, persoonlijke informatie en gevoelige foto's.

GERELATEERD: Een veiliger iPhone-toegangscode gebruiken

Privacy-gerichte apps gebruiken

Het gebruik van op privacy gerichte apps kan niet alleen helpen voorkomen dat u het slachtoffer wordt van cybercriminaliteit, maar het stelt u ook in staat om te voorkomen dat uw persoonlijke gegevens worden vastgelegd, zoals uw contacten, browsegeschiedenis, advertentie-interacties en meer.

Er is een groot aantal privacygerichte software waarmee u de reguliere programma's kunt vervangen die je gewend bent. Hier zijn enkele voorgestelde apps:

  • Browser: Firefox of Brave
  • E-mailserviceprovider: ProtonMail
  • Zoekmachine: DuckDuckGo of Startpage
  • Berichten-app: Signaal

GERELATEERD: < strong>Privacy versus beveiliging: wat is het verschil?

Dit zijn slechts enkele van de vele tips om u te beschermen. De enige persoon die je kan beschermen, ben jijzelf. Houd rekening met alles wat u online doet, wees op uw hoede voor “too-good-to-be-true” deals, dubbelcheck links en houd zelfs rekening met uw omgeving. Blijf veilig!

GERELATEERD: Wat zijn de drie pijlers van cyberbeveiliging?

LEES VOLGENDE

  • › Stop met het afsluiten van uw Windows-pc
  • › Nee, iPhones zijn niet duurder dan Android-telefoons
  • › Wat doet “BB” Gemiddeld, en hoe gebruik ik het?
  • › Een trage iPhone versnellen
  • › Hoe u meer Ethernet-poorten aan uw router kunt toevoegen
  • › Heeft u nog steeds een VPN nodig voor openbare wifi?