Nya mätningar: Nästan lika många för Nato som emot

0
82

Nästan lika många svenskar är nu för ett medlemskap i Nato som emot. Det visar två nya mätningar om synen på försvarsalliansen. I en mätning av SVT/Novus svarade 37 procent att de vill se ett svenskt Natomedlemskap medan 35 procent svarade nej. Hela 28 procent är dock fortfarande osäkra och procentskillnaden mellan ja- och nej-sidan är inte statistiskt säkerställd. – Ungefär en tredjedel kan inte svara på frågan utan står och väger och det är egentligen där den här frågan avgörs, säger Torbjörn Sjöström, vd för Novus. Men skillnaden är stor jämfört med när Novus ställde frågan 2017. Då sa 32 procent ja till Nato medan 43 procent sa nej. En annan mätning av Expressen/Infostat bekräftar Novus senaste resultat. Där svarade 35 procent av väljarna att de är för ett Natomedlemskap medan 34 procent svarade att de är emot.