Hvordan en ny bok hilser skurkene som gjorde den klassiske hindifilmskurken evig

0
83

Ajit, Bindu, Amjad Khan og Amrish Puri

Den primære oppgaven til en hardkokt skurk i en typisk Hindi-film er å få helten til å dukke opp sterk og rettferdig. Etter en langvarig konflikt blir skurken banket opp, står overfor ydmykelse mens helten går av gårde med heltinnen og do-gooder-lappen, sier forfatteren Balaji Vittal, 53, hvis siste utgave er Pure Evil: The Bad Men of Bollywood (HarperCollins). ; Rs 399). Med det godes triumf over det onde som et dominerende tema, har “skurk” og “vamper”, da de pisket opp drama, redsel, spenning og katarsis for en total paisa-vasool-opplevelse (valuta for pengene) vært avgjørende for indianere kino, spesielt i hindifilmer.

Les også |Utforsker 10 hindifilmer basert på bøker

For å spore «det mest magnetiske og minneverdige» mørke tegnPå skjermen bladde Vittal gjennom tiårene siden den stille epoken. «Hver epoke skapte en viss type skurker. I de tidlige dagene var det chhota-mota (små) kjeltringer. Så kom inn suave skurker som KN Singh og Pran. Små gjenger entret scenen neste; Footpath (1953) og Kala Bazar (1960) handlet om svartebørser, som var fiender av samfunnet, sier han. Den suave KN Singh “var kjekk og bar av seg middagsjakker fantastisk. Det eneste som var feil var intensjonen til karakterene han spilte. For eksempel, bak fasaden på et hotell, drev han et smuglerhi i Howrah Bridge (1958).»

Amol Palekar (til høyre) spilte også en skurk

Onde kommer i forskjellige gråtoner ettersom historiene og tiden krever det. “Fra 60-tallet og utover gjorde kriminelle med internasjonal tilknytning sin tilstedeværelse på hindi kino med filmer som Jewel Thief (1967), Johny Mera Naam (1970), Yaadon Ki Baaraat (1973). Ankhen (1968) fokuserte på den internasjonale terrormafiaen. Fokuset skiftet til lokale don på 80- og 90-tallet da Mumbai ble gryten av kriminalitet. Dette ble fanget i Ardh Satya (1983) og Parinda (1989), også. Mange andre hoppet på denne vognen, som Satya (1998) og Vaastav (1999),» sier Vittal, som tidligere har vært medforfatter av den mye anerkjente R.D. Burman: The Man, The Music (2011) og S.D. Burman: The Prince-Musician (2018). Visse typer skurker, som onde slektninger, svindlere, baksnakkere, fredløse, seksualforbrytere og antihelter, er felles for alle tider.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Innebegrepet av ren ondskap, Gabbar(Amjad Khan) i Sholay (1975) nøler ikke med å skjære av armene til en ærlig politimann, utslette familien hans. Som en truende svoger slår Pran i Ram Aur Shyam (1967) pisken på Dilip Kumar, mens sistnevnte kryper sammen. Pengeutlåner Sukhilala (Kanhaiyalal) utnytter de fattige ubarmhjertig i Mother India (1957). I 1947: Earth (1999) forteller den forringede Dilnawaz (Aamir Khan) hvor kjærlighetsinteressen hans befinner seg, til opprørerne som leter etter henne. Andre ganger ville negative karakterer avsløre sin useriøse side for latteren, som Mehmoods komiske skurk i Padosan (1968), som kjempet om Bindus (Saira Banus) kjærlighet.

Les også |Før Amitabh Bachchan var Dilip Kumar den opprinnelige ‘sinte unge mannen’ i Gunga Jumna

Kvinner ble også tenkt på i mørke termer. Lalita Pawar, Shashikala, Bindu og andre har spilt kloke og skingrende kvinner som går på sine onde måter. Aruna Iranis onde stemor i Beta (1992) prøver å forgifte Madhuri Dixit. «Gullgraveren» Kamini (Simi Garewal) i Karz (1980) dreper sin troløse ektemann og arver rikdommen hans. I Gupt (1997) gjør Kajols besittelse og sinne henne til en seriemorder. “Vår kultur har alltid fremstilt kvinner som en sati-savitri (dydig) som aldri kan gjøre noe dårlig. Sannheten er at det er en vamp i hvert hjem,” sier Bindu Zaveri til Vittal, i boken. I Do Raaste (1969) gjorde hun det som ble ansett som «utenkelig»; hun forlot sine gjeldsrammede svigerforeldre for å leve et luksuriøst liv med mannen sin. Generasjoner med femme fatales tok form fordi frekke skuespillere som Nadira banet vei. “Aldri har sigaretten holdt mellom en kvinnes fingertupper sett så truende ut som Nadira fikk den til å se ut i Shree 420 (1955). Hun ville ha gjort en fantastisk Bond-skurk.»

Det brede lerretet av uhyggelige karakterer– skurker, vamper, moll, håndlangere og antihelter – utgjorde en stor utfordring for Vittal. For å navigere bedre brukte han en ingeniørteknikk. «Jeg laget et grovt koordinatplan med X-aksen som nevner tidslinjen, mens Y-aksen hadde de forskjellige kategoriene. Visse typer skurker, som briter, dukker opp på tvers av perioder. Skildringen deres fortsatte å utvikle seg over tid, som man kan se i Navrang (1959), Kranti (1975), Lagaan (2001) og Rangoon (2017),» sier Vittal.

Manorama

De første årene med hindifilmer så en myk periode i skurkenskap. “På 40- og 50-tallet var blod svart på skjermen som filmer var svart-hvitt. Villainy var dempet og de negative karakterene hadde litt godhet i seg, sier Vittal. Til tross for å spille roller med gråtoner, gikk Ashok Kumar i Kismet (1943), Raj Kapoor i Awara (1951) og Dev Anand i Jaal (1952) bort med publikums kjærlighet. Villainy ble i-ditt-ansikt, akkurat som romantikk, på skjermen. «Tidligere betydde romantikk på skjermen å gi blomster og holde hender. I dag er det mer fysisk, sier forfatteren.

Villainy ble mer sjokkfremkallende på 70-tallet, ettersom industrien var vitne til tekniske fremskritt. Badmennes nyoppdagede flamboyanse, manerer og varemerkedialoger bidro til dramaet. Sportslig stilige dresser og akkompagnert av glam jenter, leverte Ajit Khan sløvt ikoniske linjer som “Lily, don't be silly” i Zanjeer (1973) eller “Sara sheher mujhe Loin ke naam se jaanta hai” i Kalicharan (1976) mens han blåste på sigaren sin. «Shakaal (Ajit) fra Yaadon ki Baaraat (1973) levde et overdådig liv og eide et stort hotell, lå i en massiv utsmykket seng og hadde på seg dyre dresser. Fremskrittet innen avdelinger for farger, lyd og kinematografi komplementerte skildringen av Shakaal, Gabbar og senere Mogambo i Mr. India (1987),» sier han. 70-tallet markerte også fremveksten av Prem Chopra med suksessen til Bobby (1973), Ranjeet i Sharmeelee (1971) og Madan Puri i Deewaar (1975).

Bok av Balaji Vittal

Og likevel, den begrensede eiendommen til en bok kunne umulig dekke hele den mørke verden. Blant de fraværende er sidekick-skurkene, som Shetty, Mac Mohan, Bob Christo, Yusuf og Dan Dhanoa, hvis individualitet tilførte moro og drama til badmen på jobb. Forfatteren beklager også hans manglende evne til å snakke med Shakti Kapoor, som “brakte inn en grusom slags komedie”, Pran, som var uvel, og Prithviraj Sukumaran, den kaldblodige morderen Mikhail med en rolig finér i Naam Shabana (2017).

Tradisjonelt skurkerreflekterte den sosiopolitiske virkeligheten i sin tid. «Smuglere ble en del av historien under License Raj. Mere Apnes (1971) gjengkrig hadde sine røtter i frustrerte ungdommer i landet. Interessant nok, frem til 70-tallet var det ikke mange korrupte politimenn i filmene. Ettersom årene gikk, gikk de fra å være korrupte til å bli involvert i kriminelle aktiviteter. Ditto med politikere, sier han.

Boman Irani Også i Premium |Minnal Murali: Når en superhelt i en mundu og en maske redder dagen

Enkelte skurker har vært biprodukter av populærkultur. Hvis “Gabbar er en collage av påvirkninger sjenerøst lånt fra det ville vesten”, selv om “Amjad Khan gjorde det til sin egen klasseakt”, sier Vittal, “er Mogambo som en karakter fra Mandrake-tegneseriene. Han er pompøs og gal. Ingen karakter i dagens tid vil ha den typen lyse, glorete kostyme.» Ettersom filmene ble mindre kitschy og mer realistiske, ble Everyman skurken. I mafiafilmen Satya er den moralsk komplekse titulære karakteren (JD Chakravarthy) en hjelpsom nabo til tross for flere drapssaker mot ham. Saswata Chatterjees Bob Biswas i Kahaani (2012) er bare et annet ansikt i mengden til han trykker på avtrekkeren.

Uansett hvor skurkene kommer fra, vil de forbli fascinerende, fordi, skriver filmskaperen Sriram Raghavan i forordet, “de trenger ikke følge noen regler…Mens helten alltid må spille etter boken.”

< strong>The Hell-Raisers Pran (fullt navn Pran Kishan Sikand) var “ekstremt ivrige” etter å spille rollen som dacoit Raka i Jis Desh Mein Ganga Behti Hai (1960). Utseendet hans var inspirert av en dacoit hvis fotografi dukket opp i en avis etter arrestasjonen hans. Manorama(Aka Erin Isaac Daniels) som den grusomme Kaushalya chachien i Seeta Aur Geeta (1972) hadde en komisk finér, fremhevet av hennes fysiske egenskaper. I denne filmens nyinnspilling, ChaalBaaz (1989), spiller Rohini Hattangadi denne rollen. Danny Denzongpa Var det opprinnelige valget å spille Gabbar i Sholay (1975). Han godtok det ikke ettersom han hadde gitt sin forpliktelse til å opptre i Dharmatma (1975) som Jankura. Amol Palekar Valgte å spille den negative karakteren til Keshav Dalvi i Shyam Benegals Bhumika (1977) etter å ha levert tre påfølgende hits (Rajnigandha, 1974; Chhoti Si Baat og Chitchor, 1976), som fanget hans naboguttenes sjarm. Simi Garewal  brukte nesten 18 måneder på å si ja til rollen som Kamini i Karz (1980). “Jeg kunne ikke få meg selv til å gjøre en rolle som er så slem,” sier hun til forfatteren i boken. Amrish Puri gikk inn for å spille Mogambo midtveis i Mr. Indias (1987) shoot som erstattet Anupam Kher. “Jeg ville aldri vært i stand til å håndtere disse nyansene fordi Mr Puri var en større person enn livet,” sier Kher til Vittal i boken BomanIrani var i utgangspunktet ikke opptatt av å spille Virus i 3 Idiots (2009) fordi det var likt Asthana i Muna Bhai M.B.B.S. (2003). For det ambidextrouse, sialoquente viruset måtte han finne en parykk, hvite skjorter, bukser med høy midje og snakke med en lisp

📣 The Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

For alle de siste nyhetene om bøker og litteratur, last ned Indian Express-appen.

  • Indian Express-nettstedet har blitt vurdert GREEN for sin troverdighet og pålitelighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for deres journalistiske standarder.