Kinas tillväxt 8,1 procent 2021

0
76

Publicerad 17 januari 2022 kl 10.17

Ekonomi. Kinas tillväxt blev den högsta på över ett decennium under 2021. Stödet växer nu för den kinesiska regeringens strategi mot covid-19.

Gilla artikeln på Facebook

Efter 15.500 döda och skenande priser på allt går svensk ekonomi mot stagflation efter att ha satsat på att stoppa covid-19 med åtgärder såsom inreseförbud som bara gäller utlänningar och krogstängningar som bara gäller efter klockan 23.

I Kina stängde regeringen hela samhället inklusive arbetsplatser och skolor i slutet av januari 2020 och fem veckor senare var sjukdomen utrotad i landet. Efter drygt 4.000 döda kunde kineserna återgå till arbetet och leva som vanligt.

Förutom den framgångsrika industriella comebacken ett år senare, där den kinesiska ekonomin växte med iögonfallande 18,3 procent på årsbasis mellan januari och mars 2021, har Kina gynnats av en stor tillväxt i slutet av 2021 som främst berott på minskad oro för sjunkande fastighetspriser.

Tillväxten under fjärde kvartalet slutade på 4,9 procent, betydligt lägre än comeback-tillväxten i början av året men också avsevärt högre än de siffror som västvärlden bostadspris- och inflationsdrivna ekonomier väntas visa upp för fjärde kvartalet 2021.