Kinas rekordlåga födelsetal tros inte slå mot ekonomin

0
130

Trots Kinas U-sväng i barnpolitiken, där Peking nu tillåter tre barn per familj, kämpar landet med rekordlåga födelsetal. Nu frågar sig Kinaexperter hur befolkningsfrågan påverkar ekonomin i stort, skriver Barron’s. Barbara M Fraumeni, ekonomiprofessor i Peking, uppger att hennes forskning ger övertygande bevis för att de nya, unga arbetare som snart går in på arbetsmarknaden har ett högre humankapital – till exempel utbildning – vilket gör arbetarna ”mer ekonomiskt värdefulla”. Till viss del kan den mer produktiva arbetskraften kompensera för bortfallet, anser hon. Michael Pettis, även han ekonomiprofessor i Peking, tror inte heller att tillväxten blir lidande: – Det enda som verkligen spelar roll i slutändan är hur mycket kinesiska hushåll får, direkt och indirekt, i förhållande till hur mycket de producerar och bidrar till BNP.