Vad betyder BYOD med mobilplaner? Fördelar och begränsningar

0
83

BYOD eller Bring Your Own Device mobilabonnemang låter dig använda den enhet du väljer med ett SIM-erbjudande. Dessa planer erbjuder ekonomiska och flexibilitetsfördelar, men innan du tar den där oemotståndliga affären bör du veta vilka fördelarna är och, ännu viktigare, vilka potentiella nackdelar du kan uppleva.

BYOD-mobilplanen definierad

En BYOD-plan är i grunden exakt vad namnet säger. Du har redan en telefon från ett annat kontrakt, eller så ska du köpa en telefon direkt, så du behöver inte en telefon från tjänsteleverantören. Du får helt enkelt ett SIM-kort kopplat till ditt kontrakt och sätter det i din nuvarande enhet.

Innehållsförteckning

  BYOD-planer är billigare månad till månad

  Eftersom din månatliga betalning inte inkluderar delbetalningen för en telefon, kommer en BYOD-plan att kosta mindre varje månad än en som erbjuder samma data och samtalstid men även inkluderar en telefon.

  BYOD-planer kan vara lätta att ta sig ur

  Eftersom du inte också betalar av en subventionerad telefon kan en BYOD-plan enkelt avbrytas. Vissa BYOD-planleverantörer erbjuder inte ens ett långtidskontrakt. Så du kan få kontraktsdata och röstpriser men ändå avbryta din plan när du vill utan påföljd. Till exempel varar Jolt Mobiles planer bara 30 dagar åt gången.

  BYOD kan vara dyrare totalt sett

  Medan den månatliga kostnaden för en BYOD-plan är billigare än en med en telefon, om du köper en telefon direkt, kan du sluta med att betala mer för det än att gå avbetalningsvägen.

  Mobiloperatörer får fantastiska bulkerbjudanden på telefoner, och om du lägger ihop avbetalningarna på telefonen kan du sluta med att betala mindre för en telefon än dess kontantpris. Du kan också få medföljande tillbehör som fungerar till mindre än de kostar i en butik för kontanter. Innan du går BYOD-vägen, räkna ut och se vilket alternativ som har den högre totala kostnaden.

  Du behöver en olåst telefon

  I vissa länder, inklusive USA, kan mobiltelefoner låsas till specifika operatörer, vilket inte fungerar med någon annan. Om du vill använda ett BYOD-abonnemang behöver du antingen en telefon som redan är låst till den operatör du väljer, en telefon som är olåst, eller så måste du få din telefon upplåst av operatören eller en tredjepartstjänsteleverantör. 

  Det kan kosta pengar att låsa upp en telefon, så du måste ta hänsyn till den kostnaden. En av anledningarna till att subventionerade telefoner på operatörsplaner fungerar billigare är att de är låsta. En olåst telefon köpt via en butik som Amazon drar i allmänhet ett högre pris, även om telefonerna i sig är fysiskt identiska.

  Den goda nyheten är att det ibland är möjligt att låsa upp din telefon med gratis upplåsningskoder, men det finns ingen garanti för att detta kommer att vara möjligt för din specifika telefon.

  Du kan behålla din telefon när du byter leverantör

  Om du antar att du har en olåst telefon eller har möjlighet att låsa upp din telefon, kan det vara en betydande fördel att välja ett BYOD-kontrakt när du byter från en leverantör till en annan. Du behöver inte gå igenom besväret att flytta all din data till en ny telefon, och naturligtvis sparar du kostnaderna för att köpa en helt ny telefon när den du redan har fungerar bra.

  Att byta från en leverantör till en annan om ditt kontrakt har upphört är relativt smärtfritt, men om du är mitt i kontraktet kan en tidig avbokning komma med ganska höga kostnader. För det första måste du betala saldot på din nuvarande telefon, och det kan finnas andra påföljder. Läs noga igenom din plans kontrakt för att se vad villkoren är för tidig uppsägning.

  Mobilleverantörer erbjuder ibland att täcka kostnaden för din tidiga uppsägning av kontraktet som ett incitament att byta men läs det finstilta noggrant för att se om du låser dig inte in i ett långsiktigt avtal med ännu hårdare straff.

  Din telefon behöver rätt nätverkskompatibilitet

  I USA finns det två huvudtyper av mobilleverantörer: GSM och CDMA. Båda dessa mobilnätstyper fasas ut snabbt, men du kan fortfarande upptäcka att telefonen du har för närvarande är inkompatibel med nätverket du vill använda.

  Den enklaste lösningen är att ta kontakt med BYOD-avtalsleverantören och fråga dem om telefonen du vill använda är kompatibel med deras nätverk. Om inte, måste du antingen köpa en ny telefon eller gå med en icke-BYOD-plan.

  Vissa leverantörer kan ha ett självbetjäningsverktyg för BYOD där du kan kontrollera om din befintliga telefon kommer att fungera eller inte.

  Ingen support för eftermarknadsenheter

  Om du tar med din enhet till avtalet är du också helt ansvarig för den enheten. Din BYOD-leverantör är inte skyldig att tillhandahålla teknisk support för handenheten. Du måste också tillhandahålla din enhetsförsäkring mot stöld och skada. Om din enhet fortfarande omfattas av garantin måste du också sköta processen för en garantiretur eller reparation själv, tillsammans med vem du än köpte telefonen av.

  Det är värt att överväga dessa extra kostnader och om du skaffar ett vanligt telefonavtal med en telefon som kan inkludera försäkring och support i priset. 

  Vissa leverantörer erbjuder inbytes av telefoner

  Om du har en telefon som inte klarar jobbet för ditt nya nätverk, men du inte vill betala det totala beloppet för en ny telefon, kan du ha möjlighet att ta del av ett inbyteserbjudande. Förutsatt att din nuvarande telefon är avbetald och i ett acceptabelt skick, kan den nya leverantören rabattera en kompatibel telefon. Även om detta inte nödvändigtvis kommer att spara lika mycket pengar som en BYOD-plan, kan det fortfarande vara billigare än att köpa en ny telefon direkt. Men gör lite research och kolla om du inte kunde få mer pengar för din nuvarande telefon genom att sälja den privat.

  Vem erbjuder BYOD?

  Det verkar som att nästan alla har några form av BYOD eller BYOP (Bring Your Own Phone) plan som erbjuds, men det finns en betydande skillnad mellan leverantörer som du bör vara medveten om.

  Det finns tre stora operatörer i USA: AT&T Mobility, T-Mobile US och Verizon. Det är de företag som faktiskt äger och driver mobilnätets fysiska cellulära infrastruktur. Alla tre stora leverantörerna i USA erbjuder BYOD-planer.

  Utöver dessa huvudoperatörer finns det även MVNO:er eller mobila virtuella nätverksoperatörer. Det här är företag som inte äger någon nätverksinfrastruktur utan kör sina egna planer på hårdvaran från stora operatörer.

  BYOD-utbudet mellan MVNO:er varierar, men de allra flesta erbjuder den här typen av plan. Vissa MVNO:er, som Jolt Mobile eller Airvoice Wireless, erbjuder endast BYOD-planer. I skrivande stund inkluderar stora MVNO:er som inte tillhandahåller några BYOD-alternativ:

  • Assurance Wireless
  • CREDO Mobile
  • Lively (tidigare GreatCall )
  • Karma Mobility
  • SafetyNet Wireless

  Marknaden för mobilleverantörer är ständigt i förändring, särskilt för MVNO:er som kan komma och gå mycket snabbare än stora transportörer. Så det är alltid bäst att helt enkelt kolla en leverantörs webbplats för BYOD-planer.