Narayan Debnath, tegneserieskaperen som aldri undervurderte barn

0
81

På 1950-tallet fikk illustratøren Debnath et tilbud som utfordret ham som kunstner. Han ble bedt om å tenke ut en tegneserie for Deb Shahitya Kutir. (Express-bilde)

Handa og Bhoda, to klumpete bengalske tenåringer, lager en Instagram-rulle på Kolkatas berømte kylling-kati-rulle (og senere slåss om den)?

Baatul den store, sannsynligvis Indias første fullstendig urbefolkning superhelt, bøyer seg for en treningsselfie?

Hvorfor ikke.

De som følger bengalske tegneserier vil sannsynligvis ikke ha noen problemer med disse bevilgningene. For Narayan Debnath, som alle store artister, klarte å gjøre de fleste av sine kreasjoner tidløse. Noe som er ironisk fordi i generasjoner av bengalere utstråler en Narayan Debnath-tegneserie nostalgi.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png LES OGSÅ |Narayan Debnath, ikonisk bengalsk tegneserieskaper og skaper av elskede karakterer, går bort

For rundt seksti år siden, da det bengalske barnemagasinet Shuktara samlet noen av de beste hodene til Bengal, skilte tegneserieskaperen Narayan Debnath, som døde i Kolkata tirsdag morgen, seg ut.

At Debnath, som ble født av en familie av gullsmeder i 1927, fikk jobb som illustratør ved Deb Shahitya Kutir (et av de mest populære forlagene i Kolkata) på slutten av 1940-tallet var ingen overraskelse for familiemedlemmene hans. Debnath var i kunsten fra en veldig ung alder, og faren hans oppmuntret ham. Han sørget også for at Debnath gikk på Indian Art College, et kurs som ikke var veldig ettertraktet i middelklassens bengalske husholdninger i tiden (eller faktisk, selv i dag). Et kurs som han avviklet på det femte året.

På 1950-tallet fikk illustratøren Debnath et tilbud som utfordret ham som kunstner. Han ble bedt om å lage en tegneserie for Deb Shahitya Kutir.

“Jeg visste ikke hva det innebar. Jeg bestemte meg for å falle tilbake på min evne til å observere ting rundt meg. Det særegne til folk rundt meg. Vanene deres. Ting som gjorde dem annerledes, ting som gjorde dem til prototyper,” sa Debnath til Indian Express i et intervju fra 2013.

Stripen hans om de to tullende guttene som heter Handa og Bhoda vakte øyeblikkelig oppmerksomhet. “Karakterene mine var basert på observasjoner. Jeg snakket om guttene på den tiden gjennom disse karakterene. Måten de snakket og kledde seg på, var alt designet for å gjøre dem mer relevante for de unge,» sa Debnath.

Ettersom årene gikk, holdt Handa og Bhoda tritt med tiden. “Trikset er å aldri undervurdere barn,” sa Debnath.

Den strategien ga tydeligvis resultater. “Ingen annen tegneserieskaper klarte å få så mye kjærlighet som Narayan Debnath. Beskytterne hans var glad i ham,” sier den bemerkede bengalske tegneserieskaperen, Debashish Deb, en selverkjent fan.

At hans kreasjoner formet fantasien til generasjoner av bengalere er tydelig fra måten hans Bantul den store ble brukt til å øke moralen til indianerne under krigen i 1971 med Pakistan. Forlagene ønsket at Bantul skulle være superhelten India trengte. Debnath forpliktet. Bantul kunne løfte stridsvogner, rykke opp bygninger og endre retning på kanonskaller.

“Den mest varige egenskapen til Narayan Debnath var hans allsidighet. Han kunne rasle opp en rekke følelser hos sine kunder med stor letthet, sier Debashish Deb.

Karrieren hans kan ha strakt seg over mer enn et halvt århundre, men Debnath var aldri opptatt av “materiell suksess”. “Han var umåtelig populær, han jobbet alltid. Han jobbet godt inn i 90-årene, men det gjenspeiles ikke i banksaldoen, sier Deb. Man mistenker at det plaget Debnath mye. Inntil han kunne, gjorde han det han likte å gjøre – skapte opplevelser for generasjoner av bengalere.

📣 For flere livsstilsnyheter, følg oss på Instagram | Twitter | Facebook og ikke gå glipp av de siste oppdateringene!

📣 Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

For alle de siste nyhetene om bøker og litteratur, last ned Indian Express-appen.

  • Indian Express-nettstedet har blitt vurdert GREEN for sin troverdighet og pålitelighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for deres journalistiske standarder.

© IE Online Media Services Pvt. Ltd