Martin Shkreli er utestengt fra legemiddelindustrien

0
83

Tidligere administrerende direktør i Turing Pharmaceuticals, Martin Shkreli, deltar på høringen i House Committee on Oversight and Reform Committee på Capitol Hill i Washington, 4. februar 2016. (Filbilde via AP)

Skrevet av Rebecca Robbins og Cecilia Kang

Martin Shkreli, den tidligere farmasøytiske direktøren som er mest kjent for å uapologetisk øke prisen på en livreddende medisin, må betale 64,6 millioner dollar og vil bli utestengt på livstid fra legemiddelindustrien for brudd på antitrustloven, beordret en føderal domstol fredag.

Shkreli soner en sju års fengsel for å ha svindlet investorer knyttet til arbeidet hans med å drive to hedgefond og et annet farmasøytisk selskap. Den overbevisningen er ikke relatert til sagaen om narkotikaprising som løftet ham til beryktet. Han forventes å bli utgitt i år.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

I 2015 kjøpte Shkreli – den gang en farmasøytisk entreprenør i begynnelsen av 30-årene som ikke var kjent utenfor sin bransje – et flere tiår gammelt stoff kjent som Daraprim, som brukes til å behandle en livstruende parasittinfeksjon, og hevet prisen til 750 dollar per tablett. , fra $13,50. Flyttingen skremte politikere og publikum, som allerede var bekymret for økende legemiddelpriser og rollen som farmasøytiske selskaper kan spille for å gjøre medisiner uoverkommelige.

Toppnyheter akkurat nå

Klikk her for mer

De fleste farmasøytiske ledere hever prisene mer stille og gradvis, og med forsikringer om å sikre pasienttilgang, men Shkreli virket uangrende. Han ble kjent som “pharma bro” for sin frekke holdning i møte med kritikk. BBC kalte ham muligens “den mest forhatte mannen i Amerika.”

Fredag ​​avgjorde dommer Denise Cote ved U.S. District Court for Southern District of New York at Shkreli hadde forsøkt å opprettholde et monopol over Daraprim gjennom konkurransehemmende taktikker. Søksmålet var anlagt av Federal Trade Commission og generaladvokatene i syv stater, inkludert New York.

Dommeren fant at Shkreli hadde brutt statlige og føderale antitrustlover og at hans tidligere selskap, nå kjent som Vyera Pharmaceuticals, hadde hentet inn 64,6 millioner dollar i overfortjeneste fra salget av Daraprim på grunn av denne oppførselen.

Retten fant at under Shkrelis kontroll hadde Vyera endret måten stoffet ble distribuert på og hindret konkurransen i det generiske markedet. Forbrukerne ble skadet av høyere priser og færre alternativer for stoffet, “tvang mange pasienter og leger til å ta vanskelige og risikable avgjørelser for behandling av livstruende sykdommer,” sa New Yorks statsadvokatkontor i en pressemelding.

I 2020 godkjente Food and Drug Administration den første generiske versjonen av Daraprim.

Rettens uttalelse sa at Shkrelis “konkurransebegrensende oppførsel på bekostning av folkehelsen var åpenbar og hensynsløs.”

Advokater for Shkreli returnerte ikke umiddelbart en forespørsel om kommentar fredag.

Shkreli forsvarte gjentatte ganger sin beslutning om å heve prisen på Daraprim, og sa at fortjenesten ville gjøre det mulig for selskapet hans å utvikle bedre antiparasittmedisiner. Da han ble dømt for sin domfellelse for verdipapirsvindel, sa han at han aldri hadde vært motivert av penger og hadde gjort feil i forsøket på å styrke omdømmet sitt.

Mens han satt i fengsel, har Shkreli holdt seg i overskriftene.

< Omtrent samtidig som han økte Daraprims pris, kjøpte han et unikt Wu-Tang Clan-album, «Once Upon a Time in Shaolin», på auksjon for rapporterte $2 millioner. Etter at Shkreli ble dømt for verdipapirsvindel, beslagla regjeringen albumet for å betale deler av de 7,36 millioner dollarene han skyldte.

Regjeringen kunngjorde i løpet av sommeren at de hadde solgt albumet, men avslørte ikke en kjøper eller prisen. I høst sa et kollektiv som opererer på grensen til digital kunst og kryptovaluta at de hadde kjøpt innspillingen for 4 millioner dollar.

På slutten av 2020 avslørte Christie Smythe, en tidligere Bloomberg News-reporter som hadde bidratt til å bryte historien om Shkrelis arrestasjon i 2015 i verdipapirsaken, i en Elle-magasinartikkel at hun hadde forelsket seg i ham og at de hadde vært i et forhold. Hun har fortsatt å gå inn for ham.

Denne måneden ble en annen gründer innen helsevesenet, Elizabeth Holmes, grunnlegger av oppstarten Theranos for blodprøver, funnet skyldig i å ha svindlet investorer. Straffen hennes er satt til 26. september.

📣 Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

For alle de siste verdensnyhetene, last ned Indian Express-appen.

  • Indian Express-nettstedet har blitt vurdert GREEN for sin troverdighet og pålitelighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for deres journalistiske standarder.