”USA bryr sig inte vad som händer efter Guantánamo”

0
73

USA har skickat nära 800 personer till Guantánamolägret i Kuba i sitt krig mot terrorismen – och en klar majoritet av dem har aldrig dömts för något brott. I ett långt reportage skildrar Washington Post situationen för flera av de som genom åren fått lämna lägret. En av dem är tunisiern Hisham Bin Ali Bin Amor Sliti, som flögs dit 2002 och skickades till Slovakien när han släpptes tolv år senare. Att komma till tredje land sågs som en trygg lösning, men väl på plats i Europa har det varit svårt att få ett ordnat liv, bland annat på grund av stigmatisering, säger han. – Men USA bryr sig inte om vad som händer med människor efter att de lämnat Guantánamo. Läs hela reportaget i länken nedan. Varje helg rekommenderar Omni-redaktionen några läsvärda längre reportage från olika delar av världen. Ämnesvalen kan variera från vecka till vecka. Långläsning är en del av Omnis helgsatsning med rekommendationer på läsvärda, aktuella och intressanta recensioner, intervjuer och långläsning som publiceras varje helg.