Forklart: Ravidassias of Punjab

0
98

Ravidassiyas forbereder seg på å gå ombord på et tog fra Jalandhar til Varanasi i 2020, en årlig tur organisert av Dera Sachkhand Ballan på Guru Ravidas Jayanti. (Ekspressfoto av Anju Agnihotri Chaba)

Utsettelsen av forsamlingsvalget i Punjabtil 20. februar understreker viktigheten av Ravidassia-samfunnet i staten. Flere politiske partier hadde oppfordret valgkommisjonen til en utsettelse da den tidligere datoen 14. februar ville ha kollidert med Guru Ravidas Jayanti, en årlig anledning der Ravidassias reiser til Varanasi i stort antall. Mange av dem tar et spesialtog organisert av Dera Sachkhand Ballan i Jalandhar, den største deraen i Ravidassias.

I hvert valg de siste to tiårene har politiske partier tatt hensyn til det store antallet Ravidassia-samfunnet og innflytelsen fra Dera Sachkhand Ballan, og har gjort en innsats for å fri til dem.

Les |Channis forsøk på å søke utsettelse av valget gjenspeiler økende Ravidassia-innflytelse i Punjab-politikken

Hvem er Ravidassias?

Ravidassiaene er et dalitsamfunn hvorav hoveddelen – nesten 12 lakh – bor i Doaba-regionen. Dera Sachkhand Ballan, deres største dera med 20 lakh tilhengere over hele verden, ble grunnlagt på begynnelsen av 1900-tallet av Baba Sant Pipal Das. Når en gang var nært knyttet til sikhismen, brøt dera disse tiår gamle båndene i 2010, og kunngjorde at de ville følge Ravidassia-religionen.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Tilsynsmyndigheten offentliggjorde kunngjøringen på Guru Ravidas Jayanti i Varanasi. Guru Ravidas var en mystisk poethelgen fra Bhakti-bevegelsen fra 1400- og 1500-tallet, og grunnla Ravidassia-religionen. Fra 2010 begynte Dera Sachkhand Ballan å erstatte Guru Granth Sahib med sin egen Granth, Amritbani, som bar 200 salmer av Guru Ravidas, i Ravidassia-templer og gurdwaraer.

Hvorfor Doaba betyr noe

Hvordan ble Dera Sachkhand Ballan etablert?

Grunnleggeren, Baba Sant Pipal Das, var opprinnelig Harnam Das fra landsbyen Gill Patti i Bathinda. Da kona døde, dro han hjemmefra sammen med sønnen Sarwan Das. De nådde Sarmastpur nær Jalandhar, og deretter landsbyen Ballan, hvor de slo seg ned i 1895. Dera-tjenestemenn sa at Baba Pipal Das og sønnen hans begynte å leve under et tørt pipaltre. Etter hvert som de vannet den, blomstret den gradvis, og ga Babaen navnet Sant Pipal Das. Dera-medlemmer sa at han var godt kjent med Guru Granth Sahib bani, og begynte å vinne tilhengere, inkludert de som fulgte læren til Guru Ravidas. Han fortsatte med å etablere Dera Ballan.

Etter døden til Sant Pipal Das ledet sønnen Sant Sarwan Das dera fra 1928 til 1972. Det har vært tre hoder til siden, ingen valgt av arv.

Den tredje lederen, Sant Hari Das, født i Garha-landsbyen Jalandhar, tilbrakte hele livet på Dera Ballan. Det neste dera-hodet (1982-94), Sant Garib Das fra landsbyen Jalbhe i Jalandhar, tilbrakte også livet sitt ved dera, hvor han imponerte Sant Sarwan Das. Den nåværende lederen, Sant Niranjan Das, født 5. januar 1942 i landsbyen Ramdaspur i Jalandhar, er sønn av et par som var tilhengere av Sant Pipal Das og som tilbød sønnen sin til Sant Sarwan Das, som ga ham navnet “Hawaigar”. ” for hastigheten han utførte sine plikter med.

Best of Explained

Klikk her for mer

Hva er betydningen av Guru Ravidas Jayanti?< /h2>

I løpet av sin periode påtok Sant Sarwan Das arbeidet med å etablere et minnetempel i Varanasi. Etter å ha identifisert fødestedet til Guru Ravidas i landsbyen Seer Goverdhanpur nær Banaras Hindu University, kjøpte dera land der. Grunnsteinen for et tempel ble lagt i 1965, og den første fasen ble fullført i 1970. NRI-tilhengere bidro også med midler.

Flere tilhengere fra Ballan begynte å besøke templet, og over tid ble det en praksis å observere Guru Ravidas Jayanti i Varanasi. Gradvis ble deraen i Ballan den største deraen av Ravidassias. Siden 2000 har Dera Sachkhand Ballan tatt tilhengere på Begampura-toget fra Jalandhar til Varanasi på Guru Ravidas Jayanti hvert år.

Også forklart |En kort historie om BKU, den Jat-ledede bondebevegelsen basert i det vestlige UP

Hvor viktig er energidepartementet politisk?

Punjab har tusenvis av deres, små og store. På grunn av tallene disse befaler, har politiske ledere besøkt dem for de siste valgene. Disse inkluderer Dera Sachkhand Ballan, hvor partiledere har besøkt og møtt hodet.

Dera Sachkhand Ballan har aldri åpent støttet noe politisk parti, men ønsket alle besøkende politiske ledere velkommen. Besøkende denne gangen har inkludert Punjabs sjefsminister Charanjit Singh Channi (kongressen), Delhi CM Arvind Kejriwal (AAP), Punjabs kongresspresident Navjot Singh Sidhu, Akali Dal-sjef Sukhbir Badal og senior BJP-ledere.

Av energidepartementets 20 lakh tilhengere over hele verden, bor rundt 15 lakh i Punjab, for det meste i Doaba-regionen som har 23 forsamlingsseter (av Punjabs 117). Rundt 32% av Punjabs befolkning består av daliter, hvis konsentrasjon er høyest i Doaba med 37% (19,48 lakh daliter av en regional befolkning på 52,08 lakh). Og 61 % (11,88 lakh) av Doabas dalitter tilhører Ravidassia-samfunnet. Doaba har hundrevis av deres, foruten Dera Sachkhand Ballan.

Det forklarer uttalelser til valgkommisjonen fra flere politiske partier som søker en utsettelse av valget på grunn av Guru Ravidas Jayanti. CM Channi, som hadde skrevet til ECI og ønsket utsettelse, er en Dalit Sikh fra Ramdassia-samfunnet, og hans opphøyelse hadde løftet alle Dalit-grupper inkludert Ravidassias.

Hvor selvsikker er Ravidassias?

De har vært svært selvsikre siden 2009, etter et dødelig angrep fra fundamentalister på Shri Guru Ravidas-tempelet i Wien 24. mai samme år. Rundt 400 hengivne hadde samlet seg for en religiøs gudstjeneste da angriperne slo til, og drepte Dera Sachkhand Ballans daværende nestkommanderende, Sant Ramanand, og skadet 30 inkludert dera-sjef Niranjan Das. De påståtte angriperne var angivelig tilknyttet en gurdwara i Wien.

Wien-angrepet utløste opptøyer i Doaba, hovedsakelig i Jalandhar, hvor portforbudet ble holdt fast i 15 dager. Splitten det forårsaket i forholdet mellom sikher og Ravidassias førte til at dera kuttet sine bånd med sikhismen og kunngjorde at de ville følge Ravidassia-religionen. Ravidassias har krevd en egen kolonne for deres religion i folketellingen for 2021.

Etter Wien-angrepet komponerte Ravidassia-sangere spesielle sanger sentrert om deres samfunn og religion, slik at folk i samfunnet kunne spille dem på deres arrangementer i stedet for å spille sanger komponert av jat-sikher i øvre kaste. I fjor observerte Jat Sikhs for første gang Guru Ravidas Jayanti sammen med Ravidassias, fordi det var viktig for begge samfunn å holde sammen under protesten mot Senterets tre gårdslover.

Nyhetsbrev | Klikk for å få dagens beste forklaringer i innboksen din

📣 Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

For alle de siste forklarte nyhetene, last ned Indian Express-appen.

  • Indian Express-nettstedet har blitt vurdert GREEN for sin troverdighet og pålitelighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for deres journalistiske standarder.

© The Indian Express (P ) Ltd