Heb je nog steeds een VPN nodig voor openbare wifi?

0
190
Igor Martis/Shutterstock.com< /figuur>

Er zijn tal van redenen om een ​​VPN te gebruiken, maar een van de belangrijkste is om jezelf te beschermen bij het gebruik van een openbaar Wi-Fi-netwerk. Maar is dit echt nodig met moderne internetbeveiliging?

Een VPN gebruiken voor wifi-beveiliging

Het korte antwoord is dat voor de meeste mensen VPN's meestal nog steeds een redelijk goed idee zijn bij het gebruik van openbare wifi. Hoewel dit type netwerk inderdaad een stuk veiliger is geworden (bijna volkomen veilig dankzij de upgrade naar HTTPS), moet je een bepaald niveau van bewustzijn hebben om te weten of je per ongeluk op een site bent beland die dat niet doet. gebruik HTTPS. Als zodanig is het beter om veilig te zijn dan sorry en we raden u aan nog steeds een VPN te gebruiken wanneer u openbare wifi gebruikt.

Dat gezegd hebbende, willen we ook benadrukken dat de kansen van u ten prooi vallen aan elke vorm van aanval zijn vrij klein, dus het is niet zo dat je je zorgen hoeft te maken als je ooit openbare wifi gebruikt zonder een VPN. Zie het meer als een extra beschermingslaag of zelfs een verzekering. Laten we eens kijken naar het soort bedreigingen waarmee u te maken kunt krijgen.

Is openbare wifi gevaarlijk?

Tot vrij recent had openbare wifi het potentieel om gevaarlijk te zijn dankzij zogenaamde man-in-the-middle (MitM)-aanvallen. Omdat de meeste sites niet-versleutelde HTTP gebruikten in plaats van de veiligere HTTPS, kon iemand met kwade bedoelingen zich op hetzelfde netwerk installeren en gegevens onderscheppen die u van en naar internet verzond.

GERELATEERDHTTPS is bijna overal. Dus waarom is het internet nu niet veilig?

Een succesvolle MitM-aanval kan behoorlijk desastreus zijn: daders kunnen veel persoonlijke gegevens verzamelen. Dit kan uw naam en e-mailadres zijn, maar ook meer gevoelige informatie, tot en met gebruikersnamen en wachtwoorden die u voor verschillende sites gebruikt.

Advertentie

De beste manier om jezelf tegen dit risico te beschermen was door een VPN te gebruiken. Dit is de korte versie van hoe VPN's werken: ze leiden uw internetverbinding om en coderen deze. Dit heeft veel grote voordelen, zoals dat u in een ander land lijkt te zijn, maar het belangrijkste voordeel in het geval van MitM-aanvallen is dat de hacker alleen maar een hoop gecodeerd gebrabbel ziet.

Dat gezegd hebbende, is het echter mogelijk dat MitM-aanvallen nooit zo'n groot risico vormden. Ten eerste waren MitM-aanvallen waarschijnlijk nooit zo gewoon, volgens Nicholas Weaver, een professor aan de University of California, Berkeley. Hoewel er veel is gemaakt van hun gevaren, is de poging om er een op te zetten — je moet in dezelfde fysieke ruimte zijn als het netwerk dat je probeert te infiltreren — is een groot afschrikmiddel voor criminelen.

Openbare wifi is veiliger dan ooit

Dit punt is echter enigszins betwistbaar omdat de belangrijkste zwakte die MitM-aanvallen zelfs mogelijk maakt, is verwijderd. Vroeger maakte u verbinding met internet via een protocol — een reeks regels die de communicatie tussen apparaten regelen — HTTP genoemd. Dit is echter uitgefaseerd en nu verloopt de meeste webcommunicatie via een protocol met de naam HTTPS.

Dat voegde “S” staat voor “veilig” en betekent dat uw verbinding versleuteld is. Als een MitM-aanval erin zou slagen een openbaar wifi-netwerk te kapen, zou de hacker alleen versleutelde gegevens zien, het gebrabbel dat we eerder noemden.

Door de komst van HTTPS gaan veel mensen er nu van uit dat het gebruik van openbare wifi volkomen veilig is, en dat is het ook. Veel van de risico's die gepaard gaan met het gebruik van openbare wifi zijn gewoon weg, op voorwaarde dat u een site gebruikt waarop HTTPS is ingeschakeld.

GERELATEERDHet is 2020. Is het gebruik van openbare wifi nog steeds gevaarlijk?

Dat is echter ook waar het resterende, kleine risico binnenkomt: hoewel de meeste browsers u zullen waarschuwen als u een site bezoekt die nog steeds HTTP gebruikt, doen ze dat niet allemaal. Als je een oudere site bezoekt terwijl iemand kampeert op het netwerk dat je gebruikt, kunnen ze zien wat je aan het doen bent.

Advertentie

Ook lost HTTPS geen ander probleem op, namelijk dat MitM-aanvallen je DNS-verzoeken nog steeds kunnen onthullen. Hoewel deze over het algemeen vrij laag scoren op de dreigingsmeter, aangezien ze onthullen op de site die u bezoekt, niet op de specifieke pagina, kunnen ze een bedreiging vormen voor uw privacy. Dat gezegd hebbende, betwijfelen we of het voor de meeste hackers de moeite waard is om je DNS-verzoeken in handen te krijgen bij je lokale Starbucks. (DNS over HTTPS lost dit probleem op. Je kunt het inschakelen op Windows 11, maar het is nog niet op elk apparaat beschikbaar.)

Het resultaat is dat hoewel openbare wifi meestal veilig is, er nog steeds een paar slangen in het gras zijn die de onoplettende kunnen bijten. Als je het situationeel bewustzijn hebt om ervoor te zorgen dat je niet per ongeluk naar een site gaat die nog steeds HTTP gebruikt, of een browser gebruikt die je waarschuwt wanneer je HTTP-sites bezoekt, dan is het gebruik van openbare netwerken dat niet. te veel risico.

GERELATEERDHoe om de modus Alleen HTTPS in Mozilla Firefox in te schakelen

Dat gezegd hebbende, als je veel oudere sites bezoekt of je zorgen maakt dat je DNS-verzoeken in verkeerde handen vallen, is het gebruik van een VPN tijdens het gebruik van openbare wifi de beste keuze. beste gang van zaken. Het aanzetten duurt twee seconden en kan je veel gemoedsrust geven.

Heb je nog geen VPN? Dit is onze gids voor de beste VPN's die je kunt kopen.

De beste VPN Services 2021 voor Netflix, Privacy, en meer Beste algehele VPN ExpressVPN Koop nu Beste budget VPN SurfShark Koop nu Beste gratis VPN Windscribe Nu winkelen Beste VPN voor iPhone ProtonVPN Nu winkelen Beste VPN voor Android Hide.me Nu winkelen Beste VPN voor streaming ExpressVPN Nu winkelen Beste VPN voor gamen Privé-internettoegang Nu winkelen Beste VPN voor torrenting NordVPN Nu winkelen Beste VPN voor Windows CyberGhost Koop nu Beste VPN voor China VyprVPN Koop nu Beste VPN voor privacy Mullvad VPN Nu winkelen LEES VOLGENDE

  • › Nee, iPhones zijn niet duurder dan Android-telefoons
  • › Hoe u meer Ethernet-poorten aan uw router kunt toevoegen
  • › Hoe u de oplaadpoort van uw iPhone schoonmaakt
  • › Stop met het afsluiten van uw Windows-pc
  • › Wat doet “BB” Gemiddeld, en hoe gebruik ik het?
  • › 6 tips om Microsoft Excel-diagrammen te maken die opvallen