Hva betyr BYOD med mobilplaner? Fordeler og begrensninger

0
82

BYOD eller Bring Your Own Device mobilabonnement lar deg bruke enheten du ønsker med et SIM-tilbud. Disse planene tilbyr økonomiske og fleksibilitetsfordeler, men før du tar den uimotståelige avtalen, bør du vite hva disse fordelene er og, enda viktigere, hvilke potensielle ulemper du kan oppleve.

BYOD Cellular Plan Defined

En BYOD-plan er egentlig nøyaktig hva navnet sier. Du har allerede en telefon fra en annen kontrakt, eller du kommer til å kjøpe et håndsett direkte, så du trenger ikke en telefon fra tjenesteleverandøren. Du vil ganske enkelt motta et SIM-kort knyttet til kontrakten din og sette det inn i din nåværende enhet.

Innholdsfortegnelse

  BYOD-planer er billigere fra måned til måned

  Siden den månedlige betalingen ikke inkluderer avdraget for et håndsett, vil en BYOD-plan koste mindre hver måned enn en som tilbyr samme data og taletid, men også inkluderer en telefon.

  BYOD-planer kan være enkle å få ut av

  Siden du ikke også betaler ned på en subsidiert telefon, kan en BYOD-plan enkelt kanselleres. Noen BYOD-planleverandører tilbyr ikke engang en langsiktig kontrakt. Så du kan få kontraktsdata og talepriser, men likevel kansellere planen når du vil uten straff. For eksempel varer Jolt Mobiles planer bare i 30 dager om gangen.

  BYOD kan bli dyrere totalt sett

  Selv om den månedlige kostnaden for en BYOD-plan er billigere enn en med et håndsett, kan du ende opp med å betale mer for hvis du kjøper et håndsett. det enn å gå avdragsveien.

  Mobiloperatører får fantastiske bulktilbud på telefoner, og hvis du legger sammen avdragene på håndsett, kan du ende opp med å betale mindre for en telefon enn kontantprisen. Du kan også få medfølgende tilbehør som fungerer til mindre enn det koster i en butikk for kontanter. Før du går BYOD-ruten, gjør regnestykket og se hvilket alternativ som har den høyeste totale kostnaden.

  Du trenger en ulåst telefon

  I noen land, inkludert USA, kan mobiltelefoner låses til bestemte operatører, som ikke vil fungere med noen andre. Hvis du vil bruke et BYOD-abonnement, trenger du enten en telefon som allerede er låst til operatøren du ønsker, en telefon som er ulåst, eller du må få telefonen låst opp av operatøren eller en tredjeparts tjenesteleverandør. 

  Det kan koste penger å låse opp et håndsett, så du må vurdere den kostnaden. En av grunnene til at subsidierte telefoner på operatørplan fungerer billigere, er at de er låst. En ulåst telefon kjøpt gjennom en butikk som Amazon tiltrekker seg generelt en høyere pris, selv om telefonene i seg selv er fysisk identiske.

  Den gode nyheten er at det noen ganger er mulig å låse opp telefonen med gratis opplåsingskoder, men det er ingen garanti for at dette vil være mulig for ditt spesifikke håndsett.

  Du kan beholde telefonen når du bytter leverandør

  Forutsatt at du har en ulåst telefon eller har muligheten til å låse opp telefonen, kan det være en betydelig fordel å gå for en BYOD-kontrakt når du bytter fra en leverandør til den neste. Du trenger ikke gå gjennom bryet med å flytte alle dataene dine til en ny telefon, og du sparer selvfølgelig kostnadene ved å kjøpe et helt nytt håndsett når det du allerede har fungerer helt fint.

  Å bytte fra en leverandør til en annen hvis kontrakten din er utløpt er relativt smertefritt, men hvis du er midt i kontrakten, kan en tidlig kansellering medføre ganske høye kostnader. For det første må du betale saldoen på ditt nåværende håndsett, og det kan være andre straffer. Les nøye gjennom planens kontrakt for å se hva vilkårene er for tidlig kansellering.

  Mobilleverandører tilbyr noen ganger å dekke kostnadene ved tidlig kansellering av kontrakten som et insentiv til å bytte, men les det som står med liten skrift nøye for å se om du låser deg ikke inn i en langsiktig avtale med enda strengere straffer.

  Telefonen din trenger riktig nettverkskompatibilitet

  I USA er det to hovedtyper av mobilleverandører: GSM og CDMA. Begge disse mobilnettverkstypene fases ut raskt, men du kan fortsatt finne ut at telefonen du har for øyeblikket ikke er kompatibel med nettverket du vil bruke.

  Den enkleste løsningen er å ta kontakt med BYOD-kontraktsleverandøren og spørre dem om telefonen du vil bruke er kompatibel med nettverket deres. Hvis ikke, må du enten kjøpe et nytt håndsett eller gå med et ikke-BYOD-abonnement.

  Noen leverandører kan ha et selvbetjent BYOD-kvalifiseringsverktøy der du kan sjekke om den eksisterende telefonen din vil fungere eller ikke.

  Ingen støtte for ettermarkedsenheter

  Hvis du tar med enheten din til kontrakten, er du også helt ansvarlig for den enheten. Din BYOD-leverandør er ikke forpliktet til å gi teknisk støtte for håndsettet. Du må også sørge for enhetsforsikring mot tyveri og skade. Hvis enheten din fortsatt er under garanti, må du også håndtere prosessen med garantiretur eller reparasjon selv, sammen med hvem du kjøpte telefonen fra.

  Det er verdt å vurdere disse tilleggskostnadene og om du får en vanlig telefonkontrakt med et håndsett som kan inkludere forsikring og støtte i prisen. 

  Noen leverandører tilbyr innbytte av håndsett

  Hvis du har et håndsett som ikke vil gjøre jobben for det nye nettverket ditt, men du ikke ønsker å betale totalbeløpet for en ny telefon, kan du ha muligheten til å benytte deg av et innbyttetilbud. Forutsatt at ditt nåværende håndsett er nedbetalt og i en akseptabel tilstand, kan den nye leverandøren gi rabatt på et kompatibelt håndsett. Selv om dette ikke nødvendigvis vil spare deg så mye penger som en BYOD-plan, kan det fortsatt være rimeligere enn å få et nytt håndsett. Men gjør litt undersøkelser og sjekk om du ikke kunne få mer penger for din nåværende telefon ved å selge den privat.

  Hvem tilbyr BYOD?

  Det ser ut til at nesten alle har noen form for BYOD eller BYOP (Bring Your Own Phone)-plan som tilbys, men det er en betydelig forskjell mellom leverandører du bør være klar over.

  Det er tre store operatører i USA: AT&T Mobility, T-Mobile US og Verizon. Dette er selskapene som faktisk eier og driver den fysiske cellulære infrastrukturen til mobilnettet. Alle de tre store leverandørene i USA tilbyr BYOD-planer.

  I tillegg til disse hovedoperatørene, finnes det også MVNO-er eller mobile virtuelle nettverksoperatører. Dette er selskaper som ikke eier noen nettverksinfrastruktur, men som kjører sine egne planer på maskinvaren til store operatører.

  BYOD-tilbudet blant MVNO-er varierer, men de aller fleste tilbyr denne typen plan. Noen MVNO-er, som Jolt Mobile eller Airvoice Wireless, tilbyr kun BYOD-planer. I skrivende stund inkluderer store MVNO-er som ikke tilbyr noen BYOD-alternativer:

  • Assurance Wireless
  • CREDO Mobile
  • Lively (tidligere GreatCall )
  • Karma Mobility
  • SafetyNet Wireless

  Markedet for mobilleverandører er konstant i endring, spesielt for MVNO-er som kan komme og gå mye raskere enn store transportører. Så det er alltid best å sjekke en leverandørs nettsted for BYOD-planer.