Moderat vägrar rösta för vaccinpass

0
193

Publicerad 19 januari 2022 kl 12.51

Inrikes. Riksdagsmannen Jan Ericson (M) gör något så ovanligt för en svensk politiker som att gå emot partilinjen. Han kommer under onsdagens votering i riksdagen inte att rösta för att förlänga covid-19-lagen och inte heller rösta för utökad användning av vaccinpass.

Gilla artikeln på Facebook

Jan Ericson uppger på sin blogg att han gav beskedet till den moderata riksdagsgruppen igår kväll.

Han anser bland annat att det omfattande mandat som pandemilagen ger regeringen att kringgå riksdagen “inte ligger i linje med grundlagen och tankarna bakom denna”.

M-politikern hänvisar också till att regeringen den senaste veckan har fått “hård och mycket berättigad kritik för att man försvårar coronakommissionens arbete genom att inte lämna ut det material som [corona]kommissionen behöver för att granska regeringens hantering av pandemin”.

“Jag är personligen något förbluffad över att partierna (möjligen med undantag för L) efter de senaste händelserna fortsatt verkar ha förtroende för regeringens fortsatta hantering av pandemin. Jag kommer i detta läge att avstå vid de voteringar som gäller förlängning av pandemilagen”, skriver Jan Ericson.

När det gäller vaccinpass skriver Ericson att hans motstånd mot detta beror på både principer och rena sakskäl:

“Rent principiellt anser jag det är fel att dela upp friska människor efter medicinsk status. Det är också fel att staten utövar påtryckningar (vissa kallar det rent av utpressning) mot människor bara för att de åberopar sina grundlagsskyddade rättigheter att säga ja eller nej till vaccin. Man har sin fulla rätt att tycka att människor gör fel val, men om man inte gillar grundlagen får man diskutera förändringar av den, inte straffa människor genom begränsade rättigheter för att de åberopar grundlagen. I sak vet vi nu också att vaccinerade och ovaccinerade smittar och smittas lika mycket (i vart fall när det gäller omikron), och vi vet samtidigt att väldigt få blir allvarligt sjuka – oavsett vaccinationsstatus. Covidpatienterna utgör en liten minoritet på IVA och inom den övriga vården ligger det fler inne för säsongsinfluensa än covid. Det betyder att det inte heller finns några sakliga skäl till vaccinbevis – vare sig för att motverka smitta eller motverka överbelastning i vården.”