Wat is GeForce NOW en is het het waard?

0
85
NVIDIA

Het is niet eenvoudig om begin 2022 een grafische kaart te kopen, en zelfs consoles zoals de Xbox Series X en PlayStation 5 zijn schaars. Als je op zoek bent naar een manier om de nieuwste games te spelen, kun je een cloud-gamingservice zoals GeForce NOW overwegen.

Hoe werkt Werken in de cloud?

Met cloudgaming kun je vrijwel elk apparaat met een internetverbinding gebruiken om gameplay via internet te streamen. Dit betekent dat de game niet lokaal op je apparaat draait (bijvoorbeeld een smartphone) maar op afstand in de cloud draait.

GERELATEERDWat is cloudgaming en is het echt de toekomst?

Je hebt een methode nodig om de game te besturen die is aangesloten op je apparaat naar keuze. Dit kan een gamepad of consolecontroller zijn die is gekoppeld aan uw smartphone, of het kan een meer traditioneel pc-gamingbesturingsschema zijn van een toetsenbord en muis. Aangezien de game via internet draait, kun je in theorie cloudgaming gebruiken via bekabelde, draadloze of mobiele verbindingen.

Hierdoor kun je overal en op vrijwel elke moderne hardware genieten van de nieuwste pc- en console-releases . Er zijn nog een paar andere dingen waar je op moet letten, zoals het kiezen van een apparaat met een scherm met een voldoende hoge resolutie en ervoor zorgen dat je verbindingskwaliteit constant blijft (bijvoorbeeld mobiel spelen in een rijdende trein werkt misschien niet zo goed).

GERELATEERDWat is Xbox Cloud Gaming (Project xCloud)?

Cloudgaming verscheen voor het eerst met de komst van de OnLive-service, die in 2010 werd gelanceerd en uiteindelijk in 2015 werd stopgezet. Nu zijn er echter veel verschillende cloudgamingservices en elke poging om het probleem van gamen op afstand op apparaten met een laag vermogen op te lossen op hun eigen manier. Naast GeForce NOW zijn er Google Stadia, Microsoft's Xbox Cloud Gaming, Sony's PlayStation Now en Amazon Luna.

Waarom zou je NU voor GeForce kiezen?

GeForce NOW is uniek in de cloud gaming-ruimte omdat het je in staat stelt om games te spelen die je al hebt. Je kunt je Steam-, Epic Games Store- of Ubisoft Connect-account verbinden met GeForce NOW en toegang krijgen tot meer dan 1000 games via de cloud. Dit omvat veel gratis te spelen games, maar in tegenstelling tot concurrerende services verandert de GeForce NOW-bibliotheek met games niet met een premium lidmaatschap.

Advertentie

In plaats daarvan, de streamingservice van NVIDIA biedt een aantal verschillende niveaus die overeenkomen met verschillende prestatie- en betrouwbaarheidsniveaus. De gratis laag biedt tot 1080p bij 60 fps, met een sessieduur die beperkt is tot een uur. U krijgt alleen standaardtoegang tot servers, dus u kunt wachtrijen tegenkomen, maar het is perfect om de service uit te testen voordat u koopt.

NVIDIA

Er zijn twee premium-niveaus: Priority en RTX 3080. Het Priority-niveau houdt vast aan 1080p met 60 fps, maar voegt ray tracing, een sessieduur van maximaal zes uur en prioriteitstoegang tot servers toe om wachtrijen te verminderen. Je hebt hier toegang toe voor $ 9,99/maand, of $ 49,99 voor zes maanden toegang.

Het nieuwste niveau belooft prestaties die gelijkwaardig zijn aan NVIDIA's RTX 3080 high-end grafische kaart (die momenteel zeer schaars is). Het gebruikt niet echt de RTX 3080 grafische kaart, maar eerder een server die ongeveer gelijkwaardige prestaties levert. Je krijgt 1440p gaming tot 120 fps op een pc of Mac, of 4K HDR-gaming via een NVIDIA Shield (of compatibele tv). Dit gaat gepaard met een sessieduur van maximaal acht uur en eersteklas toegang tot servers, allemaal voor $ 99,99 voor een abonnement van zes maanden (er is momenteel geen maandabonnement beschikbaar).

Hoe GeForce NU te spelen

De cloud gaming-service van NVIDIA is momenteel beschikbaar in de VS en een groot deel van Europa, hoewel de beschikbaarheid van games per regio kan verschillen. Sommige regio's, zoals Australië, worden ondersteund met partnerservices zoals Pentanet.

Advertentie

GeForce NOW is beschikbaar via speciale apps voor Windows en macOS (beschikbaar op de website van NVIDIA), op Android- en Android TV-apparaten met behulp van de Google Play-app, op smart-tv's zoals LG- en Samsung-modellen in de respectievelijke app-stores en met behulp van een NVIDIA Shield TV-settopbox. Het is ook mogelijk om Chrome, Safari voor iOS (iPhone en iPad) en Microsoft Edge-browser te gebruiken met de web-app op play.geforcenow.com.

NVIDIA

Voor gaming met een hoge resolutie van 1440p heb je een monitor nodig met ondersteuning voor die resolutie, en hetzelfde geldt voor gaming met 120 fps. Qua bediening kun je de meeste toetsenborden en muizen, Xbox-controllers (inclusief Xbox 360, Xbox One en Xbox Series), Sony DualShock 4 (PS4), DualSense (PS5)-controllers en sommige Logitech- en SteelSeries-gamepads gebruiken.

GERELATEERD: De beste gamingmonitors van 2021

De voordelen van Storefront-ondersteuning

De GeForce NOW-aanpak vereist nog steeds dat je je games koopt via je storefront naar keuze, waarvan Steam het best vertegenwoordigd is. Dit heeft aantoonbaar meer voordelen dan nadelen, en het is ideaal als je naar GeForce NOW kijkt als een noodoplossing (wat veel mensen zijn, gezien hoe moeilijk GPU's op dit moment zijn) .

Als je een game op Steam koopt, mag je die game houden en gebruiken op alle toekomstige hardware die je wilt kopen. Dus als je de nieuwste release op de eerste dag via Steam koopt en er 30 uur aan besteedt via GeForce NOW, kun je volgend jaar, wanneer je eindelijk een nieuwe pc in handen krijgt, gewoon inloggen op Steam en deze lokaal spelen. Het is niet nodig om een ​​GeForce NOW-abonnement te hebben of de service exclusief te gebruiken om de game te spelen.

NVIDIA

Hetzelfde geldt voor de Epic Game Store en Ubisoft Connect, de twee andere ondersteunde services. Epic's storefront is erin geslaagd om veel releases te verzamelen via exclusiviteitsovereenkomsten, wat ertoe heeft geleid dat velen de service hebben gebruikt vanwege de beschikbaarheid van games. Het gebruik van Epic's storefront is misschien niet het idee van een doorsnee gamer, maar het gebruik van die storefront via de cloud of lokaal heeft zijn voordelen. NVIDIA belooft ook om Epic's Fortnite terug te brengen naar de iPhone via GeForce NOW.

Dan zijn er nog de megaverkopen van Steam en de gratis game-weggeefacties van Epic. Steam heeft twee grote verkopen per jaar (een zomeruitverkoop en een eindejaarsuitverkoop), terwijl de Epic Game Store niet alleen veelgeprezen games heeft weggegeven, maar hele franchises in een poging meer gebruikers aan te moedigen een account aan te maken en download het. Dit is een geweldige manier om wat geld te besparen, en veel van deze titels kunnen ook met GeForce NOW worden gespeeld.

Klinkt geweldig, maar hoe zit het met de nadelen ?

Het grootste nadeel van elke cloud-gamingservice zijn de prestaties, of latentie om precies te zijn. Afhankelijk van factoren zoals de snelheid van je internetverbinding, hoe ver je van de server verwijderd bent en je verbindingstype, kan het soort ervaring dat je kunt krijgen via een service als GeForce NOW enorm variëren.

Advertentie
< p>Er zijn verschillende gegevensuitwisselingen waarmee rekening moet worden gehouden bij het gebruik van cloudgaming. Eerst moet de game vanaf de server naar je worden gestreamd. Om te communiceren, stuur je een signaal (zoals een druk op de knop) dat vervolgens naar de server wordt gestuurd en verwerkt. De cyclus begint dan opnieuw als de resultaten van je acties naar je worden teruggestuurd.

Sceptisch over hoe goed dat zal werken? Gelukkig heeft GeForce NOW een gratis laag die je kunt gebruiken voor evaluatie. Meld u aan, sluit u aan in de wachtrij en test de service grondig met een paar verschillende games voordat u ze koopt. De prestaties die je krijgt over de gratis laag in termen van latentie (of hoe “laggy” de game aanvoelt om te spelen) zou je een indicatie moeten geven of de hogere tier-services een waardevolle investering zijn.

Video afspelen

Het type spel dat je speelt, kan een service als deze vaak maken of breken. Games die niet afhankelijk zijn van reacties, zoals automatisering en simulatie van resourcebeheer, werken een stuk beter dan multiplayer twitch shooters of beat 'em ups. Je zult waarschijnlijk snelle multiplayer-games helemaal willen uitsluiten ten gunste van ervaringen voor één speler.

Een ander nadeel van met name GeForce NOW is dat het geen bibliotheek met games bevat om in te springen, zoals veel van zijn rivalen. Als je koud begint zonder een bibliotheek met games op Steam of een vergelijkbare service, betaal je voor GeForce NOW om meer geld uit te geven aan games om de service te kunnen gebruiken.

< h2 role="heading" aria-level="2">Hoe zit het met de competitie?

Van de cloud gaming-services die momenteel beschikbaar zijn, zijn Google Stadia en Xbox Cloud Gaming (voorheen xCloud) de twee grootste rivalen van GeForce NU. Elk van deze biedt iets anders.

Google Stadia vereist ook dat je games koopt, maar deze titels moeten worden gekocht via de Stadia Store. Dit betekent dat je deze games niet buiten Google Stadia kunt gebruiken, bijvoorbeeld door ze lokaal op een pc te draaien. Stadia heeft ook een Stadia Pro-niveau met een selectie gratis games, en elke maand worden er meer toegevoegd.

Advertentie

Xbox Cloud Gaming is beschikbaar met de Ultimate-laag van Xbox Game Pass voor $ 14,99 per maand. Voor dat bedrag kun je een groot deel van de Game Pass-catalogus spelen op apparaten zoals smartphones, browsers en Xbox-consoles. Je kunt geen extra games kopen zoals je kunt met Stadia of GeForce NOW, en geen van de games mag je houden.

Maar de oplossing van Microsoft is meer een bonus voor Game Pass-abonnees dan een echt alternatief voor gamen op native hardware, dus het werkt beter als aanvulling op een console of gaming-pc dan als vervanging.

Try Before You Buy

Als je ook maar een beetje in de verleiding komt door GeForce NOW (of een andere cloud-gamingservice), moet je de service proberen voordat je geld vastlegt. Dit zal bepalen of je geld goed besteed wordt.

Als je al een bibliotheek met games hebt of je bent geïnteresseerd om er een te bouwen, dan is GeForce NOW een van de beste waardeproposities die er zijn op het gebied van cloudgaming op dit moment. Als je liever in een cloud-game-ervaring springt met een bibliotheek met titels die je meteen kunt spelen, kijk dan eens naar Microsoft's Game Pass.

GERELATEERD: Wat is Xbox Cloud Gaming (Project xCloud)?

LEES VOLGENDE

  • › Hoe u de oplaadpoort van uw iPhone schoonmaakt
  • › Niets nuttigs komt van hersenloos scrollen
  • › Wat doet “BB” Gemiddeld, en hoe gebruik ik het?
  • › 6 tips om Microsoft Excel-diagrammen te maken die opvallen
  • › Hoe u meer Ethernet-poorten aan uw router kunt toevoegen
  • › VRML onthouden: de metaverse van 1995