En av verdens rikeste oljeeksportører er i ferd med å bli ulevelig

0
185

Folk nyter været på en kuwaitisk strand. (Foto: Bloomberg)

Å prøve å ta en buss på Maliya-stasjonen i Kuwait City kan være uutholdelig om sommeren. Omtrent to tredjedeler av byens busser går gjennom knutepunktet, og rutetider er upålitelige.

Damp fra støtfanger-til-støtfanger-trafikk fyller luften. Små krisesentre tilbyr tilflukt til en håndfull mennesker, hvis de klemmer. Dusinvis ender opp med å stå i solen, noen ganger med paraplyer for å skjerme seg selv.

Global oppvarming knuser temperaturrekorder over hele verden, men Kuwait — et av de varmeste landene i verden. planeten — blir raskt ulevelig.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png Toppnyheter akkurat nå

Klikk her for mer

I 2016 nådde termometre 54 grader Celsius, den høyeste målingen på jorden de siste 76 årene. I fjor brøt de for første gang 50 grader Celsius (122 Fahrenheit) i juni, uker før vanlig toppvær.

Deler av Kuwait kan bli så mye som 4,5 grader celsius varmere fra 2071 til 2100 sammenlignet med det historiske gjennomsnittet, ifølge Environment Public Authority, noe som gjør store områder av landet ubeboelige.

For dyrelivet er det nesten . Døde fugler dukker opp på hustakene i de brutale sommermånedene, uten å finne skygge eller vann. Veterinærer oversvømmes av herreløse katter, brakt inn av folk som har funnet dem nær døden av varmeutmattelse og dehydrering.

Selv ville rever forlater en ørken som ikke lenger blomstrer etter regnet, for de små grøntflekkene som er igjen i byen, hvor de blir behandlet som skadedyr.

“Dette er grunnen til at vi ser mindre og mindre dyreliv i Kuwait, det er fordi de fleste av dem ikke kommer seg gjennom sesongene, sier Tamara Qabazard, en kuwaitisk dyrehage og dyrelivsveterinær.

Kraftig trafikkbelastning på Abdul Aziz bin Abdul Rahman Al Saud Road i Kuwait City 8. januar. (Foto: Bloomberg)

“I fjor hadde vi tre til fire dager i slutten av juli som var utrolig fuktige og veldig varme , og det var vanskelig å gå utenfor huset ditt, og det var ingen vind. Mange av dyrene begynte å få luftveisproblemer.»

I motsetning til land fra Bangladesh til Brasil som sliter med å balansere miljøutfordringer med yrende befolkninger og utbredt fattigdom, er Kuwait Organisasjonen for oljeeksporterende land’ (OPEC) nummer 4 oljeeksportør.

Hjem til verdens tredje største suverene formuesfond og litt over 4,5 millioner mennesker, er det ikke mangel på ressurser som står i veien for å kutte klimagasser og tilpasse seg til en varmere planet, men heller politisk passivitet.

Selv Kuwaits naboer, også avhengige av råoljeeksport, har lovet å ta sterkere klimatiltak. Saudi-Arabia sa i fjor at de ville målsette netto-nullutslipp innen 2060. De forente arabiske emirater har satt et mål om 2050.

Selv om de fortsatt er blant de største produsentene av fossilt brensel, sier begge at de jobber å diversifisere økonomien og investere i fornybar energi og renere energi.

De neste to FNs klimakonferanser vil finne sted i Egypt og De forente arabiske emirater, ettersom regjeringer i Midtøsten erkjenner at de også kan tape på stigende temperaturer og hav nivåer.

Kuwait lovet derimot på COP 26-toppmøtet i november å redusere utslippene av klimagasser med 7,4 % innen 2035, et mål som er langt under reduksjonen på 45 % som er nødvendig for å oppfylle Parisavtalens strekningsmål om å begrense global oppvarming til 1,5 grader Celsius innen 2030.

Nasjonens suverene formuesfond på 700 milliarder dollar investerer med det spesifikke målet å sikre seg mot olje, men har sagt at avkastning fortsatt er en prioritet når det går over til mer bærekraftig investering.

“Sammenlignet med resten av Midtøsten, henger Kuwait etter i klimahandlingene,” sa Manal Shehabi, en akademisk besøkende ved Oxford University som studerer Gulf-nasjonene. I en region som langt fra gjør nok for å unngå katastrofal global oppvarming, “er klimaløftene i Kuwait [fortsatt] betydelig lavere.”

Sjeik Abdullah Al-Ahmed Al-Sabah, leder av den offentlige miljømyndigheten ( EPA), fortalte COP 26 at landet hans var opptatt av å støtte internasjonale initiativer for å stabilisere klimaet.

Kuwait lovet også å vedta en “nasjonal lavkarbonstrategi” innen midten av århundret, men det har ikke sagt hva dette vil innebære, og det er lite bevis på handling på bakken.

Det fikk en Twitter-bruker til. å legge ut bilder av visne palmetrær, og spørre hvordan regjeringen hans hadde mot til å dukke opp.

Jassim Al-Awadhi, en del av en yngre generasjon kuwaitter, er stadig mer bekymret for landets fremtid. Den 32 år gamle tidligere bankmannen sa opp jobben sin for å presse på for en endring som eksperter hevder kan være Kuwaits nøkkel til å møte global oppvarming: å fornye holdningene til transport.

Jassim Al-Awadi i et busskur 9. januar. Al-Awadi er en del av en yngre generasjon kuwaitter som er bekymret for landets klimafremtid. (Foto: Bloomberg)

Målet hans er å få Kuwaitis til å omfavne offentlig transport, som i dag kun består av bussene som stort sett brukes av arbeidsinnvandrere med lavtlønnede jobber som ikke har noe annet valg enn å tåle varmen.

Det er en oppoverbakkekamp. Selv om Kuwait har blant verdens høyeste karbondioksidutslipp per innbygger, er ideen om å droppe bilene sine helt fremmed for de fleste innbyggere i et land der bensin er billigere enn Coca Cola og byer er designet for biler.

London School of Economics, som gjennomførte den eneste omfattende undersøkelsen av klimameninger i Kuwait, fant at eldre innbyggere fortsatt er skeptiske til at det haster, og noen snakker om en konspirasjon for å hindre økonomier i Gulf.

I en offentlig høring, alle over 50 år var imot planene om å bygge et metronettverk som de som allerede opererer i Riyadh og Dubai. Og den private sektoren ser på klimaendringer som et problem som krever regjeringsledelse for å løse.

“Når jeg forteller selskaper at vi skal gjøre noe, sier de at det ikke er deres sak,” sa Al-Awadhi. «De får meg til å føle at jeg er den eneste som har problemer med transport.»

Det er delvis fordi de fleste kuwaitter og velstående innbyggere er skjermet fra effekten av stigende temperaturer. Hjem, kjøpesentre og biler har klimaanlegg, og de som har råd tilbringer ofte somre i Europa.

Men den store avhengigheten av kjølesystemer øker også bruken av fossilt brensel, noe som fører til enda varmere temperaturer.

Situasjonen er mye verre for de som ikke kan unnslippe varmen, hovedsakelig arbeidere fra utviklingsland. Selv om regjeringen forbyr utendørsarbeid på høye ettermiddager i de varmeste sommermånedene, ser man ofte migrantarbeidere som sliter i solen.

En studie publisert i Science Direct i fjor fant at på ekstremt varme dager, er det totale antallet dødsfall dobles, men det tredobles for ikke-kuwaitiske menn, mer sannsynlig å ta på seg lavtlønnet arbeid.

Det er en syklus som er altfor tydelig for Saleh Khaled Al-Misbah. Han ble født i 1959 og husker at han vokste opp da hjemmene sjelden hadde klimaanlegg, men likevel føltes kjølig og skyggefull, selv i de varmeste månedene. Som barn lekte han ute gjennom måneder med kjøligere vær og sov på taket om somrene; det er for varmt til det nå.

Barn tilbringer mesteparten av året innendørs for å beskytte seg mot enten brennende sol eller farlig forurensning, noe som har bidratt til mangel på vitamin D – som mennesker genererer når de utsettes for solen – og luftveisplager.

Temperaturendringer på 2040- og 2050-tallet vil ha en stadig mer negativ innvirkning på Kuwaits kredittverdighet, ifølge Fitch Ratings. Til tross for den økende risikoen, har krangelen mellom Gulfens eneste valgte parlament og en regjering utnevnt av den regjerende familien gjort det vanskelig å presse gjennom reformer, på klima eller noe annet.

“Den politiske dødlåsen i Kuwait suger bare oksygen ut av luften,” sa Samia Alduaij, en kuwaitisk miljøkonsulent som jobber med Storbritannias senter for miljø, fiskeri og akvakulturvitenskap og UNDP. “Dette er et veldig rikt land, med en veldig liten befolkning, så det kan bli så mye bedre.”

Så langt har det vært liten fremgang med planene om å produsere 15 % av Kuwaits kraft fra fornybare kilder. 2030, fra maksimalt 1 % nå. Olje er så rikelig at det brennes for å generere elektrisitet, samt drivstoff til de 2 millioner bilene på veien, noe som bidrar til luftforurensning.

Noen kraftverk har gått over til gass, et annet fossilt brensel som er relativt renere, men som kan lekke metan, en kraftig drivhusgass. Forbruket av elektrisitet og vann, sterkt subsidiert av myndighetene, er blant verdens høyeste per innbygger, og det har vist seg politisk giftig å til og med antyde å kutte disse fordelene.

“Det fører åpenbart til mye avfall, ” sa Tarek Sultan, nestleder i Agility Public Warehousing Co. Når elektrisitet drevet med fossilt brensel “er subsidiert, blir solenergiteknologier som kan gi levedyktige løsninger priset ut av konkurransen,” sa han.

Selv om verden klarer å kutte utslippene raskt nok til å avverge katastrofal global oppvarming, vil land måtte tilpasse seg mer ekstremvær. Som det er nå, sier eksperter at Kuwaits plan ikke er i nærheten av nok til å holde landet levedyktig.

“Hvis det starter nå, kan mye gjøres i de kommende tiårene, men det må inkludere beskyttelse mot stigende havnivåer, gjøre byer grønnere og bygninger mindre energikrevende,” sa Nadim Farajalla, direktør for programmet for klimaendringer og miljø ved Universitetet i Beirut. “Den må også fokusere på transport, en ledende årsak til CO2-utslipp.”

Khaled Mahdi, generalsekretær i Kuwaits øverste råd for planlegging og utvikling, sa at regjeringens tilpasningsplan er på linje med internasjonale retningslinjer.

“Vi identifiserer tydelig roller og ansvar, og alle utfordringene i landet,” sa han, selv om han innrømmet at “implementering er det vanlige utfordrende problemet.”

Hvis regjeringen drar føttene, er det ikke unge kuwaitter som Al-Awadhi.

Hans forkjempergruppe Kuwait Commute starter en liten kampanje for bussholdeplasser for å beskytte passasjerer mot solen. National Bank of Kuwait, landets største långiver, sponset nylig en bussholdeplass designet av tre kvinnelige nyutdannede.

Likevel, som mye av den private sektoren, forblir de utenfor beslutningsprosessen.

“Jeg tror jeg endelig gjør fremskritt,” sa Al-Awadhi, som håper at flere kuwaitere skal kjøre buss. vil drive nok etterspørsel til å forbedre tjenesten. Men «det må drives av myndighetene. Det er kyllingen før egget.”

📣 Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

For alle de siste verdensnyhetene, last ned Indian Express-appen.

  • Indian Express-nettstedet har blitt vurdert GREEN for sin troverdighet og pålitelighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for deres journalistiske standarder.