Porosjenko, tidligere president, returnerer til Ukraina, med en urolig politikk

0
89

En likhet med Russlands president Vladimir Putin brukt til måløvelse ved en ukrainsk militærbase i Zolote, Ukraina mandag 17. januar 2022. (Tyler Hicks/The New York Times)

Skrevet av Andrew E. Kramer

Ukrainas tidligere president og en ledende opposisjonsfigur, Petro O. Poroshenko, returnerte mandag til Kiev, hvor han stod overfor mulig arrestasjon siktet for forræderi, og legger til intern politisk uro til den økende trusselen om en russisk invasjon.

Porosjenko ledet Ukraina fra 2014 til 2019, da han ble solid beseiret av sin rival, Volodymyr Zelenskyy, den nåværende presidenten. Porosjenkos tilbakekomst eskalerer deres langvarige feide og fokuserer oppmerksomheten på Ukrainas sprø innenrikspolitikk, som analytikere og kritikere sier er en farefull distraksjon ettersom Kreml-massene tropper ved grensen.

https://images.indianexpress.com/2020 /08/1×1.png

Siden Zelenskyy tok makten, har regjeringen hans avhørt Porosjenko som vitne i en rekke straffesaker som han hevder er politisk motivert. Mandag sa han at han var under etterforskning i mer enn 120 separate saker. Politiet har den siste måneden også ransaket leilighetene til medlemmer av hans politiske parti.

Toppnyheter akkurat nå

Klikk her for mer

Anklagene om forræderi og støtte til terrorisme stammer fra hans politikk som president om å tillate kjøp av kull fra gruver i områder øst i Ukraina holdt av russisk-støttede separatister, for bruk i fabrikker i regjeringskontrollert territorium.

Han har sagt at det var et nødvendig kompromiss for å unngå økonomisk kollaps, og nektet for å dra personlig fordel av noen av avtalene.

Porosjenko forlot Ukraina i forrige måned og sa at han hadde møter andre steder i Europa. Påtalemyndigheten sier han dro for å unngå et rettsmøte. Men han kunngjorde senere at han ville returnere til Ukraina for å bli siktet, og ankom tidlig mandag til Zhuliani flyplass i Kiev.

Høringen hans varte hele dagen og utover natten uten avgjørelse om hvorvidt han ville bli arrestert, og retten sa til slutt at en kjennelse ville komme onsdag.

Et medlem av Ukrainas militære i frontlinjen til Zolote, i det østlige Ukraina mandag 17. januar 2022. (Tyler Hicks/The New York Times)

Zelenskyy, en tidligere komiker, vant en jordskredsseier over Poroshenko for to år siden, og løp som en outsider til politikken som ville bekjempe korrupsjon og rykke opp de forankrede interessene til Ukrainas politiske klasse.

Men Zelenskyys popularitet har siden falt. Meningsmålinger i dag viser bare en liten fordel i et potensielt fremtidig valg mot Poroshenko, som nå er medlem av parlamentet i partiet European Solidarity.

Porosjenko beholder en støttebase i ukrainsk nasjonalistisk politikk, spesielt i landets vestlige regioner, som ønsker tettere bånd med Europa. Han har kollidert med Zelenskyy om retningen for Ukrainas fremtid, og har kritisert ham for det han hevder gir grunn i fredsforhandlinger med Russland for å løse krigen i Øst-Ukraina.

Hans opptreden i hovedstaden der han en gang regjerte kommer etter en uke med for det meste meningsløse forhandlinger mellom Russland og Vesten for å søke en løsning på anspente uenigheter om sikkerheten i Øst-Europa, noe som har ført til ny frykt som Russlands president Vladimir Putin snart kan beordre. en militær offensiv.

I et intervju før han returnerte til Ukraina sa Poroshenko at arrestasjonen hans kan hjelpe Zelenskyy å sette en rival på sidelinjen, men at den politiske ustabiliteten ville spille Putins hender.

“Han ønsker å undergrave stabiliteten i Ukraina,” sa Porosjenko om Putin. «Han analyserer to versjoner: Den ene versjonen er en militær aggresjon gjennom den ukrainsk-russiske eller ukrainsk-hviterussiske grensen. Det andre er bare å undergrave stabiliteten inne i Ukraina, og på denne måten bare stoppe Ukraina fra vårt fremtidige medlemskap i NATO og i EU.»

I Kiev var det ulike meninger om trusselen om en arrestasjon var bare nok en manøver i Ukrainas typisk bysantinske politikk hjemme, eller noe mer illevarslende knyttet til den russiske trusselen. Meningsmålinger har konsekvent vist at Zelenskyy og Poroshenko er Ukrainas mest populære politikere.

Noen analytikere antydet at Zelenskyy kanskje griper distraksjonen av den russiske militære oppbyggingen på den ukrainske grensen for å sidelinje en motstander, eller at han håpet å dempe mulige opposisjonsprotester hvis han blir tvunget til å gi upopulære innrømmelser til Moskva for å unngå en invasjon.

Medlemmer av Ukrainas militære på frontlinjen til Zolote, i det østlige Ukraina, mandag 17. januar 2022. (Tyler Hicks/The New York Times)

“Kanskje han tror at med styrker på grensen, vil ikke ukrainere protest» en arrestasjon av opposisjonslederen, sa Volodymyr Yermolenko, sjefredaktør for Ukraine World, et tidsskrift som dekker politikk. I så fall, sa han, er det et risikabelt trekk.

«Med situasjonen på grensen, når alle roper «Det vil bli en krig», er det veldig rart», sa Yermolenko om opptoget av Ukrainas to ledende politikere som kranglet til tross for den eksistensielle trusselen mot landet deres. “Det virker bare latterlig.”

Zelenskyys medhjelpere har sagt at anklagene mot Poroshenko er berettiget og at domstoler allerede har utstedt arrestordre for andre anklaget i samme sak, inkludert en fremtredende pro- Russisk politiker i Ukraina, Viktor Medvedchuk. De har sagt at domstolene, ikke regjeringen, bestemte tidspunktet for en mulig arrestasjon og andre handlinger, inkludert frysing av Poroshenkos eiendeler tidligere denne måneden.

Porosjenko ga ingen bevis for en russisk hånd i den politiske uroen og beskrev interne ukrainske feider som den mest sannsynlige årsaken til det juridiske presset han møtte. Men han sa at Zelenskyy kanskje håper å vinne innrømmelser fra Russland ved å arrestere en politiker som er på linje med den nasjonalistiske fløyen av ukrainsk politikk.

“Jeg er helt sikker på at dette er en veldig viktig gave til Putin,” sa Porosjenko. “Kanskje med denne gaven ønsket han å starte en forhandling med Putin, som en forutsetning.”

Etter å ha samlet titusenvis av soldater ved Ukrainas grense gjennom høsten, krevde Russland i forrige måned at USA og NATO trekker tilbake styrker fra land i Øst-Europa og garanterer at Ukraina ikke slutter seg til den vestlige alliansen.

Diplomatisk samtaler med Russland i forrige uke endte uten konklusjon, og russiske tjenestemenn sier nå at de venter på et skriftlig svar på deres krav fra USA.

Som en beredskap, i tilfelle det vestlige diplomatiet mislykkes, har Ukraina også i det stille forfulgt samtaler med Russland og foreslått et bilateralt møte mellom Zelenskyy og Putin. Fredag ​​foreslo den ukrainske presidentens stabssjef, Andriy Yermak, en treveis videokonferanse med de russiske og ukrainske lederne og president Joe Biden.

Feiden mellom nåværende og tidligere presidenter blir sett på som mest personlig, snarere enn ideologisk. Zelenskyy, har tidligere tjenestemenn sagt, ble stukket av Poroshenkos angrep under presidentkampanjen i 2019. Poroshenkos regjering i 2017 forbød også sendinger av en av Zelenskyys mest populære komiske TV-serier, ettersom en av skuespillerne ble anklaget for å støtte Russlands annektering av Krim, noe som ville være et brudd på ukrainsk lov.

Feiden mellom de to mennene fortsatte gjennom høsten og vinteren, selv mens russiske styrker samlet seg ved grensen.

“ Den russiske trusselen stoppet dem ikke,” sa Orysia Lutsevych, leder for Ukraina-programmet ved Chatham House i London.

< /p>

En motivasjon for arrestasjonen, sa hun, kan være Zelenskyys planer om å stille opp for en annen periode i 2024 for å fjerne landets velstående forretningsmenn, kjent som oligarker, fra politikken. Poroshenko eier et sjokolade- og godteriselskap.

Men den amerikanske regjeringen har advart om en mulig russisk invasjon av Ukraina i løpet av uker eller måneder. Det var et poeng antydet av Storbritannias ambassadør i Ukraina, Melinda Simmons, som påpekte den ubeleilige timingen for feiden i en uttalelse mandag.

“Alle politiske ledere i Ukraina trenger å forene seg mot russisk aggresjon akkurat nå. ,” hun skrev. «Så viktig på dette tidspunktet å ikke miste dette av syne.»

📣 Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

For alle de siste verdensnyhetene, last ned Indian Express-appen.

  • Indian Express-nettstedet har blitt vurdert GREEN for sin troverdighet og pålitelighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for deres journalistiske standarder.