Våldtäktsbrödernas pappa om Sverige: Rasister

0
62

Publicerad 19 januari 2022 kl 09.30

Inrikes. “Uppdrag granskning” ägnar ett nytt avsnitt åt Damir Al-Ali, som beviljades 840.000 kronor i skadestånd av JK efter att ha kidnappat, torterat och våldtagit kvinnor i Malmö. Bland annat tyder mycket på att våldtäktsmannens pass är förfalskat och att han är äldre han påstår – vilket skulle innebära att han inte hade rätt till något skadestånd alls.

Gilla artikeln på Facebook

Rik på att våldta

  • Hanif Bali samlade in 2 miljoner till jackpott-Alis offer
  • Krav på att sparka JK efter våldtäktsmannens jätteskadestånd
  • Kristersson: "Riktigt, riktigt arg"
  • Kidnappade, torterade och våldtog kvinnor i Malmö – får 840.000 kr i skadestånd
  • "Kära tjejer, ni måste sluta rösta på politiker som gynnar våldtäktsmän"

Visa alla

De brutala våldtäkterna ägde rum i Malmö år 2017.

Ett av offren, “Petra”, berättar att hon hade öppnat fönstren i köket och i vardagsrummet innan hon gick och lade sig. Två män tog sig in och hotade henne med pistol, slog ned henne och började sedan turas om att våldta henne.

– De slog mig, och till slut ströp han mig så mycket att jag svimmade, säger kvinnan i Uppdrag granskning.

När våldtäktsmännen var klara tog de kvinnans nycklar och hotade att döda henne om hon gick till polisen.

En dryg månad slog Damir Al-Ali och hans bror till mot en annan kvinna. Duon kidnappade, torterade och turades vid upprepade tillfällen om att våldta kvinnan i ett gammalt soprum i en hyresfastighet.

Damir Al-Ali dömdes senare i hovrätten för bland annat människorov, grov våldtäkt, stöld, utpressning, olovligt brukande och olovlig körning till 4,5 års fängelse. Den äldre brodern fick sju års fängelse.

Men Damir Al-Ali beviljades senare resning av Högsta domstolen, med hänvisning till att det inte kunde anses vara bevisat att han hade varit över 18 år vid brottstillfället. Han fick 840.000 kronor i skadestånd av Justitiekanslern, Mari Heidenborg.

– Jag såg att han skulle få 840.000! Så han har fått mer än jag och den andra tjejen skulle ha fått, säger “Petra” i Uppdrag granskning.

Hon tilldömdes själv 225.000 kronor i skadestånd, men har bara lyckats få ut 3.000 kronor sammanlagt under de år som gått. Skadeståndet som Al-Ali fått från JK får nämligen inte användas för att betala skadestånd till offren.

Enligt Uppdrag granskning finns det en rad saker som tyder på att Damir Al-Ali i själva verket var vuxen vid brottstillfällena, och att hans pass är förfalskat.

Det enda dokument som styrker hans identitet och ålder är hans syriska pass – som enligt Uppdrag granskning “innehåller en anmärkningsvärd avvikelse”. Passet uppges ha utfärdats när Al-Ali var tolv år, men har en giltighetstid på fyra år – något som inte borde vara möjligt.

– Om man är under 18 år så får man sex år i normalfallet, men om man fyller 18 år inom de här sex åren så får man bara giltighetstid upp till den dagen man fyller 18, säger Annica Ihrner, dokumentgranskare på Migrationsverket.

Det framgår också att gränspolisen i sin kontroll av passet enbart gjort en teknisk undersökning för att se om passet är manipulerat – men ingen utredning om uppgifterna i passet stämmer.

När Uppdrag gransknings reporter tar hjälp av en jurist i Syrien lyckas hon få ut ett personbevis på de uppgifter som finns i mannens syriska pass. Dokumentet med äkthetsstämplar levereras trots att ingen fullmakt eller legitimation visats upp. Det innebär att vem som helst kan få ut sådana personbevis på någon annan utan att ens identifiera sig.

År 2015, när Damir Al-Ali enligt sitt syriska pass bara var 14 år deltog han i en brutal kidnappning av taxichauffören Douglas Johansson i Alvesta. Al-Ali var då den av de tre gärningsmännen som körde bilen.

“Stolt över att driva med svenska myndigheter”
I polisförhör berättade en av de andra gärningsmännen att han var rädd för Damir Al-Ali.

– Säg till henne att hans riktiga ålder är 18, inte 14, sade han.

Även den andre gärningsmannen berättade i förhör att Al-Ali i själva verket var fyra år äldre än han påstod.

– Han sa att han hade uppget fel ålder för att inte stöta på något problem, och att han var stolt över att kunna driva med de svenska myndigheterna.

Brödernas pappa uppger att familjen utsatts för “hat och hot”. Han “avvisar alla anklagelser mot sonen och anser att familjen har blivit illa behandlad och utsatts för rasism av myndigheterna”, skriver Uppdrag granskning.