Bekymring i Delhi over Myanmar-konflikten, PLA «knytter» seg til juntaen

0
81

Shringla ved et arrangement i Yangon i desember. (@IndiainMyanmar)

NESTEN et år siden februarkuppet i Myanmar, da hæren kjemper mot væpnede pro-demokratiske motstandsgrupper over hele landet, inkludert i regioner som grenser til India, New Delhi, er bekymret for at ustabiliteten kan påvirke sikkerheten i nordøst.

For å sikre Indias «vitale interesser» er tjenestemenn av den oppfatning at det ikke er «ingen mulighet men å engasjere seg med makthaverne i Naypidaw», og fortsette å presse på for en retur til demokratiet, slik utenriksminister Harsh Shringla gjorde på sitt besøk 22. desember i Myanmar, den første indiske tjenestemannen som besøkte siden kuppet .

Med mange regjeringer som favoriserer engasjement med Taliban i Kabul, sa kilder i Delhi at den samme målestokken bør brukes på militærregimet i Myanmar, men for å dekke basene har regjeringen også forsøkt å formidle at det “ikke kunne være forretninger som vanlig» til en retur til demokratiet.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png Les også |Myanmars Suu Kyi dømt til 4 års fengsel

Det var ikke bare Delhi som sendte en høyprofilert besøkende til Myanmar – Bill Richardson, en tidligere amerikansk ambassadør i Myanmar og for tiden New Mexico-guvernøren besøkte i november, det samme gjorde den japanske spesialutsendingen Yohei Sasakawa.

Som Shringla gjorde etter ham, ba Sasakawa juntaen om et møte med den fengslede Aung San Suu Kyi, og ble nektet det. Rett etter de to besøkene løslot Naypidaw en amerikansk journalist arrestert av juntaen etter kuppet.

India hadde holdt USA, ASEAN, Bangladesh informert i forkant av besøket, har The Indian Express fått vite. ASEAN selv er et delt hus nå etter besøket forrige uke av den kambodsjanske statsministeren Hun Sen — Kambodsja er den nåværende presidenten for ASEAN — og hans møte med general Min Aung Hlaing, lederen av Statens administrasjonsråd, juntaens fornavn for den nye regjeringen.

Mening |India kan ikke ha en svart-hvitt tilnærming til Myanmar

I mellomtiden har National Unity Government (NUG) i Myanmar, opprettet uker etter kuppet av grupper som er motstandere av juntaen, søkt internasjonal anerkjennelse og åpnet kontorer i USA, Storbritannia, Frankrike, Tsjekkia og Australia, men ingen land har anerkjent det. .

For å forklare behovet for å engasjere seg med militærregimet i Naypidaw, sa en tjenestemann at India var det eneste landet med en grense på over 1600 km til Myanmar, delte etnisiteter og opprørsgrupper basert i Myanmar, og enhver uro. det måtte merkes på denne siden.

Dessuten antas at minst én Manipur-opprørsgruppe, People’s Liberation Army (PLA), som tok ansvaret for bakholdsdrapet på en Assam Rifles-kommandør i november, kjemper sammen med juntaen mot sivile motstandsgrupper kalt People& #8217;s forsvarsstyrke, som NUG har eid som sin væpnede fløy.

Må leses |Delhi søkte Shringla-møte med Suu Kyi, juntaen ga kald skulder

I fjor søkte anslagsvis 30 000 personer fra Chin-staten tilflukt i nabolandet Mizoram, som har samme etniske gruppe, da Myanmar-hæren startet operasjoner for å ta tilbake Mindat fra den væpnede motstanden. Mindat, 100 km fra den indiske grensen, hadde blitt et tidlig symbol på folkelig motstand mot Myanmar-hæren, kjent som Tatmadaw.

Med mye støtte til Aung San Suu Kyi og hennes National League for Democracy, er Chin-staten fortsatt motstandsdyktig mot Tatmadaw. Chin Defense Force, en gruppe militser som dukket opp i fjor som svar på kuppet, har tatt kampen mot militæret støttet av en av de mange “etniske væpnede organisasjonene” (EAOs) i Myanmar, kalt Chin National Force (CNF) eller Chin National Army.

Hovedkvarteret til CNF, kjent som Camp Victoria, hvor tusenvis av frivillige har blitt trent for kamp siden kuppet, er på den indiske grensen. I midten av november startet Myanmar-hæren en offensiv i Chin-staten og Camp Victoria ble antatt å være målet.

Toppnyheter akkurat nå

Klikk her for mer < p>Men soldatene, som presset vestover fra et sted som heter Falam og brente hundrevis av hus ved en annen bosetning kalt Thantlang og sendte landsbyboerne på flukt, presset seg ikke opp til den indiske grensen.

Hadde de gjort det, ville det ha vært flere tusen fordrevne mennesker som krysset over til India og trukket oppmerksomheten til Delhi. Sikkerhetsanalytikere mener dette kan være en grunn til at Tatmadaw holdt seg borte fra leiren, selv om det også kan ha vært det tøffe kuperte terrenget.

I slutten av desember slo juntaen, som sto overfor bakholdsangrep og IED-angrep, tilbake med luftangrep, inkludert i en landsby i Kalay township, 150 km sør for Moreh.

PDF-grupper har også vært aktive i Tamu, grensebyen overfor Moreh, og hovedkrysspunktet mellom India og Myanmar. Tidligere denne uken skjøt en PDF-gruppe en fengselsbetjent og hans kone i en landsby i Tamu. Ifølge nyhetsportalen Frontier Myanmar ble 11 mennesker drept i sammenstøtet. Etter kampene raidet juntaen landsbyen.

En mer umiddelbar bekymring for India er at PLA ser ut til å ha blitt slått inn av Tatmadaw for å kjempe mot PDF-filene. I forkant av Shringlas besøk, overleverte Myanmar-hæren til India fem Manipuri-militanter fra Revolutionary People’s Front, en organisasjon alliert med PLA.

Anthony Davis, en regional sikkerhetsanalytiker hos Jane’s fortalte The Indian Express at Tatmadaw var desperate etter arbeidskraft mens de kjemper mot etnisk væpnede organisasjoner som har kastet seg over PDF-ene i flere deler av Myanmar.

< p>

«Tatmadaw-familien rekrutterer mer eller mindre alle som er villige til å trekke en avtrekker på deres vegne. Og i noen områder langs den indiske grensen som ser ut til å inkludere IIGs (Indian Insurgent Groups), tilsynelatende Manipuris snarere enn Nagas,» sa Davis og la til at disse gruppene angivelig opererte i området rundt Tamu.

Irrawady-nyhetsportalen rapporterte i september i fjor at en PDF kalt Tamu Security Group ga en advarsel til Manipuri-opprørere om ikke å stille seg på side med juntaen mot noen sivile forsvarsgrupper. Den rapporterte TSG som hevdet at fem Manipuri-militanter som kjempet sammen med Myanmar-hæren hadde blitt drept i to sammenstøt i Tamu og Kalay, den ene i mai og den andre i juli.

Blant indiske sikkerhetstjenestemenn er det et syn at det å være i operasjoner med Myanmar-hæren kan være å finpusse PLAs militære kapasiteter og bedre forberede den for angrep over grensen.

📣 Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

For alle de siste India-nyhetene, last ned Indian Express-appen.

  • Indian Express-nettstedet har blitt vurdert GREEN for sin troverdighet og pålitelighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for deres journalistiske standarder.

© The Indian Express (P ) Ltd