I vulkanens kjølvann, en pinefull ventetid på nyheter fra Tonga

0
208

Et satellittbilde viser Hunga Tonga-Hunga Ha'apai-vulkanen før hovedutbruddet, i Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai, Tonga, 24. desember, 2021. (Maxar Technologies/Handout via Reuters)

Skrevet av Natasha Frost

To dager etter at et kolossalt vulkanutbrudd skapte en tsunamisom rammet øynasjonen Tonga, avbrutt kommunikasjonslinjer gjorde at tonganere rundt om i verden ventet spent på nyheter om sine kjære, mens hjelpeorganisasjoner og landets naboer i Stillehavet slet med å vurdere omfanget av skaden.

På Lørdag kveld rapet en undersjøisk vulkan omtrent 40 miles nord for Tongas hovedøy aske, gass og damp mer enn 12 miles opp i luften, og skapte en sky av svoveldioksid over regionen, sendte partikler som drev over øya og deaktiverte et avgjørende ubåtinternett. kabel. Det ble antatt å være det største vulkanutbruddet på tre tiår, med sjokkbølgen som reiser tusenvis av kilometer.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Timer senere ble Tonga, et land med rundt 1.00.000 mennesker, rammet av en tsunami. Bølger på opptil 4 fot rammer Nuku'alofa, den tonganske hovedstaden. Opptak som ble delt i de siste øyeblikkene før internettforbindelsen ble kuttet, viste folk som løp innover i landet og søkte desperat etter høyere terreng i et veldig flatt land.

Toppnyheter akkurat nå

Klikk her for mer

Vulkanen, Hunga Tonga-Hunga Ha'apai, brøt ut igjen på mandag, men utløste ikke en tsunamiadvarsel. Tonga ligger langs Stillehavets «Ring of Fire», en serie bruddlinjer der jordskjelv og vulkansk aktivitet er hyppige.

Fatafehi ​​Fakafanua, taleren for den lovgivende forsamlingen i Tonga, kunne mandag sende ut en melding på sosiale medier, der han beskrev tsunamiens effekt som «ødeleggende» og bemerket at fallet av vulkansk aske hadde påvirket mange områder av landet.< /p>

“Hele omfanget av skaden på liv og eiendom er foreløpig ukjent,” sa han. “Det vi vet er at Tonga trenger øyeblikkelig hjelp for å gi innbyggerne ferskt drikkevann og mat.”

Basert på informasjon samlet inn av den australske overvåkingsflyvningen, rapporterte FNs kontor for koordinering av humanitære anliggender om betydelige infrastrukturskader på Tongatapu, hovedøya, spesielt for eiendommer i den vestlige strenderegionen.

Det var “spesiell bekymring” for to små lavtliggende øyer som det ikke hadde vært kontakt fra og hvor det bor bare mer enn 100 mennesker. “Et aktivt nødfyr hadde blitt oppdaget fra Mango,” heter det i rapporten, med henvisning til en av øyene.

Informasjonsvakuumet gjorde at tusenvis av oversjøiske tonganere måtte nøye seg med videoer i stykker – av bølger som slår mot kysten. , eller familier som gjemmer seg under bord under en mørk himmel – som ble delt gjennom øyas få satellittforbindelser.

Organisasjonene med tilgang til denne kommunikasjonen, inkludert New Zealands høykommisjon, har fylt ut noen av blanks, selv om mange mennesker fortsatt ventet desperat på nyheter.

Dette satellittbildet tatt av Himawari-8, en japansk værsatellitt drevet av Japan Meteorological Agency og utgitt av National Institute of Information and Communications Technology (NICT), viser en undersjøisk vulkanutbrudd, til høyre, ved Stillehavsnasjonen Tonga 15. januar 2022. (NICT via AP)

Siniva Valu Filise, som bor i Wales, hvor mannen hennes spilte profesjonell rugby, er bekymret for foreldrene hennes, 73 og 66, hvis hjem er på vestsiden av Tonga.

En venn med tilknytning til Det tonganske militæret kunne kort bekrefte i en melding at foreldrene hennes var trygge, sa hun. Men hun er usikker på tilgangen deres på rent drikkevann og mat etter at utbruddet etterlot askelaget over hele landet.

“Vi føler oss så hjelpeløse,” sa hun. «Bare ser på langveis fra, vi kan ikke engang gjøre noe.»

Hun la til: «Det har gått to dager nå. Det er bare så vanskelig å prøve å holde på det glimtet av håp.»

To personer er meldt savnet, ifølge FN, og minst én person døde i tsunamien. Angela Glover, en britisk kvinne som hadde bodd i Tonga i omtrent fem år, ble feid bort mens hun prøvde å redde hundene sine, ifølge videoopptak. Mannen hennes, James, overlevde ved å holde seg fast i et tre.

Mandag, dagen før Glovers kropp ble funnet, sa Fatima Dowling, en venn av paret som bor i New South Wales i Australia, at det ble vanskeligere å være optimistisk. “Det er liksom – jo lenger det drar ut,” sa hun med stemmen hennes haltende. «Det er ikke en veldig stor øy. Hvis hun ikke er funnet ennå. …”

Dowling, som hadde jobbet frivillig med Glover i Tonga, ventet også på nyheter fra en annen venn som driver et feriested, som hun vanligvis snakker med daglig. “Jeg ringer henne omtrent hver time, men ingenting skjer,” sa hun. «Det er bare umulig for øyeblikket.»

Tonganere i utlandet har organisert bønnesirkler og vaker for å støtte hverandre mens de venter på ord.

“Jeg har nettopp snakket med venner, organisert bønnevaker og sånt for familie og for tonganere i utlandet som prøver å knytte forbindelser med familien hjemme,” sa Mele Makelesi Facci, som bor i Melbourne, Australia, og ikke har hørt fra slektningene hennes i Tonga, inkludert en niese som fikk en baby for noen uker siden.

For tonganske sesongarbeidere som bor i Australia, bidro slike fellesskap og bønn til å bygge bro over gapet, la hun til.

“De føler seg hjelpeløse. De kan ikke gjøre noe herfra, sa hun. “Bare det å ikke være tilkoblet, jeg tror det er den vanskeligste delen.”

📣 Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

For alle de siste verdensnyhetene, last ned Indian Express-appen.

  • Indian Express-nettstedet har blitt vurdert GREEN for sin troverdighet og pålitelighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for deres journalistiske standarder.