Balliol College-bygning i Storbritannia oppkalt etter indiske Dr Lakshman Sarup, som fikk første DPhil fra Oxford

0
59

Balliol College (Wikimedia Commons)

Et nytt bygg ved Balliol College, University of Oxford, har blitt oppkalt etter Dr Lakshman Sarup, som var den første studenten ved Oxford som leverte sin avhandling for en doktor of Philosophy (DPhil) grad.

Balliol College i en utgivelse uttalte, “Balliols nyeste bygninger på Master's Field har blitt oppkalt etter historiske Balliol-alumner og akademikere som gjenspeiler mangfoldet, verdiene og historien til College. Blokk C1 har blitt oppkalt etter Dr Lakshman Sarup (Balliol 1916).”

Den la til, “Dr Lakshman Sarup (1894–1946) var den første studenten ved Oxford som sendte inn en DPhil-grad, som han ble tildelt i 1919 om emnet Yaksas Nirukta, den eldste sanskrit-avhandlingen om etymologi.”

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Sarup er født i Lahore og oppnådde sin MA i sanskrit fra Lahore's Oriental College. Han kom senere til Balliol College i 1916 på et indisk statsstipend.

Etter at Oxford University introduserte DPhil som den første doktorgraden i Storbritannia i 1917, var Sarup en av to studenter som meldte seg inn.

“Den hans DPhil ble veiledet av en av de fremste britiske forskere på feltet, Arthur Macdonell, Boden-professoren i sanskrit og en stipendiat ved Balliol. Sarups engelske oversettelse av Nirukta var den første kritiske utgaven av teksten, som undersøkte det gamle Indias og Hellas bidrag til moderne språkvitenskap. Han fastslo at den ble skrevet en gang mellom 700 og 500 fvt.» het det i utgivelsen.

Sarup ble utnevnt til professor i sanskritlitteratur ved Punjab University i 1920. I 1942 ble han den første indiske lærde som ble utnevnt til rektor ved Oriental College ved University of the Punjab.

Han oversatte også to av Molières spiller på hindi, som han ble anerkjent for av Académie Française, og ble den første indianeren som mottok en slik ære.

📣 Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

For alle de siste verdensnyhetene, last ned Indian Express-appen.

  • Indian Express-nettstedet har blitt vurdert GREEN for sin troverdighet og pålitelighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for deres journalistiske standarder.