Ryssland: Det är Sverige som trappar upp – inte vi

0
67

Publicerad 17 januari 2022 kl 18.03

Inrikes. Kreml tillbakavisar uppgifterna om att Rysslands agerande leder till en eskalering av spänningarna i Östersjön. Istället pekar man ut Sverige och Estland som bovarna i dramat.

Gilla artikeln på Facebook

Det är Vladimir Putins presstalesman Dmitrij Peskov som kommer med anklagelsen, enligt den ryska nyetsbyrån Interfax.

Estlands begäran om stärkt Natonärvaro på sitt territorium och Sveriges aktivitet i Östersjön tyder enligt Peskov på “att det är västvärlden, och inte Ryssland, som eskalerar spänningen i Europa”, skriver Interfax.

Det estniska försvarsdepartementet meddelade på måndagen att man är beredd att ta emot upp till 5.000 ytterligare soldater från Nato.

– När det gäller Estlands begäran, och så vidare, att placera ytterligare kontingenter på sitt territorium, så är just det ett bevis på att våra farhågor är välgrundade. Och det är beviset på att det inte är vi som orsakar den upptrappade spänningen, säger Dmitrij Peskov.

Utspelet kommer efter att Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg på fredagen pekade ut Ryssland som skyldigt till krissituationen vid gränsen till Ukraina. Enligt Stoltenberg är det Rysslands ansvar att påbörja nedtrappningen.