“Når jeg lager et verk, griper jeg inn i tingene jeg ikke ser”: Bharti Kher

0
88

Bharti Kher (Ekspressfoto av Abhinav Saha)

Titelen på din nåværende utstilling 'Strange Attractors' (i Nature Morte-galleriet, Delhi , til 6. februar) refererer til et matematisk konsept innenfor kaosteorien. I 2020 fikk utstillingen din i New York tittelen “The Unexpected Freedom of Chaos”. Er det også påvirket av kaoset rundt?

I løpet av de siste 20 årene eller så har det vært en mer vedvarende og tilgjengelig overgang mellom fysikk, andre vitenskaper, for eksempel astronomi, kreativ tenkning og kunst. Det er teorier om at universet er en enkelt organisme, på tvers av teologi, filosofi, poesiog astronomi. Som kunstner har jeg alltid vært opptatt av å snakke om det flyktige. Når jeg lager et verk, prøver jeg å finne ting jeg ikke ser. Da jeg var rundt åtte, lærte kunstlæreren meg hvordan jeg skulle se rommet rundt et objekt og hvordan det definerte selve objektet. Det endret min måte å se verden og kunst på. Arbeidet mitt handler om alt jeg er interessert i som person. Det handler om motsetningers enhet og denne iboende motsetningen.

Du har ofte brukt teknikken med kroppsstøping i arbeidet ditt. Denne utstillingen har Pieta (2018), som er en rollebesetning av din mor. I Six Women (2013-15) caster du sexarbeidere fra Sonagachi.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Jeg har holdt på med støping i gips i mer enn to tiår. De bærer noe av en annen dimensjon og legger til en essens av den virkelige personen i det imaginære verket. Når plasteret varmes opp, åpner det porene i huden og fanger opp noe ved en person som de kanskje ikke engang vil dele med meg. Kan en kropp bære mange narrativer, selv de som ikke tilhører den, som forfedrenes?

Pieta, 2018, Gips, voks, 69 x 30 x 30 tommer | 175,3 x 76,2 x 76,2 cm (Med tillatelse fra kunstneren og Nature Morte)

Da jeg castet sexarbeidere, var jeg klar over forskjellen mellom empati og utnyttelse. Hva betydde det for meg som kvinne å betale dem for å støpe kroppen deres? Kvinnene sa nøyaktig det samme som moren min gjorde etter å ha sett sin egen rollebesetning – «Det er bare en kropp». Vi er ofte så kritiske til kroppen vår som kvinner, men i rollebesetningen er vi mer tilgivende fordi det er en overgang av virkeligheten og du ser deg selv i kjøtt, så å si, som mye mer enn bare din form.

Også i premium |Hvordan Mumbais CSMVS ble et oppbevaringssted for minner og kultur gjennom kriger, pest og pandemier

Jeg tror mannekengene du bruker ligner på det moren din hadde i tekstilbutikken hennes i Storbritannia.

Faren min var tekstilhandler og min mor hadde egen tekstilbutikk, så jeg vokste opp med forståelse og kjærlighet for tekstiler. For noen år siden så jeg dukkeri et studio til en kunstnervenn i Bengaluru og spurte ham om dem. De minnet meg om mannekengene min mor brukte i butikken sin på 70-tallet – fantastisk malt, lyrisk med små midjer. Kvinners bilder så slik ut da. Kroppen har endret seg mye nå, og det er interessant at perspektivet på hvordan kroppen skal se ut også endres med tiden. dukkene var i studioet mitt i noen år før jeg bestemte meg for å begynne å omstøpe dem i harpiks og gips og transformere dem.

Du jobber også mye med funnet gjenstander. Da du først kom til Delhi på 90-tallet, tror jeg du satte ut for å oppdage byen gjennom markedene.

Hvis du vil kjenne et nytt sted, gå i gatene. Old Delhi var og er fortsatt min favoritt. Jeg pleide å gå mye til Chor Bazar og har fortsatt mye av det jeg kjøpte derfra i løpet av de første dagene, inkludert keramiske øyne, pappmache-skulpturer, tregjenstander og gamle kataloger med kalenderkunst. Min første bindi-leverandør er også i Sadar Bazar.

Kappe for MM, 2018, Sari, harpiks, metall, 80 3/4 x 36 1/4 x 36 1/4 tommer | 205 x 92 x 92 cm (Med tillatelse fra kunstneren og Nature Morte)

Jeg føler at objekter er levende som oss. De har arvet historier. Jeg er interessert i å presse dem mot et nytt rom, smi dypere inn i mysteriene til kjente ting og forvandle seg til deres nye jeg. Jeg liker å tenke når jeg endrer et objekt, at jeg noen ganger kvitter det med fortiden. Når jeg caster liker jeg å fortelle folk at du kan legge igjen hva du vil i dette rommet i dag – det er som en katarsis. Kunst er på mange måter en manifestasjon av ideer, sannhet, fiksjon, transformasjon av objekter som kommer sammen for å skape en happening. I denne utstillingen er Cloak for MM en hyllest til min venn Mrinalini Mukherjee. Hun var en stor kunstner og en samler og bærer av de mest fantastiske tekstilene, og dette er sariene hennes som jeg har brukt. Forstanden her er at kroppen er dekket, hun kan bli usynlig og også dukke opp igjen etter eget ønske. Det er også et likklede.

I 2010 startet du et 30-årig prosjekt kalt The Virus Series, hvor du bestemte deg for å lage en bindi-verk hvert år med en tekst som registrerte dine observasjoner og spådommer. Hva fikk prosjektet til?

Serien er en sammenslåing av mange interesser jeg har og arbeider som jeg lager i studio. Først hadde jeg sett det for meg som et enkelt stykke som ble vist i 2008. Jeg innså at verket hadde potensiale som en virvel, et rom for å gå inn i min verden som er annerledes enn det du kjenner og fra omverdenen. Jeg begynte å utvikle arbeidet videre og skrive teksten, som endres hvert år. Den fungerer som en tidslinje som markerer hendelser og muligheter for denne planeten jorden. Det refererer til romforskning, vitenskap, aktuelle saker, politikk og hendelser som preger livene våre, og på slutten av hvert avsnitt legger jeg til min alder for å markere arbeidet i tide. Jeg har vist 11 verk så langt.

Animus Mundi, 2018, Sari, harpiks, metall, 80 1/4 x 32 1/4 x 54 tommer | 204 x 82 x 137 cm (Med tillatelse fra kunstneren og Nature Morte)

Jeg begynte da jeg var 40, og tenkte at 30 år er et godt spenn, helt til jeg er 70. En tidslinje gir det avslutning. En del av teksten for Virus XII, 2021, sier: «Mannlige p-pillervil bli gjort tilgjengelig, noe som gjør dette til det viktigste prevensjonsmidlet for menn, siden kondomet. Nye hybride, fullt autonome flygende biler vil bli sett på himmelen, og unngår trafikkstopp på veiene.» Noen av mine spådommer har vært absurd feil og noen er ganske nøyaktige. Virus 2022 vil bli vist på Arnolfini-galleriet i Bristol, Storbritannia.

I løpet av årene har bindi dukket opp som ditt pigment. Hvis du kunne snakke om mediet. Også, spesielt med henvisning til 'Atlas'-serien.

Jeg er ganske flytende i mine arbeidsmetoder og bindi har nå blitt en del av ett materiale. Det har utviklet seg som en kode, et språk jeg har funnet opp. Det er et symbol på bevissthet som kan være en fysisk representasjon av en persons tredje, indre øye, og den bærer også feministiske lesninger. Jeg fortsetter å utvikle dette videre.

Strange Attractor, 2021, Fiber, tre, ull, lys, 42 x 28 x 68 tommer | 106,6 x 71,1 x 172,7 cm (Med tillatelse fra kunstneren og Nature Morte)

På kartene bruker jeg bindis til å bygge forbindelser, skildre våre reiser, indre og ytre og fysisk bevegelse. Kartene i seg selv sier så mye. For noen år tilbake klarte jeg å få tak i tre utgaver av Larousse Atlas i en bruktbutikk i Frankrike. Publisert i 1947, forutså introduksjonen hvordan hegemoniet i Europa vil endre seg ved slutten av århundret, og vi vil se et maktskifte mot øst. Jeg brukte disse kartene som grunnlag for nye arbeider, der kartene er innganger inn i rommet der du mister deg selv når de går ingensteds og overalt… Bindiene markerer menneskelige posisjoner og minnerester. Jeg bruker dem til å tilsløre historiske visualiseringer av verden, stille spørsmål ved allerede eksisterende forestillinger om tilhørighet, kollapsende grenser og tenke på konteksten til jorden som en liten prikk i universet.

Også i premium |How The Lost Daughter adresserer en mors sosiale dilemma

Hvis du kunne snakke om opprinnelsen til ‘Intermediaries-serien’ av hybridskulpturer laget med golu-dukker.

Hybriditet i verkene mine har vært en del av språket mitt siden de første årene på college, hvor maleriene mine handlet om hybridvesener, halv mann-halv hest, og så videre. I 2003 begynte jeg å lage en serie med verk kalt Hybrid-serien, rett etter at datteren min ble født. Disse fem digitale fotografiene var en forløper for mange av de senere hybridgudinnene jeg laget. De presset virkelig på kroppens muligheter ved å la figuren være større enn dem selv. Kvinnene er sårbare på noen måter, men også fantastiske, mektige og surrealistiske.

En naturlig enhet av motsetninger, 2021, Blandede medier, Variabel dimensjoner (Med tillatelse fra kunstner og Nature Morte)

The ‘Intermediaries Series’ begynte da jeg kom over leirformene i Sør-India. De kom til studioet mitt i en massiv kasse etter et år med innsamling, men de fleste ble ødelagt på veien. Først trodde jeg det var forferdelig bortkastet, men plutselig virket det fantastisk. Jeg begynte å feste deler til hverandre igjen og deretter dele dem i to og sette dem sammen, og skape muligheter for halv og halv. De er flytende, ikke kjønnede og utydelige når det gjelder identitet. Jeg laget hundrevis av dem over noen år, noen av dem avviste jeg. Jeg viste 20 verk på utstillingen i New York i 2020 og noen få har jeg utviklet til monumentale bronser, som har blitt stilt ut i en rekke land. The Intermediary Family var på Frieze i 2018, og Harvard i 2019. The Fallow blir for tiden utstilt i Chichester, og jeg lager det mest ambisiøse verket nå: et 18 fot bronseverk som vil være utenfor Central Park, New York, i september 2022 kuratert av Daniel Palmer og The Public Art Fund. Verket heter Ancestor.

📣 Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

For alle de siste Eye News, last ned Indian Express-appen.

  • Indian Express-nettstedet har blitt vurdert GREEN for sin troverdighet og pålitelighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for deres journalistiske standarder.

© The Indian Express (P ) Ltd