Bank: Tre scenarier för ryskt hot – kan påverka börsen

0
70

Sannolikheten för en fullskalig konflikt, där hela Ukraina invaderas av ryska trupper, uppskattas till 10 procent i en analys från Danske Bank, skriver Direkt. I scenariot skulle turbulensen på aktiemarknaden öka och gaspriserna kunna stiga upp till 300 euro per megawattimme – med risk för rullande kraftbortfall i många länder. Banken sätter sannolikheten på 40 procent för en nedtrappad konflikt, där de ryska trupperna drar sig tillbaka från Ukrainas gräns, medan det är 50 procents risk för en begränsad konflikt. I de två sistnämnda scenarierna tros inte börsen bli märkbart berörd, men utbudet av olja och gas blir viktigt att bevaka. Och hotet från Ryssland kvarstår: ”I stället för militärt agerande kan Ryssland öka andra typer av krigsföring, som hybrid- och cyberattacker, desinformationskampanjer och andra försök att destabilisera Ukraina och bryta upp ett samlat agerande från USA, EU och Nato”, skriver Danske Bank. Nyheten du läste här kommer från Omni Ekonomi, som är Omnis systerapp för affärsläsare. Omni Ekonomi ger Sveriges bästa bevakning av börs-, bolags- och marknadsnyheter. Omnis läsare erbjuds nu att läsa Omni Ekonomi gratis i vinter (två månader, värde 318 kronor). Erbjudandet är helt utan förpliktelser, det blir ingen automatisk förlängning och du behöver inte ange något kreditkortsnummer. Erbjudandet gäller endast dig som inte har nyttjat prova-på-erbjudande från Omni Ekonomi tidigare.