Texas rabbiner sier at han, to gisler slapp unna synagogen

0
94

FBI ga søndag kveld ut en uttalelse som kaller prøvelsen “en terrorrelatert sak, der det jødiske samfunnet var målrettet” og sa at Joint Terrorism Task Force etterforsker. (Representativt)

Rabbineren i en synagoge i Texas hvor en bevæpnet mann tok gisler under direktesendte tjenester sa mandag at han kastet en stol mot fangefangen sin før han rømte sammen med to andre etter en times lang pause, kreditering av tidligere sikkerhetsopplæring for å få seg selv og hans forsamlinger trygt ut.

Rabbi Charlie Cytron-Walker fortalte ‘CBS Mornings’ at han slapp våpenmannen inn i forstaden Fort Worth-synagogen lørdag fordi han så ut til å trenge ly. Han sa at mannen ikke var truende eller mistenksom i begynnelsen. Senere hørte han en pistol klikke mens han ba.

En annen mann holdt som gissel, Jeffrey R. Cohen, beskrev prøvelsen på Facebook mandag.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

“Først av alt, vi slapp unna. Vi ble ikke løslatt eller frigjort,” sa Cohen, som var en av fire personer i synagogen for tjenester som mange andre medlemmer av kongregasjonen Beth Israel så på nettet.

Toppnyheter akkurat nå

Klikk her for mer

Cohen sa at mennene jobbet for å holde våpenmannen engasjert. De snakket med våpenmannen, han foreleste dem. På et tidspunkt da situasjonen utviklet seg, sa Cohen at våpenmannen ba dem gå på kne. Cohen husket at han reiste seg opp i stolen og beveget hodet sakte og sa nei. Da våpenmannen beveget seg for å sette seg ned igjen, sa Cohen at Cytron-Walker ropte om å løpe.

“Utgangen var ikke for langt unna,” sa Cytron-Walker. “Jeg ba dem gå. Jeg kastet en stol mot våpenmannen, og jeg satte kursen mot døren. Og alle tre av oss klarte å komme oss ut uten at et skudd ble avfyrt.”

Myndighetene identifiserte gisseltakeren som den 44 år gamle britiske statsborgeren Malik Faisal Akram, som ble drept lørdag natt etter at de tre siste gislene løp ut av synagogen i Colleyville rundt klokken 21.00 Det første gisselet ble løslatt like etter klokken 17.

FBI ga søndag kveld ut en uttalelse som kaller prøvelsen “en terrorrelatert sak, der det jødiske samfunnet ble målrettet” og sa at Joint Terrorism Task Force etterforsker. Byrået bemerket at Akram snakket gjentatte ganger under forhandlinger om en fange som soner en 86-års dom i USA. Uttalelsen fulgte kommentarer lørdag fra spesialagenten med ansvar for FBIs feltkontor i Dallas om at gisseltakeren var fokusert på en sak “ikke spesifikt relatert til det jødiske samfunnet.”

Akram kunne høres tangere på en Facebook-livestream av tjenestene og kreve løslatelse av Aafia Siddiqui, en pakistansk nevrovitenskapsmann mistenkt for å ha bånd til al-Qaida som ble dømt for å ha forsøkt å drepe offiserer i den amerikanske hæren i Afghanistan.

“Den siste timen eller så av kampen fikk han ikke det han ville. Det så ikke bra ut. Det hørtes ikke bra ut. Vi var livredde,” Cytron-Walker fortalte ‘CBS Mornings.’

Ved en gudstjeneste som ble holdt mandag kveld i en nærliggende metodistkirke, sa Cytron-Walker mengden av “velønsker og vennlighet og medfølelse” har vært overveldende.

“Takk for all medfølelse, fra bunnen av mitt hjerte,” Cytron-Walker sai

“Selv om svært få av oss har det bra akkurat nå, kommer vi gjennom dette,” sa han.

Video av kampens slutt fra Dallas TV-stasjon WFAA viste folk løpe ut en dør til synagogen, og deretter en mann som holdt en pistol som åpnet den samme døren bare sekunder senere før han snudde og lukket den. Øyeblikk senere kunne flere skudd og deretter en eksplosjon høres.

Myndighetene har avvist å si hvem som skjøt Akram, og sa at det fortsatt var under etterforskning.

Etterforskningen strakte seg til England, hvor politiet i Manchester sent søndag kunngjorde at to tenåringer var varetektsfengslet i forbindelse med konflikten. Greater Manchester-politiet tvitret at terrorbekjempelsesoffiserer hadde foretatt arrestasjonene, men sa ikke om paret sto overfor noen siktelser.

President Joe Biden kalte episoden en terrorhandling. Biden snakket til journalister i Philadelphia søndag, og sa at Akram angivelig skal ha kjøpt et våpen på gata.

Føderale etterforskere mener Akram kjøpte pistolen som ble brukt i gisseltakingen i et privat salg, ifølge en person kjent med saken som uttalte seg på betingelse av anonymitet fordi etterforskningen pågår. Akram ankom USA til John F. Kennedy internasjonale lufthavn i New York for omtrent to uker siden, sa en polititjenestemann.

Akram ankom USA på turistvisum fra Storbritannia, ifølge en amerikansk tjenestemann som uttalte seg på betingelse av anonymitet fordi informasjonen ikke var ment å være offentlig. Londons Metropolitan Police sa i en uttalelse at dets antiterrorpoliti var i kontakt med amerikanske myndigheter om hendelsen.

< /p>

Storbritannia Innenriksminister Priti Patel fortalte underhuset mandag at hun hadde snakket med sin amerikanske motpart, Alejandro Mayorkas, og tilbudt “full støtte” av politiet og sikkerhetstjenestene i Storbritannia i etterforskningen.

Akram brukte telefonen sin under forhandlingene for å kommunisere med andre enn rettshåndhevelse, ifølge en politimann som ikke var autorisert til å diskutere en pågående etterforskning ved navn og snakket på betingelse av anonymitet.

Det var ikke klart hvorfor Akram valgte synagogen, selv om fengselet der Siddiqui soner sin dom er i Fort Worth.

📣 Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

For alle de siste verdensnyhetene, last ned Indian Express-appen.

  • Indian Express-nettstedet har blitt vurdert GREEN for sin troverdighet og pålitelighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for deres journalistiske standarder.