Vilka är de bästa digitala betaltjänsterna att börja använda?

0
106

Kontanter brukade vara kungen, men de flesta av oss har plånböcker utan papper och mynt nuförtiden. Istället betalar fler och fler kunder digitalt och slänger till och med magnetremsor och chipkort i processen. Det här är den digitala betaltjänstens era, och det är dags att anamma den som passar dina behov.

Vad är en digital betaltjänst?

Digitala betaltjänster är ganska självförklarande. I huvudsak faller alla tjänster som låter dig betala digitalt för varor och tjänster till företag och privatpersoner utan kontanter, checkar, betalkort eller kreditkort i denna kategori.

Innehållsförteckning

  De kan fortfarande kopplas till ditt bankkonto eller kreditkort, men dessa betalningsmetoder är aldrig utsatta för vem du än betalar. Vissa digitala betaltjänster låter dig betala för saker personligen med en smartphone eller en smartklocka.

  Vad ska en digital betaltjänst göra?

  Helst bör den digitala betaltjänsten du väljer att låta dig betala för saker online och personligen hos en återförsäljare. Du kanske också vill ha ett sätt att enkelt ge pengar till vänner och familj, utan att behöva vänta på banköverföringar eller hantera kontanter från uttagsautomater. Ett sätt att göra gemensamma betalningar (som att dela upp en restaurangräkning) kan också vara en viktig funktion.

  Förutom att vara bekväm måste en digital betaltjänst vara säker! Många av dessa tjänster är attraktiva för onlinebetalningar eftersom de inte exponerar dina bank- eller kreditkortsuppgifter för någon. De tenderar också att ha skyddspolicyer på plats som kommer att betala tillbaka dina pengar om du är utsatt för bedrägeri. Säljare som använder dessa betalningsplattformar uppmuntras att göra ärliga affärer, eller så riskerar de att bli utslängda.

  Det tredje viktiga som dessa tjänster bör erbjuda är bred acceptans. Om du inte med säkerhet kan lämna dina kontanter och kort hemma i vetskapen om att du kan betala med din tjänst, hjälper det inte! Eftersom betal-och-betal-terminaler nu är så vanliga, har tjänster som erbjuder NFC-betalning (near-field communication) i allmänhet detta krav fastsytt

  Så fungerar betalningar för mobila enheter

  Det finns finns flera sätt att använda en digital betaltjänst. Idag har de flesta smartphones och smartklockor NFC-funktioner, samma teknik som används av tryck-och-betal-kort. Med en digital betaltjänst inställd måste du trycka på din enhet på en betalterminal, vanligtvis efter att ha angett en pinkod eller utfört en biometrisk verifiering.

  När du gör app-till-app-transaktioner med någon, kommer du att använd en internetanslutning för att överföra pengar, så att du inte behöver vara på samma plats. Vissa tjänster kan även använda QR-koder för betalning. Till exempel kommer det att finnas en QR-kod utställd i butiken; du använder betalningsappen för att skanna QR-koden, ange ett belopp och slutföra betalningen.

  De bästa digitala betaltjänsterna

  Vilka digitala betaltjänster som fungerar bäst för dig beror till stor del på var i världen du bor. Listan över utvalda betaltjänster nedan är vald ur ett amerikanskt perspektiv, och amerikanska läsare kommer att tycka att de är allmänt accepterade och bekväma.

  Apple Pay

  Apple Pay är en digital betaltjänst integrerad i de flesta Apple-enheter. Du kan använda en iPhone eller Apple Watch för att klicka-och-betala i butiker, och du kan betala för saker online på webbplatser som stöder det. Till exempel stöder Airbnb Apple Pay, och du kan använda FaceID eller TouchID på en iPhone eller Mac för att verifiera ditt köp. Apple Pay görs ännu kraftfullare tack vare Apples egna interna kreditkort, som är helt integrerat med Apple Pay.

  Google Pay

  Google pay är en bra lösning för Android-användare som letar efter en Apple Pay-konkurrent.  Den erbjuder en mycket liknande uppsättning funktioner och låter dig betala för varor i butik på en tryck-och-betal-terminal, på webbplatser och i Google Play-butiken.

  Samsung Pay

  Samsung Pay är Samsungs interna digitala betalningslösning som fungerar med Galaxy-telefoner så långt tillbaka som Galaxy Note 5 från 2015. Den fungerar även med ett urval av Samsungs smartklockor, men det är inte en lika omfattande lista som telefonmodellerna.

  Vissa Galaxy-telefoner (som Note 10+) har en magnetisk svepsimulator, så de fungerar med kortterminaler som inte har tryck-och-betala. Tyvärr har den funktionen tagits bort med nyare telefonmodeller som Galaxy S21.

  Samsung Pay är en utmärkt tjänst om du redan använder en kompatibel enhet, men du kommer inte att hitta webbplatser som erbjuder det. Om du vill skicka pengar till en annan Samsung Pay-användare som inte är ett företag måste ni båda ansöka om och ha ett Samsung-betalkort, vilket kraftigt begränsar hur användbar funktionen är.

  PayPal

  PayPal är förmodligen den mest kända digitala betalningstjänsten online. Det är företaget som gjorde idén om att ha en mellanhand mellan ditt kreditkort och onlinebutiker populär i första hand.

  Även om PayPal har blivit ett av de bästa ställena att betala för saker eller att få betalt på, kanske du inte vet att du också kan betala för saker med PayPal i butik. Även om detta uppnås med PayPal-appen och en QR-kod som ställts upp av företagsägaren. Det är inte alls lika bekvämt eller universellt som tryck-och-betala, men det är ett utmärkt komplement om du redan är PayPal-användare och känner till några platser i ditt närområde som erbjuder det.

  PayPal gör det enkelt att skicka pengar till familj och vänner, som sedan kan använda dem direkt online eller ta ut dem till ett länkat bankkonto.

  Kontantapp

  Cash App är en finansiell tjänst som gör arbetet med digitala betalningar mycket enklare än faktiska kontanter. Först och främst gör det det enkelt och snabbt att flytta pengar mellan vänner och familj, så länge de alla har Cash-appen. Du kan få ett virtuellt betalkort kopplat till saldot på ditt appkonto och ta ut pengar till ditt bankkonto.

  Medan Cash App inte erbjuder ett sätt att knacka och betala i en butik, är deras virtuella betalkort fungerar med Apple Pay, så du kan använda pengar som andra skickar till dig på Cash App på en terminal på det här sättet.

  Venmo

  Venmo är en digital betaltjänst som ägs av PayPal, med fokus på att flytta pengar mellan individer. Du kan beställa ett fysiskt kort för användning i butik eller betala med en QR-kod i butiker som stödjer det. Användare kan överföra pengar från Venmo till ett bankkonto om de behöver.

  Digitala betalningar är framtiden

  Kontanter kommer fortfarande att finnas kvar ett tag till, men digitala betaltjänster håller på att en buckla i användningen av fysiska pengar, tack vare deras snabbhet och bekvämlighet. I kombination med den ökade användningen av kryptovalutor kan det komma en dag då det enda stället du ser mynt och sedlar är på ett museum!