ExplainSpeaking: Kort historie om inflasjon og lønnsrater i de 5 avstemningsbundne statene

0
76

Det som skiller seg ut er det faktum at de to siste regnskapsårene i Uttar Pradesh har matprisveksten vært betydelig over landsgjennomsnittet. (Express File Photo)

ExplainSpeaking-Economy er et ukentlig nyhetsbrev fra Udit Misra, levert i innboksen din hver mandag morgen. Klikk her for å abonnere

Kjære lesere,

Siste uke gjennomgikk vi hvordan de fem avstemningsbundne statene – Uttar Pradesh, Goa, Punjab, Uttarakhand og Manipur — hadde prestert i form av per innbygger netto nasjonalprodukt, inntektsvekst per innbygger og sysselsettingsnivåi løpet av de siste fem årene. Vi så på disse variablene fordi svak økonomisk vekst, like svak vekst i inntekter per innbygger og forverrede nivåer av sysselsettingsproblemer har vært noen av de største bekymringene på nasjonalt nivå.

Denne uken skal vi se på to mer nært beslektede variabler – inflasjonsraten og lønnsraten. Spesielt raskt stigende priser har vært et problem de siste to årene.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Dataene er hentet fra Reserve Bank of Indias “Handbook of Statistics on Indian States 2020-21”, som ble utgitt i slutten av november 2021. Selv denne RBI-rapporten kunne imidlertid ikke gi data for alle fem aktuelle stater, i hvert fall ikke på alle variabler. Likevel er det nok data til å gi et rimelig overbevisende bilde av hvordan innbyggere i forskjellige stater klarte seg med inflasjon og dagslønnssatser.

Daglønnsarbeidere sprer risavling for tørking på et kornmarked i Patiala, Punjab. (Express filbilde av Harmeet Sodhi)

Før vi begynner, er det viktig å forstå at selv om du ofte kommer over en enkelt inflasjonsrate for hele landet eller en enkelt daglig lønnssats for India, er faktum at disse prisene varierer mellom forskjellige stater, avhengig av etterspørsel og tilbud variasjoner. For eksempel, hvis Punjab har mangel på landbruksarbeidere samtidig som den er langt mer produktiv enn nabolandet Uttar Pradesh, vil det være rimelig at dagslønnssatsen for landbruksarbeidere i Punjab vil være høyere enn det som råder i UP. På samme måte påvirker forskjellige faktorer – alt fra usesongens regn som reduserer tilgangen på en bestemt grønnsak til en statlig regjering som øker avgiftene på bensinprisen – inflasjonsnivået i detaljhandelen.

Hver tabell gir data fra 2014-15 til 2020-21 for hver stat, så vel som gjennomsnittet for hele India. Det avgjørende året i hvert diagram er selvfølgelig 2017-18 fordi det pent sammenfaller med starten av den eksisterende statsregjeringens periode.

#1 Detaljhandelsinflasjon

Detaljhandelsinflasjon refererer til inflasjonsraten som oppleves på forbrukernivå. Det oppnås ved å bruke konsumprisindeksen (KPI). Hvis inflasjonsraten er 5 % i et bestemt år, betyr det at innbyggere i den staten har måttet bruke 5 % mer penger for å kjøpe samme mengde som året før.

Goa:Som tidligere har den overordnede detaljinflasjonsraten i staten svevet rundt landsgjennomsnittet. Avgjørende er det imidlertid at det har rørt nesten 7 % i løpet av det fjerde året av den pågående femårsperioden. Men dette var også året da Covid-pandemien skapte mest forstyrrelser i forsyningskjedene.

Manipur:Det er en av statene som har lidd av en svært høy inflasjonsrate i detaljhandelen; det er lett staten (blant de fem som vurderes her) som står overfor den høyeste inflasjonen i detaljhandelen. RBIs komfortsone er mellom 2% og 6%. Men i Manipur har detaljhandelsinflasjonen holdt seg over dette området gjennom de siste fire årene. Det er også viktig å merke seg at stigningen i inflasjonsraten startet det siste året av forrige regjerings periode (dvs. 2016-17).

Punjab: Inflasjonsraten i staten holdt seg marginalt over landsgjennomsnittet siden 2014-15, men i det siste regnskapsåret klarte den å trekke tilbake overskriftstallet under landsgjennomsnittet.

Uttar Pradesh:Med unntak av bare ett år (2019-20), har den overordnede inflasjonsraten i UP holdt seg under landsgjennomsnittet siden starten av den nåværende regjeringens periode.

Uttarakhand: Siden 2015- 16, har hastigheten som den totale prisene stiger med (dvs. den overordnede inflasjonsraten) økt for hvert år som har gått i Uttarakhand. Ikke overraskende har den holdt seg over landsgjennomsnittet siden 2017.

#2 Matvareprisvekst

Prisene på mat og drikke står for nesten 46 % av all inflasjon i detaljhandelen. Prisstigningen i denne kategorien er den viktigste faktoren som former folks forventninger til fremtidig inflasjonsrate, og som igjen påvirker deres økonomiske atferd. Dessuten, mens inflasjonen per definisjon er regressiv – det vil si at den skader de fattige mer enn de rike – er matprisveksten spesielt slik fordi de fattige bruker en høyere andel av inntekten sin på matvarer. Som sådan, jo høyere matinflasjonsraten i en stat, desto dårligere ville dens fattige befolkning ha hatt det.

Goa: Staten har sett massive svingninger i matvareprisveksten, men, avgjørende, matvareprisene steg med over 11 prosent i 2020-21 – langt over et allerede høyt nasjonalt gjennomsnitt.

Manipur:Dataene viser at staten har hatt høy matinflasjon hvert eneste år, men denne raten har nesten halvert seg det siste regnskapsåret, og har dermed endelig falt under landsgjennomsnittet.

Punjab: Etter å ha holdt seg litt høyere enn landsgjennomsnittet i de tre første årene av inneværende periode, avtok matvareprisveksten til å være under landsgjennomsnittet.

Uttar Pradesh: Det som skiller seg ut er det faktum at matvareprisveksten de siste to regnskapsårene har vært betydelig over landsgjennomsnittet.

Uttarakhand:På samme måte som UP, har Uttarakhand heller ikke vært i stand til å holde matvareprisene nede siden 2019.

#3 Drivstoffprisvekst

Drivstoff- og lettpriser står for bare 6 % av den totale inflasjonen i detaljhandelen, men en økning i drivstoffprisene er politisk følsom, ikke bare på grunn av dens direkte innvirkning, men også fordi den indirekte gjør en hel rekke varer og tjenester dyrere ved å gjøre transport dyrere.

Goa: Siden starten av 2017 har drivstoffprisveksten økt ganske bemerkelsesverdig i Goa. Men i det siste regnskapsåret var staten vitne til en deflasjon – det vil si at de absolutte prisene falt – i drivstoff- og lettpriser.

Manipur: Drivstoffprisene har variert fra en inflasjon rate på 34,3 % i 2017-18 til en deflasjon i 2019-20. Men i 2020-21 var det nesten det dobbelte av landsgjennomsnittet.

Uttar Pradesh: Drivstoffprisveksten har holdt seg nær landsgjennomsnittet, selv om den har vært over det oftere enn ikke de siste årene.

Uttarakhand: > I løpet av de siste to årene har staten vært i stand til å holde tilbake den årlige økningen i drivstoffpriser som den så i de to første årene av den nåværende regjeringens periode.

#4 Gjennomsnittlig dagslønnssats for landbruksarbeidere

Baksiden av prisveksten er økningen i lønnssatsene, spesielt for de delene av samfunnet der hoveddelen av befolkningen jobber. Tabell 4 viser gjennomsnittlig dagslønnssats for landbruksarbeidere på landsbygda i den berørte staten. Dette – og de neste dataene også – er avgjørende beregninger gitt den forverrende gårdsnøden på landsbygda i India de siste fem årene.

Dessverre er disse dataene ikke tilgjengelige for tre av de fem delstatene som går til valg neste måned, men det er avgjørende at de gir data for to av de mest folkerike delstatene av de fem.

Det første å legge merke til er at Punjabs lønnssatser ikke bare er høyere enn UPs, men også høyere enn landsgjennomsnittet. Men hvis man ser på år-til-år-endringen i disse lønnssatsene, viser Punjab magre økninger – ikke bare lavere enn UP, men også lavere enn detaljinflasjonen i staten.

# 5 Gjennomsnittlig dagslønnssats for ikke-landbruksarbeidere

Når man tar i betraktning lønnssatsen utenfor landbruket, er historien stort sett den samme. Punjabs rate er høyere enn landsgjennomsnittet og UP-raten. For det meste er imidlertid den årlige endringstakten en smule lavere enn UPs og Punjabs egen detaljhandelsinflasjon.

UPs rate i 2020-21 var det Punjab hadde i 2015-16.

#6 Gjennomsnittlig dagslønnssats for bygningsarbeidere

Dette er en annen nøkkelvariabel ettersom den fanger opp lønnssatsene i en sektor – konstruksjon – som ofte suger opp mye overflødig arbeidskraft fra landlige områder. Fordi byggeprosjekter, ofte i urbane områder, er mer givende enn mer lønnsomme enn enten landbruket eller andre ikke-gårdsbedrifter på landsbygda, ser man at dagslønnssatsene er høyere her.

Det er interessant å merke seg at ved starten av 2017-18 hadde Punjab og Manipur nøyaktig samme lønnssats for byggearbeid, men i løpet av de neste fire årene trakk Punjab seg videre mens Manipur har vært vitne til en nesten stagnasjon i lønnssatsene de siste fem årene . Og selv om UP er den siste i absolutte tall, har den vært vitne til vekstrater som er bedre enn landsgjennomsnittet de fleste årene.

Sammendrag:Vi har allerede sett hvor mange av disse statene som har slitt med å matche landsgjennomsnittet når det gjelder økende inntekt per innbygger. Samtidig har de også vært vitne til en sekulær nedgang i det totale antallet personer med jobb. For å gjøre vondt verre, har innbyggere i disse avstemningsbundne statene også møtt høyere enn (nasjonal) gjennomsnittlig inflasjon, spesielt matinflasjon.

Fortsett å dele dine tanker og spørsmål på udit.misra@expressindia .com

Hold deg maskert og hold deg trygg.

Udit

📣 Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

For alle de siste forklarte nyhetene, last ned Indian Express-appen.

  • Indian Express-nettstedet har blitt vurdert GREEN for sin troverdighet og pålitelighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for deres journalistiske standarder.