Daglig orientering: BJP slipper første liste over kandidater i UP; Hvilken kaste var kong Ashoka?

0
71

En titt på toppnyhetene i dag, 16. januar 2022.

God morgen 

< b>Beslutning 2022

I sitt første forsamlingsvalg vil Uttar Pradesh-sjefminister Yogi Adtiyanath konkurrere fra Gorakhpur Urban og hans stedfortreder, Keshav Prasad Maurya, fra Sirathu. De erstatter sittende MLAer. Bortsett fra dem har den første listen med 107 kandidater navn på 57 kandidater for den første fasen av valget og 48 for den andre fasen. På den første listen er 44 kandidater fra tilbakestående klasser og 19 fra planlagte kaster.  Minst 20 sittende MLAer har blitt henlagt, og partikilder sa at anti-incumbency var en faktor for endringene.

Til tross for indikasjoner på at den ville gjøre omfattende endringer i billettdistribusjonen for å takle anti-incmbency, beholdt Kongressen de fleste av sine sittende MLAer på sin første liste over kandidater til Punjab-avstemningene. De renominerte inkluderer 17 av de 18 ministrene, alle fra deres nåværende valgkretser. Sjefsminister Charanjit Singh Channi og Punjab-kongresssjefen Navjot Singh Sidhu vil konkurrere på nytt fra sine respektive valgkretser Chamkaur Sahib og Amritsar (Øst).

Bare i Express

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Tidligere unionsminister P Chidambaram skriver at skrytet av at India er den raskest voksende økonomien er surrealistisk. “Blant folket er det mer samtale om prisene på gass, diesel og bensin enn om BNP.”

Makara Sankranti, høstfesten, ble feiret med stor iver i Bengaluru på lørdag. (Ekspressbilde av Jithendra M)

Fra forsiden 

Nesten en måned etter at Haridwar-konklavet ble holdt hvor flere hatefulle ytringer ble holdt rettet mot muslimer, Uttarkhand-politiet arresterte nøkkelarrangøren, Yati Narsinghanand, den kontroversielle presten til Dasna-tempelet i Ghaziabad. Han ble holdt i sultestreik i Sarvanand Ghat i Haridwar i protest mot arrestasjonen av Waseem Rizvi alias Jitendra Narayan Tyagi, som ble arrestert to dager tidligere i samme sak.

Fra forestillinger om hvordan et ideelt offer må oppføre seg til teorier om mulige fiender innenfor systemet som plotter mot den anklagede; spekulasjoner om at klageren kunne ha hatt en affære med en gift mann til en tidligere, snevrere definisjon av voldtekt. Dette er noen av nøkkelfaktorene bak Kerala-domstolens frifinnelse av Franco Mulakkal, den tidligere Jalandhar-biskopen av den katolske kirke, for alle anklager for den påståtte voldtekten av en nonne.

Må lese 

Uker etter samtalene med Samyukt Samaj Morcha (SSM) mislyktes, Aam Aadmi-partiet har begynt å trene sine våpen på det nye partiet som ble fløt av bondeforeninger. Omfanget av skaden har vært åpenbar – fra og med AAPs Punjab-medansvarlige Raghav Chadha anklaget valgkommisjonen for å gi innrømmelser i registreringen for å hjelpe en “morcha” som en del av en BJP-konspirasjon for å holde AAP i sjakk. Selv om Chadha ikke navnga noen, var det åpenbart at han mente SSM.

Hvilken kaste var kong Ashoka? Med avhopp som satte kastegryten til Uttar Pradesh igjen på kokepunktet foran valgene i forsamlingen, er fokuset på Mauryan-kongen som hersket over det meste av det som nå kalles India mellom 268 fvt og 232 fvt. Gjennom årene har mange hevdet ham som sin egen, spesielt OBC Kushwaha-samfunnet, så vel som tilbakestående klasseledere på tvers av partier – BJP, JD(U) og RJD. Vi forklarer den siste striden, som har brakt Ashokas kaste tilbake i fokus.

Malayalam-skuespilleren Dileep, anklaget i en sak om seksuelle overgrep, er nå i nye problemer på grunn av påstander om at han angivelig har konspirert for å angripe politibetjentene som etterforsker saken. The Indian Express følger impresjonistens reise til å bli en superstjerne, helt til manuset gikk galt.

Ved første øyekast er ikke Piareana-overgangen i Ferozepur spesielt imponerende. Men tidligere denne måneden var strekningen på 600 meter, bygget til en pris av Rs 4 crore, i sentrum av et massivt sikkerhetsbrudd. Det hele startet da statsminister Modi satt fast på flyovergangen i over 20 minutter 5. januar. Beboerne i nærliggende landsbyer forteller hva som skjedde.

Og til slutt

Hva gjorde kaptein Virat Kohli stor?Ambisjonen skrek i alt han gjorde som spiller. Det gjennomsyret alt han gjorde: slagting, kondisjon, feltarbeid, kapteinskap, visjon for testlaget, intensitet på banen. Under hans regjeringstid syklet laget på fartsholderne for å klatre fra nr. 7 til nr. 1, var konkurransedyktige over hele verden, respektert av opposisjonen, beundret av forståsegpåere for sin lidenskap for testcricket – en arv som vil stå testen av tid.

Til i morgen, 
Leela Prasad G og Rahel Philipose 

< strong>📣 Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

For alle de siste direktenyhetene, last ned Indian Express-appen.

  • Indian Express-nettstedet har blitt vurdert GREEN for sin troverdighet og pålitelighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for deres journalistiske standarder.