USA avgrenser verktøyet for å evaluere tilfeller av Havana syndrom

0
178

Selv om Biden-administrasjonen har forsøkt å forbedre verktøyet, vil det ikke bli brukt til å avgjøre hvem som kvalifiserer for kompensasjon i henhold til Havana-loven. (Filfoto)

Skrevet av Mark Walker og Julian E. Barnes

Biden-administrasjonen foredler et screeningsverktøy den utviklet i fjor for å evaluere symptomene og skadene til mennesker som opplevde det såkalte Havana-syndromet, mens det fortsetter å søke etter en årsak og forbereder seg på å kompensere føderale tjenestemenn som har blitt rammet.

Den neste versjonen av verktøyet – i hovedsak en medisinsk eksamen med et standardisert batteri av spørsmål og tester – vil sannsynligvis inkludere en ny seksjon med fokus på angst og depresjon. Tillegget kommer ettersom flere mennesker har rapportert psykologiske symptomer, ifølge en tjenestemann i utenriksdepartementet som er kjent med planleggingen. Tjenestemennene som ble intervjuet for denne artikkelen uttalte seg på betingelse av anonymitet for å diskutere elementer i undersøkelsen om årsakene til Havana syndrom.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png Les også |FBI kaller håndtering av 'Havana-syndrom' en toppprioritet

Verktøyet kan ikke diagnostisere noen som opplever Havana-syndrom, sa føderale tjenestemenn, men det kan bidra til å bestemme hva slags omsorg personen trenger. Selv om administrasjonen har prøvd å forbedre verktøyet, vil det ikke bli brukt til å avgjøre hvem som kvalifiserer for kompensasjon under Havana Act, en ny lov som vil gi økonomisk støtte til berørte CIA-offiserer, Utenriksdepartementets diplomater og andre føderale tjenestemenn.

Toppnyheter akkurat nå

Klikk her for mer

De «unormale helsehendelsene», som regjeringen kaller dem, startet i 2016, da CIA-offiserer og diplomater som tjenestegjorde i Havana rapporterte om merkelige lyder og andre opplevelser, og deretter opplevde hodepine, kvalme og svimmelhet. Siden den gang har amerikanske tjenestemenn rundt om i verden rapportert om lignende episoder, med et stort antall tilfeller i Wien og flere steder i Kina.

Les også |Omicron kan være på vei mot et raskt fall i USA og Storbritannia

Det har vært rundt 750 rapporter om mulige episoder fra nåværende og tidligere offentlige ansatte; Regjeringen har imidlertid klart å finne forklaringer på mange av dem eller på annen måte utelukke dem som mulige hendelser. CIA-teamet som leter etter en årsak har fokusert på rundt 200 av dem, som fortsatt er uforklarlige.

Fem år etter at de første tilfellene ble identifisert, kan ingen enkelt medisinsk test avgjøre om noen har Havana-syndrom eller opplever en annen lidelse med lignende symptomer. Etterforskere har ennå ikke avgjort hva som forårsaker syndromet, selv om tjenestemenn sa at rettet energi, muligens mikrobølger, fortsatt er en ledende teori.

Den siste versjonen av eksamen tar omtrent 2 1/2 time og tar sikte på å vurdere den nevrologiske, kognitive, okulære, auditive og vestibulære funksjonen til personer som mistenker at de har den mystiske lidelsen.

Generelt vil myndighetene kategorisere et tilfelle som mulig Havana-syndrom hvis pasienten rapporterer en innledende sensorisk opplevelse som varme, trykk eller lyd, etterfulgt av symptomer som kvalme, intens hodepine, øresus eller vedvarende svimmelhet. Etterforskere prøver å utelukke eksisterende helseproblemer eller miljøfaktorer. Screeningsverktøyet administrerer øyebevegelsestester for å måle generell koordinasjon, hånd-øye-koordinasjon og balanse, ifølge administrasjonens tjenestemenn.

Symptomer assosiert med Havana-syndrom, som har rammet amerikanere som tjenestegjør på diplomatiske stillinger i flere land. (AP-grafikk)

Administrasjonstjenestemenn har funnet konsistens på tvers av mange saker ettersom flere har blitt evaluert, og hjelper dem med å avgrense verktøyet. Samtidig har de vært i stand til å begrense kriteriene, og eliminert noen tilfeller fordi pasientene ikke opplevde første følelse av varme, trykk eller uvanlige lyder etterfulgt av hodepine, kvalme eller andre symptomer. Verktøyet er “veldig flytende, endrer seg mens vi går,” sa en tjenestemann.

Marc Polymeropoulos, en pensjonert CIA-offiser som begynte å oppleve symptomer på Havana-syndrom i Moskva i 2017, sa at myndighetene som undersøker mennesker med symptomer – inkludert forsvarsdepartementet, utenriksdepartementet og CIA – trengte en konsekvent metode for å gjøre det. Verktøyet, sa han, kan også bidra til å fokusere etterforskningsinnsatsen på sakene som mest sannsynlig er relatert til Havanna syndrom.

«Du må gå fra en stykkevis tilnærming til en helhetlig tilnærming,» han sa. “De trengte å konsolidere alle rapporteringsmekanismene til de forskjellige byråene.”

Tidlig i fjor startet Biden-administrasjonen og CIA en intens jakt på hva som kan være årsaken til skadene. Så langt har ikke denne innsatsen vist noen bevis som peker på en kilde. Men noen administrasjonstjenestemenn insisterer på at skadene er reelle og at de vil fortsette å lete etter en årsak.

Biden-administrasjonen har frist til april til å utarbeide utkast til regler for tildeling av erstatning; Utenriksdepartementet og CIA jobber med separate sett med regler. Når de er ferdige, krever loven at administrasjonen orienterer kongressen. En tjenestemann i utenriksdepartementet sa at screeningsverktøyet var sentralt for å evaluere personer med symptomer, men at det ikke var et diagnostisk verktøy. Som et resultat, sa tjenestemannen, kan den ikke brukes til å fastsette erstatning.

Dr. Pablo A. Celnik, direktør for avdelingen for fysikalsk medisin og rehabilitering ved Johns Hopkins Medicine, sa at programmet han fører tilsyn med har behandlet noen få dusin pasienter som ble henvist til sykehuset etter å ha blitt screenet av triage-verktøyet. Så langt, sa han, var det bare noen få som endte opp med diagnoserbare sykdommer.

“For det meste finner vi ikke noe veldig klart som kan forklare alle symptomene,” sa Celnik.

Han sa at pasienter henvist til Johns Hopkins av utenriksdepartementet har en rekke symptomer, som forvirring, glemsomhet, problemer med å fokusere, hodepine, balanseproblemer, høre en ringende eller summende lyd og smerter på den ene siden av ansiktet. Noen opplever også angst eller depresjon. Men disse symptomene er vanlige hos pasienter som nylig er diagnostisert med en sykdom, sa han, og kan ikke direkte tilskrives de unormale helseepisodene.

Celnik sa at når pasienter som har blitt screenet med verktøyet kommer til Hopkins, fokuserer legene der på å behandle symptomene i stedet for å finne en konkret diagnose.

“Når pasientene kommer, er det første vi prøver å gjøre er å utelukke andre medisinske tilstander,” sa han. “Når vi har utelukket at det ikke er andre mulige diagnoser som forårsaker dette, engasjerer vi oss umiddelbart i rehabilitering og restitusjon.”

📣 Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

For alle de siste verdensnyhetene, last ned Indian Express-appen.

  • Indian Express-nettstedet har blitt vurdert GREEN for sin troverdighet og pålitelighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for deres journalistiske standarder.