Wikipedia kan mörka att Marcus Oscarsson är iranier

0
168

Publicerad 16 januari 2022 kl 09.58

Media. Det har kommit fram att TV4-profilen Marcus Oscarsson, 45, är född i Iran. Men anonyma användare med IP-nummer från TV4 har försökt ta bort uppgiften från Wikipedia – där administratörerna nu diskuterar huruvida Oscarssons bakgrund ska mörkas eller ej.
“Det är inte helt svårt att inse vem det kan vara som tar bort uppgifterna”, skriver en användare.

Gilla artikeln på Facebook

Marcus Oscarsson, politisk expertkommentator på TV4, har varit förtegen om sin bakgrund – något som har lett till spekulationer.

Wikipedias artikel om Oscarsson uppdaterades nyligen med informationen att han är född i Iran. Enligt Släktforskarförbundets nya katalog “Sveriges befolkning 2000” kommer både han och hans tvillingbror från Mellanösternlandet.

Tvillingarna ska enligt uppgift ha blivit adopterade av ett svenskt par när de var mycket unga.

Men Marcus Oscarssons (hans förnamn stavas egentligen med k) bakgrund är uppenbarligen ett känsligt ämne. Vid en rad tillfällen har anonyna oregistrerade användare gått in och tagit bort uppgiften om att han är född i Iran – bland annat från IP-nummer som tillhör TV4.

Redigeringskriget har gett upphov till en diskussion bland användarna på Wikipedia om huruvida uppgiften om födelseland ska mörkas i artikeln eller inte. En del administratörer uttalar sig positivt om att ta bort informationen.

“Etniskt ursprung är inte detsamma som födelseort, men det är mycket närliggande. Få skulle nog tolka en uppgift om ‘född i land’ som att personen föddes där när modern var på utlandsvistelse om inte detta står explicit utskrivet. Det normala är att i artiklar ange ort, inte enbart land. Jämför t.ex. Susanna Kallur. Jag tycker därför att uppgiften går att jämställa med etniskt ursprung och bör strykas”, skriver administratören “andejons”.

Användaren “123florida” hänvisar till regler som ska innebära att uppgifter från offentliga register med personliga detaljer generellt inte ska publiceras:

“Uppgifter som en person publicerar om sig själv, kan användas som bekräftelse på att personen inte betraktar uppgifterna som privata. Motsatt förhållande gäller. Man bör behandla personen med hänsyn och respekt också då sådana redigeringar görs i strid mot Wikipedias riktlinjer. Känsliga uppgifter måste behandlas med stor försiktighet så att inte levande personer ska riskera att komma till skada.”

En annan användare poängterar att Marcus Oscarsson, i de personliga intervjuer som finns tillgängliga, har undvikit att nämna att han är född utomlands och i stället har använt sig av formuleringen “uppvuxen i”. Detta tyder enligt användaren på att Oscarsson “inte vill, att saken skall offentliggöras än mer”

“Vet vi att önskan att ta bort födelselandet kommer från Marcus Oscarsson själv tycker jag vi tar hänsyn till det”, fyller användaren “Machatjkala” i.

Vissa andra användare har dock svårt att förstå varför informationen ska mörkas.

“Födelsedatum och -ort hör enligt min mening till i en biografi. Det skall mycket starka skäl till för att utelämna dem. Ett sådant kan vara att uppgifterna är hemligstämplade av något skäl. Då skall vi inte offentliggöra dem här och skulle någon göra det bör versionen döljas så fort som möjligt”, skriver “Tostarpadius”.

Andra reagerar också på att IP-nummer från TV4 går in och raderar födelselandet från artikeln.

“Det är inte helt svårt att inse vem det kan vara som tar bort uppgifterna”, konstaterar “Disembodied Soul”.