Wat is verliesvrije audio?

0
135
darksoul72/Shutterstock.com

Spotify en Apple Music brengen lossless muziek in de mainstream, maar ze zijn niet de eersten die audiofielen een streamingervaring van hogere kwaliteit bieden. Dus wat betekent “lossless” betekenen in termen van audio, en hoe kun je het ervaren?

Lossless Audio behoudt details

Om schijfruimte te besparen en bandbreedte worden muziekbestanden vaak gecomprimeerd. MP3 was een van de eerste gecomprimeerde formaten die van de grond kwam, met AAC/MP4 als het dominante formaat dat tegenwoordig wordt gebruikt.

Wanneer een bestand wordt gecomprimeerd, wordt het effectief in een kleinere bestandsgrootte geperst. Om dit te doen, moeten sommige gegevens worden weggegooid. Wanneer gegevens worden weggegooid, lijdt de geluidskwaliteit. Je kunt dit het duidelijkst horen in de hoge en lage kant van een opname, bijvoorbeeld de crash van een bekken.

Lossless audio wordt ook gecomprimeerd, maar het is gecomprimeerd op een manier die audiodetails behoudt. Audio zonder verlies wordt altijd weergegeven in de resolutie van cd-kwaliteit van 16-bit/44,1 kHz of beter en kan oplopen tot 24-bit/192 kHz.

GERELATEERD: Wat betekent het Hz-KHz-bereik voor luidsprekers en koptelefoons?

De wisselwerking hier is schijfruimte (of bandbreedte, als je streamt). Formaten zoals FLAC of ALAC (Apple Lossless) zijn ongeveer half zo groot als een originele ongecomprimeerde opname. Ter vergelijking: een versie met verlies zou veel minder ruimte in beslag kunnen nemen (ongeveer 1/5 van de originele ongecomprimeerde opname) zonder volledig uit elkaar te vallen.

Hoe kun je ervaren Audio zonder verlies?

Tidal was een van de eerste streamingdiensten die echt verliesvrije audio pushte, maar de functie is sindsdien zonder extra kosten aan Apple Music toegevoegd. Spotify is ook ingesteld om een ​​aparte laag genaamd Spotify Hifi te lanceren voor lossless audio. Andere diensten die lossless audio aanbieden zijn Deezer en Qobuz.

Advertentie

Voordat u uw abonnement opwaardeert, moet u ervoor zorgen dat u over de hardware beschikt om van verliesvrije audio te genieten. Veel draadloze hoofdtelefoons en Bluetooth-luidsprekers gebruiken bijvoorbeeld hun eigen vorm van compressie met verlies om audio van uw apparaat naar uw oren te krijgen.

Dit omvat het volledige AirPods-assortiment van Apple (ja, zelfs de AirPods Max ) en de overgrote meerderheid van standaard Bluetooth-hoofdtelefoons die codecs met verlies gebruiken, zoals aptX.

Het goede nieuws is dat er nieuwe, verliesvrije codecs op komst zijn, zoals aptX HD. Houd er rekening mee dat sommige “hoge resolutie” oplossingen zoals LDAC (inbegrepen op veel draadloze Sony-koptelefoons) hebben onvoldoende bandbreedte om onveranderde verliesvrije audio door te geven.

FiiO

Sommige apparaten hebben een externe digitaal-naar-analoogomzetter (DAC) nodig om muziek af te spelen met resoluties die hoger zijn dan de cd-kwaliteit . De DAC in de iPhone kan bijvoorbeeld audio zonder verlies van cd-kwaliteit uitvoeren via een 3,5 mm stereo-aansluiting of USB.

U kunt ook mediaspelers kopen met ingebouwde DAC's van hoge kwaliteit, speciaal ontworpen voor verliesvrije audio met hoge resolutie.

GERELATEERD: Wat is ruimtelijke audio en hoe Werkt het?

Kunt u het verschil zien?

De meeste mensen kunnen het verschil horen tussen een lage- bitrate MP3 uit het Napster-tijdperk en een moderne AAC-stream van Spotify of Apple Music. Het echte debat is of je de moderne streams kunt onderscheiden van hun verliesvrije tegenhangers.

Advertentie

Het is mogelijk dat de apparatuur die u gebruikt om naar de audio te luisteren, de hoofdtelefoon, de versterker, de akoestiek van de kamer, een groter verschil maakt dan de kwaliteit van de stream.< /p>

Als bronkwaliteit alles voor je is, lees dan zeker de Review Geek's gids voor een mobiele audiofiele installatie.

GERELATEERD: Wanneer is het streamen van audio zonder verlies echt de moeite waard?

LEES VOLGENDE

  • › Disney+ biedt IMAX-films aan, dit is wat dat betekent
  • › Krijg ruimtelijke audio op elke koptelefoon met Amazon Music
  • › 8 manieren om uw HomePod-luisterervaring te verbeteren
  • › Bluetooth Lossless Audio is er eindelijk
  • › Wanneer is het streamen van audio zonder verlies echt de moeite waard?
  • › Wat is er nieuw in iOS 15.1 voor iPhone: SharePlay en meer
  • › Wat is een codec?
  • › Niets nuttigs komt van hersenloos scrollen