Sverige har donerat över 9 miljoner vaccindoser

0
66

Publicerad 16 januari 2022 kl 11.28

Inrikes. Regeringen beslutade i fredags att donera ytterligare en halv miljon doser covidvaccin av märket Janssen till det globala vaccinsamarbetet Covax.

Gilla artikeln på Facebook

Sverige har därmed sammanlagt donerat över 9 miljoner doser och bidragit med över två miljarder kronor till globala vaccininsatser mot covid-19.

– Global tillgång till vaccin mot covid-19 är en av de viktigaste åtgärderna för att få ett slut på pandemin. Här spelar Sverige en ledande roll, och jag är glad att vi kan fortsätta det livsviktiga arbetet med ännu en vaccindonation till låg- och medelinkomstländer via Covax, säger biståndsminister Matilda Ernkrans i ett uttalande.

Idag har över hälften av jordens befolkning fått minst en vaccindos mot covid-19. Totalt har över nio miljarder doser getts. Tillgången till vaccin är dock ojämnt fördelad och i låginkomstländerna har endast knappt 9 procent av befolkningen fått minst en dos vaccin.

Sverige är ett av de länder i världen som bidrar mest till den globala vaccintillgången, sett till befolkningsmängd.