Djokovic utvisningshøring: Australsk føderal domstol utsetter saken for å vurdere dommen

0
81

Novak Djokovic, som er uvaksinert mot koronaviruset, står overfor utvisning fra Australia etter at immigrasjonsminister Alex Hawke tilbakekalte visumet sitt for andre gang, med henvisning til helse og god ordenshensyn. (AP, fil)

Et rettsmøte for tennisstjernen Novak Djokovics anke mot deportasjon i Australia ble avsluttet søndag, og det var ventet en dom i løpet av få timer.

Forbundsrettssjef James Allsop sa at han og to andre dommere håpet å nå en dom senere søndag. Den topprangerte mannlige tennisspilleren må vinne appellen om å forsvare sin Australian Open-tittel i spill som begynner på mandag.

Den australske regjeringen kansellerte Djokovic's visum på fredag ​​på grunn av problemer rundt hans holdning mot Covid-19-vaksinasjon.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Djokovic tilbrakte lørdag kveld på et immigrasjonshotell etter at han og advokatene hans møtte immigrasjonsmyndigheter tidligere på dagen. TV-opptak viste den 34 år gamle serberen med ansiktsmaske mens han satt i et kjøretøy nær hotellet søndag morgen.

Toppnyheter akkurat nå

Klikk her for mer

Han har lov til å forlate hotellet for å tilbringe søndagen i hans advokater’ kontorer, under overvåking av to immigrasjonstjenestemenn, mens utfordringen blir hørt via en videokonferanse.

Djokovic tilbrakte fire netter innesperret på et hotell i nærheten av Melbourne sentrum før han ble løslatt sist mandag da han vant en rettsutfordring på prosessuelle grunnlag mot sin første kansellering av visum.

Immigrasjonsminister Alex Hawke blokkerte fredag ​​visumet, som var opprinnelig opphevet da han landet på en flyplass i Melbourne 5. januar.

Australian Open forsvarende mester, Serbia’s Novak Djokovic venter ved en skrivebord fra Australian Border Force ved ankomst til Melbourne flyplass 5. januar 2022. (AP)

Utvisning fra Australia kan føre til et tre års forbud mot å returnere til landet, selv om det kan fravikes, avhengig av omstendighetene.

Søndag ga forbundssjef James Allsop sine grunner for å avvise Hawke&# 8217;s argument om at saken bare berettiget en høring av en enkelt dommer.

Allsop siterte Hawkes egne ord om at problemstillingene bak hans beslutning om å kansellere visumet “ bevaring av liv og helse for mange medlemmer av samfunnet.”

En dom fra tre dommere er langt mindre sannsynlighet for å bli anket enn avgjørelsen til en enkelt dommer.

Djokovic kunne ikke anke en avgjørelse som ble tatt på søndag eller mandag i tide til å konkurrere i Australian Open, Allsop sa.

“Enhver rett til anke for Mr. Djokovic, hvis han tapte, ville eller kanskje gjøres ubrukelig på grunn av at nærhet til starten av arrangementet er formålet med besøket hans og formålet med visumet hans,” sa Allsop.

Advokater for Djokovic sendte inn dokumenter i retten som avslørte at Hawke hadde uttalt at tennisstjernen «av noen blir oppfattet som en talisman av et samfunn med anti-vaksinasjonsfølelse.”

Australia har en av de høyeste Covid-19-vaksinasjonsratene i verden.

Ministeren sa at Djokovics tilstedeværelse i Australia kan være en risiko for helsen og “god orden” av den australske offentligheten og “kan virke kontraproduktivt for innsatsen med vaksinering fra andre i Australia.”

Helsedepartementet informerte om at Djokovic var en “lav” risiko for overføring av Covid-19 og en “veldig lav” risiko for å overføre sykdommen under Australian Open.

Ministeren siterte kommentarer Djokovic kom med i april 2020 om at han var “mot vaksinasjon” og ville ikke ønske å bli tvunget av noen til å ta en vaksine for å konkurrere.

Djokovic’s advokater hevdet at ministeren ikke ga bevis for at Djokovic’s tilstedeværelse i Australia kan “fremme anti-vaksinasjonsfølelse.”

Hundrevis av aktivister holdt en fredelig rally utenfor Melbourne Park-komplekset som arrangerer Australian Open, og planla et nytt for mandag.

“Vi’er på Rod Laver Arena for å støtte Novak. Han har vunnet ni (Australian Open) titler her. Forhåpentligvis blir dette nr. 10 — hvis han kan komme seg ut av karantene og få visumet tilbake,” sa Harrison McLean, en av rallyarrangørene. “Vi’er en fredelig bevegelse, her for å øke bevisstheten og støtte alles valgfrihet.”

Sydney-basert immigrasjonsadvokat Simon Jeans sa at han var overrasket at Djokovic i det hele tatt ble innvilget visum fordi hans Covid-19-infeksjon forrige måned ikke ville ha fritatt ham fra Australias strenge regler om at utenlandske besøkende må vaksineres med mindre det er gode medisinske grunner som de ikke kan være. .

“Det ubesvarte spørsmålet er om Djokovic var en slik trussel mot god orden, hvorfor gi ham visum” i november? spurte jeans. “Dette er en høyrisikostrategi. Det kommer til å bli mye vanskeligere for ministeren å overbevise tre dommere om at det han gjorde var i allmennhetens interesse.”

Djokovic, som har vunnet de tre siste Australian Open-titlene, søker en rekordstor 21. Grand Slam-singeltittel. Han er for tiden knyttet sammen med Rafael Nadal og Roger Federer for det meste av en mann i historien.

I et innlegg på sosiale medier onsdag som utgjorde hans mest omfattende offentlige kommentarer til episoden til nå, beskyldte Djokovic agenten sin for å ha sjekket feil boks på reisedokumentet sitt, og kalte det “en menneskelig feil og absolutt ikke bevisst.&#8221 ;

I det samme innlegget sa Djokovic at han gikk videre med et intervju og en fotoshoot med en fransk avis i Serbia til tross for at han visste at han hadde testet positivt for Covid-19. Djokovic har forsøkt å bruke det han sier var en positiv test tatt 16. desember for å rettferdiggjøre et medisinsk unntak som ville tillate ham å unngå vaksinekravet med den begrunnelse at han allerede hadde Covid-19.

I ved å kansellere Djokovics visum, sa Hawke at statsminister Scott Morrisons regjering “er fast forpliktet til å beskytte Australias grenser, spesielt i forhold til Covid-19-pandemien.”< /p>

Episoden har rørt en nerve i Australia, og spesielt i delstaten Victoria, hvor lokalbefolkningen gjennomgikk mer enn 260 dager med sperringer under den verste pandemien.

Australia står overfor en massiv økning i virustilfeller drevet av den svært overførbare omicron-varianten. På fredag ​​rapporterte nasjonen 130 000 nye tilfeller, inkludert nesten 35 000 i delstaten Victoria. Selv om mange infiserte mennesker ikke blir så syke som de gjorde ved tidligere utbrudd, legger økningen fortsatt alvorlig belastning på helsesystemet og forstyrrer forsyningskjeder.

Djokovics tilhengere i Serbia har blitt forferdet over visumkanselleringene. Den serbiske presidenten Aleksandar Vucic anklaget den australske regjeringen for å “trakassere” og “malbehandling” Djokovic og spurte om Morrisons regjering bare prøver å score politiske poeng foran kommende valg.

“Hvorfor returnerte du ham ikke med en gang, eller fortalte ham at det var umulig å få visum?” Vucic spurte australske myndigheter i en adresse på sosiale medier. “Hvorfor trakasserer du ham og hvorfor mishandler du ikke bare ham, men hans familie og en hel nasjon som er fri og stolt.”

Alle på Australian Open er pålagt å være vaksinert.

I følge Grand Slam-reglene, hvis Djokovic blir tvunget til å trekke seg fra turneringen før spillerekkefølgen for dag 1 er kunngjort, vil nr. 5-seedet Andrey Rublev flytte seg. inn på Djokovics plass i braketten.

Hvis Djokovic trekker seg fra turneringen etter at mandagens timeplan er sluppet, vil han bli erstattet i feltet av det som er kjent som en “lucky loser” — en spiller som taper i kvalifiseringsturneringen, men kommer med i hovedtrekningen på grunn av en annen spillers utgang før konkurransen har startet.

📣 Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

For alle de siste verdensnyhetene, last ned Indian Express-appen.

  • Indian Express-nettstedet har blitt vurdert GREEN for sin troverdighet og pålitelighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for deres journalistiske standarder.