Pakistans første sikkerhetspolitikk setter fokus på India, understreker terror

0
73

Pakistan statsminister Imran Khan (fil)

Avduker det den kaller sin “første” nasjonale sikkerhetspolitikk (NSP), den pakistanske hæren-støttede regjeringen til statsminister Imran Khan har erkjent at «bruk av terrorisme har blitt et foretrukket politisk valg for fiendtlige aktører».

I bemerkninger som gjenspeiler Indias holdning til saken, heter det i dokumentet: “Den mest akutte formen for innsats for å undergrave stabilitet og nasjonal harmoni i et samfunn er terrorisme.”

Les også |Militanter som bruker sivile som mennesker skjold er ny Pak-strategi: DGP

Men i en påstand som gjentatte ganger har blitt bestridt av India, som klandrer Pakistan for å eksportere terror over grensen, uttaler NSP: «Pakistan fører en nulltoleransepolitikk for alle grupper som er involvert i terroraktiviteter på dens jord.»

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Dokumentet sier: «Ansettelse av terrorisme har blitt et foretrukket politisk valg for fiendtlige aktører i tillegg til myk inntrenging gjennom ulike ikke-kinetiske midler. Terrorisme blir også brukt til å forstyrre og forsinke utviklingsinitiativer.»

India er nevnt minst 16 ganger, mer enn noen annen nasjon, i den 62-siders NSP for 2022-2026 med Jammu og Kashmir i “kjernen”. «En rettferdig og fredelig løsning av Jammu og Kashmir-konflikten er fortsatt kjernen i vårt bilaterale forhold,» fastslår NSP.

Pakistan National Security Adviser Moeed Yusuf, en tidligere analytiker ved en USA-basert tenketank , har hjulpet utarbeidelsen av dokumentet, som vil bli gjennomgått hvert år så vel som hver gang en ny regjering dannes.

Les også |Minoriteter i India blir målrettet av ekstremistiske grupper, hevder Pak-minister Imran Khan

Politikken, som sies å ha blitt utarbeidet etter syv år med “strategisk tenkning”, ble vedtatt i desember i forrige uke, med en kortere offentlig versjon utgitt fredag.

Om bilaterale bånd sier NSP at Pakistan, under sin “fredspolitikk” i inn- og utland, “ønsker å forbedre sitt forhold til India”.

Les også |Er fred med Pakistan mulig?

Men den flagger problemer som den tidligere har understreket: «Oppveksten av hindutva-drevet politikk i India er dypt bekymrende og påvirker Pakistans umiddelbare sikkerhet. Den politiske utnyttelsen av en politikk med krigføring mot Pakistan av Indias lederskap har ført til trusselen om militær eventyrisme og ikke-kontakt krigføring i vårt umiddelbare øst.»

Forklart

Et vindu til Pak

Pakistans første nasjonale sikkerhetspolitikk noensinne gir et vindu til tenkningen innenfor det sivil-militære etablissementet. Innrammet på forventede linjer, identifiserer den India som en viktig pre-okkupasjon. Beijing er i mellomtiden helt klart den strategiske partneren du velger.

NSP anklager India for «hegemoniske design» og uttaler at «mot det umiddelbare øst» bilaterale bånd også «ble blitt hindret som en konsekvens av den uløste Kashmir-konflikten». Og i motsetning til Delhis påstander, klandrer dokumentet India for «brudd på våpenhvilen» langs LoC.

Toppnyheter akkurat nå

Klikk her for mer

Det er en egen del om J&K, som gjentar landets posisjon: «Pakistan forblir standhaftig i sin moralske, diplomatiske, politiske og juridiske støtte til folket i Kashmir inntil de oppnår deres rett til selvbestemmelse garantert av det internasjonale samfunnet i henhold til FNs sikkerhetsråds (UNSC) resolusjoner.”

Fra Indias perspektiv har dokumentet en del om «terrorisme», «ekstremisme» og «sekterisme» i et kapittel om «Intern sikkerhet».

I en tid da Pakistan fortsetter å være på den «grå listen» ” fra den globale Financial Action Task Force (FATF), lister NSP opp flere prioriteringer “for fortsatt forbedring i vårt interne sikkerhetsmiljø.

De inkluderer: «styrking av politistyrker og tilknyttede byråer for terrorbekjempelse, gjennomføre etterretningsbaserte operasjoner mot alle terrorgrupper, forhindre enhver bruk av økonomiske kilder til terrorisme, adressere strukturelle mangler og følelse av deprivasjon i rekrutteringsområder, og fremme en pluralistisk anti- terrorfortelling”.

Understreker at «ekstremisme og radikalisering» på grunnlag av etnisitet eller religion «utgjør samfunnet vårt», heter det at «utnyttelse og manipulering av etniske, religiøse og sekteriske linjer gjennom voldelige ekstremistiske ideologier» kan ikke tillates.

Kina okkuperer en relativt mindre del av NSP. “Pakistans dypt forankrede historiske bånd med Kina er drevet av felles interesser og gjensidig forståelse,” heter det. Dokumentet sier at bilaterale forbindelser med Beijing fortsetter å utvides basert på “tillit og strategisk konvergens” — noe som Delhi følger nøye med.

NSP markerer China Pakistan Economic Corridor som et “prosjekt av nasjonal betydning”, som “nyter nasjonal konsensus” og som “redefinerer regional tilkobling og gir impulser til Pakistans økonomi”.

Om USA, det uttaler at de to landene deler en “lang historie med bilateralt samarbeid”, og at “vårt fortsatte samarbeid…vil forbli kritisk for regional fred og stabilitet”.

«Pakistan abonnerer ikke på «leirpolitikk»», heter det, i en tilsynelatende henvisning til anstrengte bånd mellom USA og Kina. «Å kommunisere Pakistans bekymringer til politiske beslutningstakere i Washington samtidig som vi søker å utvide partnerskapet vårt utover et snevert fokus på terrorbekjempelse, vil være en prioritet,» heter det.

NSP bruker imidlertid ikke mye plass til Vest-Asia og Pakistans partnere i Gulfen, og Tyrkia og Saudi-Arabia har én linje omtale.

📣 Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

For alle de siste India-nyhetene, last ned Indian Express-appen.

  • Indian Express-nettstedet har blitt vurdert GREEN for sin troverdighet og pålitelighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for deres journalistiske standarder.

© The Indian Express (P ) Ltd