Wat zijn “IOPS” en zijn ze van belang?

0
98
PNY

Als het om pc-componenten gaat, draait het allemaal om prestaties. Maar de betekenis van sommige prestatiemetingen kan erg onduidelijk zijn, inclusief het huidige onderwerp Input/Output Operations Per Second (IOP's). Wat zijn IOP's en zijn deze metingen uw aandacht waard?

GERELATEERD: De vijf beste pc-upgrades om de prestaties te verbeteren

Prestaties opslagstation uitgelegd

Er zijn twee primaire typen opslagstations beschikbaar voor uw pc: harde schijven (HDD's) en solid-state schijven (SSD's). De eerste zijn de bekende, traditionele pc-drives met draaiende platters en een lees-/schrijfkop die zichzelf over de platters positioneert om gegevens op te halen of nieuwe gegevens toe te voegen. SSD's hebben daarentegen geen bewegende delen, waardoor het ophalen en opslaan van gegevens veel sneller gaat.

Vanwege dit verschil kunnen we een prestatieverbetering opmerken door een HDD te verwisselen voor een SSD. Maar als we die snelheidsverschillen of de verschillen tussen twee schijven van hetzelfde type beter willen begrijpen, dan hebben we cijfers nodig, en dat is waar IOP's van pas komen.

GERELATEERDWat is het verschil tussen sequentiële en willekeurige lees-/schrijfprestaties?

De prestaties van een pc-opslagstation worden doorgaans op twee manieren uitgedrukt: sequentiële lees-/schrijfprestaties en willekeurige lees-/schrijfprestaties. Sequentieel lezen/schrijven meet hoe snel de schijf toegang heeft tot grote hoeveelheden gegevens die zich direct naast elkaar op de schijf bevinden, zoals een groot videobestand. Willekeurig lezen/schrijven is daarentegen het tegenovergestelde van sequentieel. Dit is wanneer het systeem kleinere bestanden pakt die zich in verschillende delen van de schijf kunnen bevinden, zoals het tegelijkertijd openen van meerdere bestanden en programma's.

Advertentie

Sequentiële lees- en schrijfbewerkingen worden doorgaans uitgedrukt in het aantal megabytes per seconde aan doorvoer dat de schijf kan bereiken. Willekeurige prestaties worden daarentegen meestal uitgedrukt in IOP's.

Wat zijn IOP's?

Firecuda

We hebben al gezegd dat IOP's staat voor Input/Output Operations Per Second, maar wat betekent dat? Het is een maat voor hoeveel taken (lezen en schrijven van gegevens) een schijf elke seconde kan uitvoeren. In simplistische termen, hoe hoger het IOP's-nummer, hoe beter de schijf presteert, maar het is nooit zo eenvoudig. Een IOPs-resultaat kan worden beïnvloed door verschillende factoren, zoals de grootte van de gegevensblokken voor de test en de wachtrijdiepte (hoeveel gegevensverzoeken wachten op verwerking tijdens de test). Er zijn ook andere factoren waarmee u rekening moet houden, zoals of het IOP-nummer waarnaar u kijkt een willekeurige leesbewerking, een willekeurige schrijfbewerking of een combinatie van beide uitdrukt.

GERELATEERDWat zijn lees-/schrijfsnelheden en waarom zijn ze van belang?

In beoordelingen van opslagstations ziet u mogelijk een zin als deze: “Willekeurige 4K IOPS lezen en schrijven worden beoordeeld op 1,5 miljoen en tot 1,8 miljoen IOPS op gemengde 70/30 willekeurige IOP's.” Die zin is ontleend aan een PCWorld-artikel over een datacenter-SSD, de Intel P5800X. Wat het betekent is dat het blok testgegevens dat werd geschreven of gelezen 4 kilobytes was, en vervolgens controleerde de test hoe vaak per seconde die hoeveelheid gegevens kon worden geschreven of gelezen. Lees- en schrijftests voor de P5800X bereikten beide een top van 1,5 miljoen bewerkingen per seconde (voor de versie met grotere capaciteit van deze schijf), terwijl een combinatie van 70 procent leesbewerkingen en 30 procent schrijfbewerkingen de maximale IOP-prestaties opdreef tot 1,8 miljoen.< /p>

De complicaties met IOP's

In een perfecte wereld zou je kunnen kijken naar het IOP-nummer op een specificatieblad en gemakkelijk de ene schijf met de andere kunnen vergelijken. Dat is echter niet het geval. Ten eerste moeten we de gegevensgrootte weten die wordt gebruikt tijdens de IOPs-test. Gewoonlijk gebruiken gepubliceerde IOP's-nummers 4K (4 kilobytes), maar ze kunnen ook grotere formaten gebruiken. Zorg ervoor dat u testgegevens van dezelfde grootte vergelijkt, aangezien dat de prestatiecijfers kan veranderen.

Een ander probleem met IOP's is de wachtrijdiepte. Veel gepubliceerde tests hebben een wachtrijdiepte van 32, wat betekent dat er 32 gegevensverzoeken wachten om te worden geschreven. Fabrikanten houden van tests met grotere wachtrijen, omdat schijven efficiënter worden naarmate er meer gegevens kunnen worden gelezen.

GERELATEERDDe snelheden van uw netwerk of harde schijf testen met een dummy-bestand in Windows

Als uw schijf gewoonlijk een wachtrijdiepte van 32 heeft, is dat een goede maatstaf, omdat u hiermee een realistisch beeld krijgt van de prestaties van uw machine. Het probleem is dat een thuis-pc moeite zou hebben om die hoeveelheid gegevens in de wachtrij te krijgen, zelfs onder belasting. Dit betekent dat thuisgebruikers die hogere efficiëntie waarschijnlijk niet zullen zien in de QD32-tests.

Als we kijken naar de IOP's-prestaties van een schijf, zou de meer consequente test een test zijn met een wachtrijdiepte van 1. Of het gemakkelijk is om een ​​QD1-test te vinden, hangt af van de fabrikant. Bekijk deze webpagina voor de Samsung 980 Pro, u kunt bijvoorbeeld willekeurige lees- en schrijftests van 4KB en QD1 vinden die maximaal 60.000 IOP's halen. De datasheet voor Seagate's FireCuda 530 toont echter alleen 4KB QD32-tests.

Advertentie

Dus zou je moeite moeten doen met het vergelijken van schijven als alles wat je kunt vinden QD32-tests zijn? Nee. De resultaten van Seagate laten een IOP van 1 miljoen zien bij de 4KB QD 32-tests, net als de 980 Pro van Samsung. Dat maakt het een wassen op papier voor hogere prestaties. Als je echter recensies van derden raadpleegt, vallen ze meestal op de zijkant van de FireCuda 530 als de beter presterende schijf voor thuisgebruikers.

Koopdoorvoer

Dus wat doen we met al deze informatie? Zijn IOPs-metingen in wezen nutteloos voor de koper van een thuis-pc? Als u 4KB QD1- of hoogstens QD8-tests van fabrikanten kunt vinden, dan hoeft dat niet per se. Maar zoals met al het andere in het pc-universum, als u een weloverwogen aankoop wilt doen over een essentieel onderdeel, moet u meerdere beoordelingen van derden raadplegen met vergelijkbare IOP's-tests en vervolgens hun conclusies samen trekken om erachter te komen welke schijf u het best presteert kunt krijgen voor uw budget.

De beste externe Solid State Drives 2022 Best externe SSD Overall Samsung T7 Portable SSD Amazon

$ 114.99
$ 169,99 Bespaar 32%

Beste budget externe SSD SanDisk Extreme draagbare externe SSD Koop nu Beste externe SSD voor PS5 WD_BLACK P50 Game Drive SSD Amazon

$ 209.99
$ 249,99 Bespaar 16%

Beste externe SSD voor Xbox Series X/S WD_BLACK P50 Game Drive SSD Amazon

$ 209.99
$ 249,99 Bespaar 16%

Beste externe SSD voor Mac LaCie Rugged SSD Pro Nu winkelen Beste draagbare externe SSD ADATA SD700 Amazon

$ 129.99
& nbsp;

Read next

  • & rsaquo; Hoe u meer Ethernet-poorten aan uw router kunt toevoegen
  • › Nee, iPhones zijn niet duurder dan Android-telefoons
  • › Heb je nog steeds een VPN nodig voor openbare wifi?
  • › Een trage iPhone versnellen
  • › Stop met het afsluiten van uw Windows-pc
  • › Wat doet “BB” Gemiddeld, en hoe gebruik ik het?