Chromebook kontra bärbar dator: Vilken är den bästa enheten för barn?

0
116

Nuförtiden är datorer en del av klassrummet eftersom de gör inlärningen enklare och roligare. Onlineskola blir också mer och mer populärt, delvis tack vare pandemin, så barn behöver tillgång till en dator. Innan du hoppar in för att köpa ett dyrt verktyg måste du fatta ett viktigt beslut: Chromebook eller bärbar dator?

Debatten om Chromebook vs. laptop har pågått sedan Chromebooks kom ut på hyllorna 2011. Som sagt, det finns stora skillnader mellan de två enheterna som du måste ta hänsyn till. I den här artikeln kommer vi att jämföra Chromebooks med bärbara datorer för att hjälpa dig att avgöra vad som är bäst för dina barn.

Innehållsförteckning

  Vad är en Chromebook?

  I en värld som domineras av bärbara Windows-datorer och Mac-datorer förbises Chromebook ofta. Vissa människor jämför det orättvist utan att inse att Chromebook har sin egen roll. Till exempel, om allt du tittar på är hårdvara, kan du sluta här eftersom traditionella bärbara datorer är överlägsna på grund av tunga konfigurationer för spel och mjukvaruutveckling. Chromebooks är inte avsedda att ersätta bärbara datorer.

  En Chromebook är en lätt dator som körs på Googles Chrome-operativsystem. Huvudgränssnittet är webbläsaren Chrome. Men du kan också installera olika appar, som ordbehandlare, och använda dem offline. 

  Chromebook är främst avsedd för surfning och lättare arbete. Detta gör Chromebook idealisk för forskning och studier, särskilt när du har en budget.

  Vilken enhet är billigare?

  Chromebooks är också på den lätta sidan när det kommer till insidan. Lokal lagring är jämförbar med vad vi har i smartphones och surfplattor och processorerna är mycket svagare än vad vi hittar i traditionella bärbara datorer. Bara detta gör Chromebooks betydligt billigare än bärbara datorer med Windows och macOS.

  Eftersom barn vanligtvis inte tar väl hand om sina enheter bör du antagligen spendera så lite pengar som möjligt.  Lyckligtvis kan du hitta ett brett utbud av Chromebooks i intervallet $150-$300 och de är alla tillräckligt bra för att lära sig och göra skolarbete.

  Du kan också hitta budgetvänliga Windows-baserade bärbara datorer som börjar på cirka $400, men de är vanligtvis riktigt dåliga prestandamässigt. Windows är ett robust operativsystem som kräver mer hårdvarukraft än en Chromebook. Chromebooks vinner överlägset när det kommer till överkomliga priser. Detta är en av anledningarna till att skolor som har lite pengar investerar i Chromebooks åt sina elever.

  Bärbarhet

  Bärbara datorer och Chromebooks är bärbara enheter. Så mycket är uppenbart. Chromebooks är dock ännu mindre och lättare än de flesta bärbara datorer. Barn skulle ha mycket lättare att bära en Chromebook överallt.

  Chromebooks är tunna enheter, främst på grund av mindre hårdvara och mindre skärmar. Du kan jämföra dem med en MacBook Air och de är fortfarande lite mindre och lättare. Många av dem förlitar sig också på passiv kylning, så de har inga interna fläktar. Detta gör dem mycket lättare än vanliga bärbara datorer.

  Batteritid

  Om dina barn går onlinekurser eller om de kan använda datorer under lektionen, vill du ha en enhet med mycket batteri. Tillgången till ett eluttag kan vara begränsad, särskilt om det finns ett helt rum med barn med bärbara datorer.

  En typisk bärbar dator har tillräckligt med batteri för flera timmar, beroende på hur intensiva uppgifterna är. Men det kanske inte håller under en hektisk dag i skolan eller ett Netflix-maraton med vänner. Å andra sidan är Chromebooks berömda energieffektiva.

  Som nämnts tidigare har Chromebooks mindre hårdvara och processorkraft än bärbara datorer med Windows eller macOS. Detta är inte en nackdel för de flesta barn. Att ha mindre kraftfull hårdvara innebär att enheten kräver betydligt mindre energi. Många Chromebooks kan köras på batteri i mer än 10 timmar.

  Användarvänlighet

  Ett användarvänligt verktyg låter barn fokusera på klassen, läxorna eller underhållningen. Detta är särskilt fallet för små barn som är på väg att få sin första dator.

  Windows och macOS bärbara datorer är ganska komplicerade. Det finns otaliga distraherande program, funktioner och anpassningsalternativ som kommer att förvirra barn. Detta innebär också att många saker kan gå fel om man bråkar med fel inställningar eller filer. Detta är inte fallet med Chromebooks.

  Chrome OS är otroligt enkelt. Det finns inte många appar och spel som följer med en Chromebook, så barn kan inte lätt distraheras. Enheten är främst byggd för att surfa, lära sig och ordbehandla. Detta gör att barn kan bekanta sig med den virtuella miljön på nolltid och fokusera sin uppmärksamhet på saker som betyder något.

  Säkerhet

  Barn tenderar att klicka på allt som drar till sig deras uppmärksamhet. De uppmärksammar sällan skadliga länkar eller misstänkta bildkällor, så de klickar bara bort för att ladda ner virus och bloatware. Ibland skyddar Windows Defender den bärbara datorn, men andra gånger måste du rengöra systemet. Som tur är är det inte troligt att detta händer om dina barn använder en Chromebook.

  Först och främst är Chrome OS mycket säkert bara för att det inte är ett populärt operativsystem ÄNNU. Virus är inte gjorda för att rikta in sig på den här plattformen så ofta eftersom det inte är värt det för hackaren. För det andra, att utvecklas av Google innebär att du måste synkronisera Chromebook med ditt Google-konto. Som ett resultat är din data krypterad och kan inte lätt stjälas även om enheten är infekterad.

  En annan intressant säkerhetsfunktion är sandboxing. Varje app är sandlåda, så infektioner kan inte spridas från program till program. Lägg till vanliga OS-säkerhetsuppdateringar utöver det och du har en nästan okrossbar enhet.

  Sammantaget är Chromebook den säkraste enheten för barn eftersom att få den infekterad är en utmaning även för dem.

  < h2>Föräldrakontroll

  Alla större operativsystem kommer med funktioner för föräldrakontroll. Detta inkluderar alla traditionella bärbara datorer såväl som Chromebooks. Du kan bestämma vilka webbplatser dina barn kan komma åt, hålla reda på hur mycket tid de spenderar online, vad de gör och mycket mer.

  Chromebook vs. Laptop för barn: Hur man gör rätt val

  h2>

  Chromebook kan tyckas vara det bästa valet om du vill ha en billig plug-and-play-dator för dina barn, och det är det i många fall. Du bör dock överväga några externa faktorer som inte är direkt kopplade till hårdvara, mjukvara och funktioner.

  1. Ålder

  Det första du behöver tänka på är åldern eller årskursen. Grundskoleelevers behov skiljer sig helt från behoven hos gymnasieelever.

  Chromebooks saknar komplexa funktioner och många program som Photoshop är inte tillgängliga. De är inte bra för fotoredigering, men de är bra för att surfa och göra enkla läxor utan distraktioner.

  Skaffa en Chromebook som första dator eller för allmänt skolarbete som inte kräver krävande programvara.

  2. Krav

  Oavsett om du köper en Chromebook eller en bärbar dator måste du tänka på dina barns behov. Behöver de en enhet för att studera, skriva och dela uppgifter och titta på videor? En Chromebook är idealisk i det här fallet.

  Som sagt, om ditt barn är äldre och redan har börjat programmera, redigera foton eller utföra andra krävande uppgifter, rekommenderas en bärbar dator.

  3. Budget

  Om du är mycket begränsad av din budget och du helt enkelt inte har råd med en anständig bärbar dator, köp bara en Chromebook utan att ens tänka på andra faktorer. Du har mycket bättre alternativ för Chromebooks i lägre prisklasser än för bärbara datorer.

  Så, bestämde du dig för vad som är den bästa enheten för dina barn? Om du fortfarande inte är säker, här är de bästa budgetbärbara datorerna för barn och de bästa Chromebooks för barn.