Boris Johnsons tumultartade år – nu växer avgångskraven

0
79

Skojare och politisk överlevare – den brittiske premiärministern Boris Johnson har hamnat i klistret för både tapeter och åtgärder under pandemin. Samtidigt har han med humor och värme tilltalat britterna och lyckats hålla sig kvar på posten. Men frågan är om en trädgårdsfest mitt under den brittiska coronanedstängningen blir spiken i kistan för hans tid på premiärministerposten? Här är några av snackisarna och kontroverserna som Boris Johnson har fått hantera det senaste året. Boris Johnson inledde året med att sätta punkt för en av hans längsta kontroverser. På nyårsnatten tog Storbritannien det sista klivet ut ur EU och brexit slutfördes. ”Ett fantastiskt ögonblick för landet”, var Johnsons kommentar. Storbritanniens premiärminister Boris Johnson får kritik efter att han cyklat elva kilometer hemifrån för en utflykt till Olympic Park. Londonborna råds att hålla sig i sitt närområde. Oppositionen kräver att han föregår med gott exempel. Skotska SNP vill se en ny omröstning om skotsk självständighet efter lokalvalen i maj. Johnson åker till Skottland för att försöka bromsa det ökande stödet för självständighet. Unionen mellan England, Wales, Nordirland och Skottland har börjat spricka i sömmarna på grund av brexit och coronahanteringen. The Daily Mail rapporterar att premiärministern under ett möte ska ha sagt att han hellre ser ”kroppar staplas i tusental” än att införa en ny lockdown i landet, enligt anonyma källor. Försvarsminister Ben Wallace och vice premiärminister Michael Gove går ut till Johnsons försvar och säger att det inte är sant. Efter en lyxrenovering av Johnsons lägenhet på Downing Street inleds en utredning. Det uppstod misstankar om att Johnson betalat renoveringen med donationer till Torypartiet. En märkbart uppretad Johnson svarade på frågor i parlamentet och fräste att han själv hade täckt alla kostnader. En mycket dyr tapet blir en symbol för hela skandalen. Johnson pressades i parlamentet efter att den tidigare rådgivaren och stabschefen Dominic Cummings i flera dagar riktat kritik mot hur regeringen hanterat coronapandemin. Johnson säger att han är ledsen men att ”regeringen agerade med intentionen att rädda liv”. Enligt Cummings var regeringens mål i början av pandemin att uppnå flockimmunitet. Cummings uppger att Boris Johnson varit missnöjd med hälsoministern Matt Hancock under pandemin. I ett Whatsapp-meddelande uppges Johnson ha skrivit: ”Helt jävla hopplös” om sin minister. Hancock avgår några dagar senare efter att The Sun publicerat bilder på hur han kysser sin assistent och ersätts av den tidigare finansministern Sajid Javid. Cummings säger i en intervju med BBC att Johnson inte ville stänga ner landet under hösten 2020 eftersom de flesta som dog i covid-19 var över 80 år. Enligt Cummings ska Johnson ha sagt att han hellre ville se viruset skölja igenom landet än en förstörd ekonomi. Boris Johnson förnekar att landet befinner sig i en kris när han kommenterade den brittiska mat- och bränslebristen i en radiointervju med BBC. Hans svar var så långa och undvikande att programledaren bad honom att sluta prata. – Premiärministern, sluta prata. Vi ska ha frågor och svar, det är inte bara du som ska prata, om du inte misstycker, sa BBC Today-programledaren Nick Robinson. Boris Johnson håller ett tal vid en näringslivskonferens där han jämförde sig själv med Moses och gjorde en lång utläggning om Greta Gris. Han blev också tyst vid flera tillfällen – ett avbrott varade i 21 sekunder. Det Konservativa partiet riktar kritik mot talet. Enligt en källa till BBC finns det ”en stor oro för premiärministern” på 10 Downing Street. Efter en olycka där 27 migranter drunknade i Engelska kanalen ber Boris Johnson Frankrikes president Emmanuel Macron att ta tillbaka alla migranter som korsat Engelska kanalen. Efter det följer ett bråk med Frankrike om formerna för en ny migrationsöverenskommelse som ska stoppa liknande olyckor i framtiden. Två Labourpolitiker polisanmäler en julfest som anordnades på Downing Street i december 2020. Samma dag som festen hölls hade Boris Johnson skrivit på Twitter att alla britter måste ”ta sitt ansvar för att undvika att viruset sprids till nära och kära i jul”. Enligt vittnen deltog 40–50 personer på festen. Torypartiet rasar till sitt sämsta resultat på 11 månader i en mätning från Yougov och The Times. Oppositionspartiet Labour är fyra procentenheter större, 37 mot 33 procent. ”Julfestkrisen” pekas ut som en anledning till tappet. Brittiska medier har nu publicerat en bild som tycks visa hur Boris Johnson själv sitter nära två kollegor när han leder ett julquiz. Johnson anklagas för att ha hållit i en ost- och vinkväll med upp till 17 gäster den 15 maj 2020, skriver The Guardian. Vid den tidpunkten fick bara två personer från olika hushåll träffas utomhus och med två meters mellanrum. Brittiska ITV går ut med uppgifterna om att fler än hundra personer bjöds in till en trädgårdsfest på 10 Downing Street under pågående coronanedstängningen i maj 2020. Runt 40 personer ska ha deltagit, däribland Johnson. I mejlet bjuds anställda in till ”socialt distanserade drinkar” och alla uppmanas att ta med sin egen sprit. Boris Johnson ber parlamentet om ursäkt för trädgårdsfesten på Downing Street som han menar att han trodde var ett ”jobbevenemang”. Ursäkten tas inte väl emot av oppositionspartierna som kräver hans avgång. – Festen är över, säger Labours ledare Keir Starmer. Även inom hans egna parti börjar stödet för Johnson vackla, enligt politiska experter. Den brittiska tabloiden Daily Mirror skriver att Johnsons anställda återkommande hade ”vinfredagar” under pandemin och Johnson uppges ”ha tittat förbi”. Boris Johnsons tidigare stabschef Dominic Cummings hävdar att han varnade Johnson om att trädgårdsfesten bröt mot coronarestriktionerna. Enligt Cummings ska Johnson alltså ha ljugit när han sa att han trodde festen var ett ”jobbevenemang”. Johnson säger att han inte blev varnad. Över tio brev med krav på en misstroendeomröstning har lämnats in, enligt Sky News. Totalt måste 54 brev med klagomål skickas till det Konservativa partiets medlemskommitté för att en misstroendeomröstning ska hållas.