Forvent mer bekymringsfulle varianter etter Omicron, sier forskere

0
98

Folk står i kø på et COVID-19-teststed på Times Square, New York. (AP)

Gjør deg klar til å lære flere greske bokstaver. Forskere advarer om at Omicrons virvelvind praktisk talt sikrer at det ikke vil være den siste versjonen av koronaviruset som bekymrer verden.

Hver infeksjon gir en sjanse for at viruset skal mutere, og Omicron har et forsprang på sine forgjengere: Det sprer seg mye raskere til tross for at det dukker opp på en planet med et sterkere lappeteppe av immunitet mot vaksiner og tidligere sykdommer.

Forklart |Studier tyder på hvorfor Omicron er mindre alvorlig – det skåner lungene

Det betyr flere mennesker som viruset kan utvikle seg videre i. Eksperter vet ikke hvordan de neste variantene vil se ut eller hvordan de kan forme pandemien, men de sier at det ikke er noen garanti for at oppfølgerne til Omicron vil forårsake mildere sykdom eller at eksisterende vaksiner vil virke mot dem.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

De oppfordrer til bredere vaksinasjon nå, mens dagens skudd fortsatt virker.

Toppnyheter akkurat nå

Klikk her for mer

«Jo raskere Omicron sprer seg, jo flere muligheter er det for mutasjon, noe som potensielt kan føre til flere varianter,» Leonardo Martinez, en infeksjonsepidemiolog ved Boston University, sa.

Siden den dukket opp i midten av november, har Omicron kjørt over kloden som ild gjennom tørt gress. Forskning viser at varianten er minst dobbelt så smittsom som delta og minst fire ganger så smittsom som den opprinnelige versjonen av viruset.

Må leses |Omicron-skiftet i Europa: pandemi eller endemisk?

Omicron er mer sannsynlig enn delta for å infisere individer som tidligere har hatt COVID-19 og forårsake “gjennombruddsinfeksjoner” hos vaksinerte mennesker, samtidig som de angriper uvaksinerte. Verdens helseorganisasjon rapporterte rekordhøye 15 millioner nye covid-19-tilfeller for uken 3.–9. januar, en økning på 55 % fra uken før.

Sammen med å holde relativt friske mennesker utenfor arbeidslivet og skole, øker den enkle varianten som sprer seg sjansene for at viruset vil infisere og dvele inne i mennesker med svekket immunforsvar – gir det mer tid til å utvikle potente mutasjoner.

“Det er de lengre, vedvarende infeksjonene som ser ut til å være de mest sannsynlige grobunnene for nye varianter,” sa Dr. Stuart Campbell Ray, en ekspert på infeksjonssykdommer ved Johns Hopkins University. “Det er først når du har en veldig utbredt infeksjon at du kommer til å gi muligheten for at det kan skje.”

Les også |For koronavirustesting er det ikke sikkert at nesen alltid er best

Fordi Omicron ser ut til å forårsake mindre alvorlig sykdom enn delta, dens oppførsel har tent håp om at det kan være starten på en trend som til slutt gjør viruset mildere som en vanlig forkjølelse.

Det er en mulighet, sier eksperter, gitt at virus ikke sprer seg godt hvis de dreper vertene deres veldig raskt. Men virus blir ikke alltid mindre dødelige over tid.

En variant kan også oppnå hovedmålet – replikerer – hvis infiserte mennesker utviklet milde symptomer til å begynne med, spredte viruset ved å samhandle med andre, og deretter ble veldig syke senere, forklarte Ray som eksempel.

“Folk har lurt på om viruset vil utvikle seg til mildhet. Men det er ingen spesiell grunn til å gjøre det, sa han. “Jeg tror ikke vi kan være sikre på at viruset vil bli mindre dødelig over tid.”

Å bli stadig bedre til å unngå immunitet hjelper et virus til å overleve på lang sikt. Da SARS-CoV-2 først slo til, var ingen immune. Men infeksjoner og vaksiner har gitt i det minste en viss immunitet til store deler av verden, så viruset må tilpasse seg.

Les også |Når Omicron-brennstoffet øker, arrangerer amerikanske studenter walkouts for å protestere mot personlige klasser

Det er mange mulige veier for evolusjon. Dyr kan potensielt inkubere og slippe løs nye varianter. Kjæledyrhunder og katter, hjort og gårdsoppdratt mink er bare noen få av dyrene som er sårbare for viruset, som potensielt kan mutere i dem og hoppe tilbake til mennesker.

En annen potensiell rute: Med både Omicron og Delta som sirkulerer, kan folk få doble infeksjoner som kan skape det Ray kaller “Frankenvarianter”, hybrider med egenskaper av begge typer.

Når nye varianter utvikler seg, sa forskere at det fortsatt er veldig vanskelig å vite fra genetiske egenskaper hvilke som kan ta av. For eksempel har Omicron mange flere mutasjoner enn tidligere varianter, rundt 30 i piggproteinet som lar det feste seg til menneskeceller. Men den såkalte IHU-varianten identifisert i Frankrike og blir overvåket av WHO har 46 mutasjoner og ser ikke ut til å ha spredt seg mye i det hele tatt.

For å dempe fremveksten av varianter, understreker forskere å fortsette med folkehelsetiltak som maskering og vaksinering. Selv om Omicron er bedre i stand til å unngå immunitet enn delta, sa eksperter, gir vaksiner fortsatt beskyttelse og booster-skudd reduserer alvorlig sykdom, sykehusinnleggelser og dødsfall i stor grad.

Les også |Australia nærmer seg Omicron-toppen ettersom daglige infeksjoner svever rundt rekorder

Anne Thomas, en 64 år gammel IT-analytiker i Westerly, Rhode Island, sa at hun er fullstendig vaksinert og boostet og prøver også å holde seg trygg ved for det meste å være hjemme mens staten hennes har en av de høyeste tilfellene av covid-19 i USA< /p>

“Jeg er overhodet ikke i tvil om at disse virusene kommer til å fortsette å mutere, og vi kommer til å håndtere dette i veldig lang tid,” sa hun.

Ray sammenlignet vaksiner med rustning for menneskeheten som i stor grad hindrer virusspredning selv om det ikke stopper det helt. For et virus som sprer seg eksponentielt, sa han, “alt som hindrer overføring kan ha en stor effekt.” Dessuten, når vaksinerte personer blir syke, sa Ray at sykdommen deres vanligvis er mildere og forsvinner raskere, noe som gir mindre tid til å skape farlige varianter.

Eksperter sier at viruset ikke vil bli endemisk som influensa så lenge den globale vaksinasjonsraten er så lav. Under en nylig pressekonferanse sa WHOs generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus at beskyttelse av mennesker mot fremtidige varianter – inkludert de som kan være fullstendig motstandsdyktige mot dagens skudd – avhenger av å få slutt på global vaksineulikhet.

Ny forskning |Omicron og immunrespons. etter vaksinasjon

Tedros sa at han ønsker å se at 70 % av menneskene i hvert land blir vaksinert innen midten av året. For tiden er det dusinvis av land hvor mindre enn en fjerdedel av befolkningen er fullvaksinert, ifølge Johns Hopkins Universitys statistikk. Og i USA fortsetter mange å motstå tilgjengelige vaksiner.

“Disse enorme uvaksinerte skårene i USA, Afrika, Asia, Latin-Amerika og andre steder er i utgangspunktet variantfabrikker,” sa Dr. Prabhat Jha ved Center for Global Health Research ved St. Michael's Hospital i Toronto. «Det har vært en kolossal fiasko i globalt lederskap at vi ikke har klart å gjøre dette.»

I mellomtiden er nye varianter uunngåelige, sa Louis Mansky, direktør for Institutt for molekylær virologi ved universitetet i Minnesota.

Med så mange uvaksinerte mennesker, sa han, “viruset har fortsatt på en måte kontroll over hva som skjer.”

📣 Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

For alle de siste verdensnyhetene, last ned Indian Express-appen.

  • Indian Express-nettstedet har blitt vurdert GREEN for sin troverdighet og pålitelighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for deres journalistiske standarder.