Waarom laat mijn luchtbevochtiger overal wit stof achter?

0
430
Nieuw Afrika/Shutterstock.com< /figuur>

Het gebruik van een luchtbevochtiger om de relatieve vochtigheid van je huis te verhogen is geweldig voor je gezondheid en comfort als je in een droog klimaat leeft of gewoon erg droge winters hebt. Maar soms kunnen ze overal wit stof op achterlaten. Wat levert het op?

Als het om thuiszorg gaat, is meer werk het laatste wat iemand wil, dus we begrijpen volledig uw frustratie over de ontdekking dat uw luchtbevochtiger overal krijtwit stof op lijkt achter te laten. Dit is wat u moet weten over hoe luchtbevochtigers werken en hoe u dat witte stof op uw spullen kunt voorkomen.

Inhoudsopgave

Hoe luchtbevochtigers werken
Waarom ultrasone luchtbevochtigers wit stof achterlaten
Is het witte stof schadelijk?
Hoe het witte stof te vermijden

Hoe luchtbevochtigers werken

Voordat we ingaan op de oplossing voor het witte stofprobleem, is het belangrijk om eerst te begrijpen hoe verschillende stijlen luchtbevochtigers werken.

Verdampingsluchtbevochtigers:Als u een luchtbevochtiger voor het hele huis hebt aangesloten op uw heteluchtoven, bent u al bekend met verdampingsbevochtigers. Ze werken precies zoals de naam al aangeeft. Lucht wordt over een “wicking” pad gedrenkt in water. Op zijn beurt verdampt dat vocht van die pad en wordt in de lucht gedragen door een ventilator in de unit (of, in het geval van uw luchtbevochtiger voor het hele huis, door de ventilator in uw oven).

Vrijstaande verdampingsbevochtigers werken volgens hetzelfde mechanisme, ze worden alleen niet aangesloten op de watervoorziening van uw huis en u moet ze handmatig bijvullen. Er zit een vochtafvoerend kussentje in het water en een ventilator blaast er lucht over om het in je leefruimte te brengen.

Vornado’s Evap40 is een voorbeeld van een populaire vrijstaande verdampingsbevochtiger. (Hoewel als je iets minder institutioneel wilt en wat stijlvoller wilt, kun je misschien hun EV200-model kopen.)

Vornado EV200

Vul de dubbele tanks, zet hem in de automatische modus en gebruik deze grote luchtbevochtiger om een ​​grote leefruimte langzaam en gestadig te bevochtigen.

Amazon

$ 89.99
$ 99,99 Bespaar 10%

Stoombevochtigers: Een stoombevochtiger kookt het water om warme nevel in de vorm van stoom de kamer in te laten stromen. Hoewel er enkele geavanceerde luchtbevochtigers voor het hele huis zijn die stoom gebruiken, is dit ongebruikelijk. Stoombevochtigers komen vaker voor in stand-alone units.

De meesten van ons zijn bekend met stoombevochtigers, zelfs als we het ons niet realiseren, vanwege de alomtegenwoordige kleine stoombevochtigers van het merk Vicks die al eeuwen op de markt zijn. een flinke verkoudheid of bronchitis opgelopen dankzij die kleine stoombevochtigers. Er zijn ook grotere versies, zoals het Vornado Element A.

Vornado Element A

De combinatie van de ventilator en zowel verdampings- als stoomgestuurde bevochtiging helpt deze luchtbevochtiger de klus te klaren met een kleinere voetafdruk.

Amazon

$ 99.99

Ultrasone luchtbevochtigers: Relatief nieuw op de markt, vergeleken met verdampings- en stoombevochtigers, verhogen ultrasone luchtbevochtigers de luchtvochtigheid van de kamer met behulp van een ander mechanisme. In plaats van het water de lucht in te voeren door verdamping of het creëren van stoom om het weg te laten drijven, stoten ultrasone luchtbevochtigers het water uit de machine.

Een plaatje in de machine trilt met een extreem hoge ultrasone frequentie met zulke energie dat het kleine druppeltjes water rechtstreeks uit de luchtbevochtiger de lucht in gooit. De Pure Enrichment MistAire is een best verkocht voorbeeld van dit specifieke ontwerp.

Pure Enrichment MistAire

Het is compact, heeft een leuke vorm en gaat langer mee dan kleinere ultrasone apparaten dankzij het grote waterreservoir.

Amazon

$34,99
$49,99 Bespaar 30%

De duidelijke pluim van “mist” die uit een ultrasone luchtbevochtiger komt, heeft een zekere charme (en is op dit moment praktisch een nietje in Instagram-kamerplantfotografie). Het gebruik van een ultrasone luchtbevochtiger is echter niet zonder bepaalde problemen en valkuilen, dus lees verder terwijl we ingaan op het hele witte stofprobleem.

Waarom ultrasone luchtbevochtigers vertrekken Witte stof

De kleine vezels zijn huisvuil, het witte poederachtige spul is dat niet. Jason Fitzpatrick

Nu we een snelle blik hebben geworpen op hoe elk van de belangrijkste soorten luchtbevochtigers werkt, blijft de vraag, waarom laten alleen de ultrasone luchtontvochtigers overal een laag extreem fijn wit stof achter?

Het komt allemaal terug op die energierijke leveringsmethode waar we het net over hadden. Wanneer water op natuurlijke wijze in de lucht verdampt, komt alleen het water in de lucht. Alle spullen in het water blijven achter. Dat is de reden waarom als je veel zweet en je vervolgens afdroogt in de wind, je huid korrelig kan aanvoelen: het water blijft achter, maar het zout in je zweet blijft achter. Hetzelfde geldt voor bevochtiging op basis van stoom. Als je een pan met water lang genoeg kookt, verdwijnt uiteindelijk al het water in de vorm van stoom, maar de roest, kalk en andere rotzooi in je kraanwater blijven op de bodem van de pan met korstjes achter.

< p>Ultrasone luchtbevochtigers zetten het water echter niet om in damp. Ze gooien het water gewoon recht omhoog de lucht in, bijna alsof het door microscopisch kleine spuitpistolen de kamer in wordt geschoten. Dit betekent dat alle onzuiverheden in het water samen met het water de kamer in gaan.

Dat witte stof op alles? Het zijn de mineralen uit het water dat je in de ultrasone luchtbevochtiger doet. Als je met je vinger over je dressoir veegt en het stof lijkt wit en krijtachtiger dan normaal, dan is dat omdat het dat ook is. In plaats van gewoon huisstof, is het gewoon huishoudstof plus een ongelooflijk fijn laagje calcium en ander mineraal “krijt”. Als je een ultrasone luchtbevochtiger voor je kamerplanten hebt gekocht, zul je waarschijnlijk ook het stof op hun bladeren aantreffen.

Behalve dat het stof zich op vlakke oppervlakken zoals het blad van uw dressoir of salontafel bevindt, zult u waarschijnlijk ook merken dat het stof verticale oppervlakken goed bedekt en vooral wordt aangetrokken door elektronica. Omdat het een ultrafijn poeder is dat in vochtige lucht is gesuspendeerd, is de kans groter dat het aan verticale oppervlakken blijft kleven en wordt het zeer aangetrokken door alles met een statische oppervlaktelading, zoals de behuizing van uw televisie of computermonitor .

Is het witte stof schadelijk?

Als je dit artikel hebt gevonden door te zoeken naar antwoorden over het mysterieuze stof in je huis, was je misschien gemotiveerd door de ergernis van het omgaan met het stof. Maar je bent misschien ook benieuwd of het schadelijk is.

Hoewel je niet in paniek moet raken over het stof, moet je er ook alles aan doen om het te vermijden. Waarom? Want als je heel veel wit fijnstof van alles veegt, adem je ook dezelfde lucht in die verzadigd is met het witte "steenstof" mineralen uit uw kraanwater (samen met alle andere onzuiverheden uit het kraanwater dat de ultrasone luchtbevochtiger samen met de mineralen in de lucht spuit).

Er komt nooit iets goeds van het inademen van ultrafijne deeltjes en onderzoek met muizen wijst uit dat de deeltjes van ultrasone luchtbevochtigers diep in het longweefsel doordringen. Een andere studie wees uit dat het gebruik van een kleine ultrasone luchtbevochtiger in een slaapkamer boven het niveau van fijnstof in de lucht door het hele huis verhoogde, aangezien de lucht door het geforceerde luchtverwarmingssysteem werd gecirculeerd.

Het’ Het is natuurlijk niet zo gevaarlijk als het slijpen van beton zonder beschermende uitrusting of werken in een asbestmijn, natuurlijk, maar als je kunt voorkomen dat er onnodig fijnstof in de lucht komt, ben je er beter aan toe.

Hoe het witte stof te vermijden

Of u nu extra stof wilt vermijden of u zich zorgen maakt over het inademen van een nevel van ultrafijne deeltjes, er zijn twee eenvoudige oplossingen.

Ten eerste, als u al een ultrasone luchtbevochtiger bezit of u gebruik er gewoon liever een (de mistpluim die eruit komt is toch best netjes) je kunt dit op een stofvrije en veilige manier blijven doen door over te stappen op gedestilleerd water.

Met stoom gedestilleerd water is goedkoop en in bijna elke supermarkt verkrijgbaar. Het water is vrij van onzuiverheden en bij gebruik in de ultrasone luchtbevochtiger laat het geen wit stof (of iets anders) achter op uw meubels of elektronica. Als je het beu bent om kleine kannen te kopen, kun je trouwens vaak gedestilleerd water vinden in kannen van 5 gallon van waterbezorgdiensten.

Ten tweede, als je geen zin hebt in de kosten en het gedoe van het kopen van kan na kan gedestilleerd water, kun je dat hele proces overslaan door verdampings- of stoombevochtigers te kopen, zoals de eerder genoemde Vornado EV200 of Vornado Element A. Het enige nadeel hier is dat je de machine af en toe moet schoonmaken met een mild zuur zoals witte azijn om de mineralen te verwijderen die tijdens het verdampingsproces zijn achtergebleven.

Als je dat toch doet. Als u te maken heeft met ernstig droge winterlucht, wilt u misschien vasthouden aan verdampingsbevochtiging. Ook al is gedestilleerd water goedkoop als je hier of daar een liter voor je strijkijzer koopt, het loopt snel op als je probeert de luchtvochtigheid in je huis te verhogen. In droge klimaten is het gemakkelijk om een ​​liter of meer water per dag in de lucht te gooien. Als u kraanwater gebruikt, mag u maximaal een dollar per maand aan uw waterrekening toevoegen. Als je gedestilleerd water gebruikt, ben je gemakkelijk $ 30+ per maand kwijt voor dezelfde toename van de luchtvochtigheid.

Of je nu de mineralen vanaf het begin verwijdert (door gedestilleerd water te gebruiken) of je gebruik een methode die de mineralen in de machine houdt (verdamping of stoom), maar je vermijdt het witte stof. Beter nog, u zult genieten van een comfortabelere leefruimte met minder stof!