Forklart: Takeaways fra Forest Report

0
83

Mattewara-skogen i Ludhiana. (Ekspressfoto: Gurmeet Singh)

Ministeriet for miljø, skog og klimaendringer (MoEFCC) offentliggjorde torsdag India State of Forest Report (ISFR) 2021. Rapporten viste en kontinuerlig økning i skogdekket over hele landet, men eksperter flagget noen av dens andre aspekter som årsaker til bekymring, for eksempel en nedgang i skogdekket i nordøst, og en forringelse av naturskog.

Delhi Confidential |Ufornøyd med rapporten om Indias skoger, vil miljøministeren danne studiegruppe

Hva er India State of Forest Report?

Det er en vurdering av Indias skog og tredekke, utgitt annethvert år av Forest Survey of India under departementet for miljø, skog og klimaendringer. Den første undersøkelsen ble publisert i 1987, og ISFR 2021 er den 17.

India er et av få land i verden som bringer ut et slikt annethvert år, og dette er allment ansett som omfattende og robust. Med data beregnet gjennom vegg-til-vegg-kartlegging av Indias skogdekke gjennom fjernmålingsteknikker, brukes ISFR i planlegging og utforming av retningslinjer innen skogforvaltning så vel som skogbruk og agroskogbruk.

https://images. indianexpress.com/2020/08/1×1.png Gevinster og tap i skogdekke siden 2019

ISFR 2021: Hva er de viktigste funnene?

ISFR 2021 har funnet ut at skog- og tredekket i landet fortsetter å øke med et ekstra dekke på 1540 kvadratkilometer de siste to årene.

* Indias skogdekke er nå 7 13 789 kvadratkilometer, 21,71 % av landets geografiske område, en økning fra 21,67 % i 2019. Tredekket har økt med 721 kvadratkilometer.

* Statene som har vist høyest økning i skogdekke er Telangana (3,07 %), Andhra Pradesh (2,22 %) og Odisha (1,04 %).

* > Fem stater i nordøst – Arunachal Pradesh, Manipur, Meghalaya, Mizoram og Nagaland har alle vist tap i skogdekke.

* Mangrover har vist en økning på 17 kvadratkilometer. Indias totale mangrovedekke er nå 4 992 kvadratkilometer.

*Undersøkelsen har funnet at 35,46 % av skogdekket er utsatt for skogbrann. Av dette er 2,81 % ekstremt utsatt, 7,85 % er svært utsatt og 11,51 % er svært utsatt

* Den totale karbonlageret i landets skoger er estimert til 7 204 millioner tonn , en økning på 79,4 millioner tonn siden 2019.

* Bambusskogene har vokst fra 13 882 millioner kuler (stilker) i 2019 til 53 336 millioner kuler i 2021.

Også Les |En liten reduksjon i Delhis skogdekke på to år, viser rapport

Hva slags skog vokser?

Mens ISFR 2021 har vist en økende trend i skogdekke totalt sett, er ikke trenden ensartet på tvers av alle typer skog. Tre kategorier av skog er undersøkt – svært tett skog (krontetthet over 70%), moderat tett skog (40-70%) og åpen skog (10-40%). Skrubb (baldakintetthet mindre enn 10%) er også undersøkt, men ikke kategorisert som skog.

Svært tett skog har økt med 501 kvadratkilometer. Dette er et sunnhetstegn, men gjelder skoger som er beskyttet og reservatskoger med aktive bevaringsaktiviteter.

Eksperter sier at det er bekymringsfullt er en nedgang på 1582 kvadratkilometer i moderat tette skoger, eller “naturskoger”. Nedgangen, sammen med en økning på 2 621 kvadratkilometer i åpne skogområder – viser en forringelse av skogene i landet, sier eksperter, med naturskog som brytes ned til mindre tett åpen skog. I tillegg har krattarealet økt med 5 320 kvadratkilometer – noe som indikerer fullstendig nedbrytning av skoger i disse områdene, sier de.

Best of Explained

Klikk her for mer

Hva forklarer nedgangen i de nordøstlige statene?

De nordøstlige statene står for 7,98% av det totale geografiske området, men 23,75% av det totale skogdekket. Skogdekket i regionen har vist en samlet nedgang på 1 020 kvadratkilometer i skogdekket. Mens stater i nordøst fortsetter å ha noen av de største skogkledde områdene, som Mizoram (84,5 % av det totale geografiske området er skog) eller Arunachal Pradesh (79,3 %), har de to statene mistet henholdsvis 1,03 % og 0,39 % av sine skogdekke, mens Manipur har mistet 1,48 %, Meghalaya 0,43 % og Nagaland 1,88 %.

Rapporten har tilskrevet nedgangen i de nordøstlige statene til en bølge av naturkatastrofer, spesielt jordskred og kraftig regn, i regionen, så vel som til menneskeskapte aktiviteter som skiftende jordbruk, press fra utviklingsaktiviteter og felling av trær.

Eksperter sier at dette tapet er til stor bekymring siden de nordøstlige statene er depoter med stort biologisk mangfold. Mens naturkatastrofer kan ha ført til mye av tapet, vil de avtagende skogene igjen øke virkningen av skred, sier de. Det vil også påvirke vannfangsten i regionen, som allerede ser forringelse av vannressursene. I motsetning til andre stater, der skoger klart forvaltes av skogdepartementet og delstatsmyndighetene, følger de nordøstlige statene et annet eierskapsmønster – fellesskapseierskap og beskyttet stammeland – noe som gjør bevaringsaktiviteter utfordrende.

Les også |Mangrovedekke i Maharashtra forbedrer seg marginalt fra 2019<br />

Hva annet dekker rapporten?

ISFR 2021 har noen nye funksjoner. Den har for første gang vurdert skogdekning i tigerreservater, tigerkorridorer og Gir-skogen som huser den asiatiske løven.

Skogdekket i tigerkorridorer har økt med 37,15 kvadratkilometer (0,32 %) mellom 2011-2021, men redusert med 22,6 kvadratkilometer (0,04 %) i tigerreservater. Skogdekket har økt i 20 tigerreservater i løpet av disse 10 årene, og gått ned på 32. Buxa-, Anamalai- og Indravati-reservatene har vist en økning i skogdekket mens de høyeste tapene har blitt funnet i Kawal, Bhadra og Sunderbans-reservatene.

Pakke Tiger Reserve i Arunachal Pradesh har det høyeste skogdekket, med nesten 97 %.

< strong>Hvilken innvirkning har klimaendringene hatt?

Rapporten anslår at innen 2030 vil 45-64 % av skogene i India oppleve virkningene av klimaendringer og stigende temperaturer, og skoger i alle stater (unntatt Assam, Meghalaya, Tripura og Nagaland) vil være svært sårbare klima-hot spots. Ladakh (skogdekke 0,1-0,2%) er sannsynligvis mest berørt. Indias skoger viser allerede skiftende trender for vegetasjonstyper, for eksempel Sikkim som har vist et skifte i sitt vegetasjonsmønster for 124 endemiske arter.

I 2019-20 ble 1,2 lakh skogbrann-hotspots oppdaget av SNPP_VIIRS-sensoren, som økte til 3,4 lakh i 2020-21. Det høyeste antallet branner ble oppdaget i Odisha, Madhya Pradesh og Chhattisgarh.

Hvor omfattende bilde gir undersøkelsen?

Eksperter sier at resultatene fra undersøkelsen kan være misvisende siden de inkluderer plantasjer – som kaffe, kokosnøtter eller mango og andre frukthager – under skogdekke. Disse plantasjene er tydelig forskjellige fra naturlige skoger der en hektar vil være hjemsted for hundrevis av arter av trær, planter og fauna, mens slike plantasjer huser bare én tresort. Skogundersøkelsen er utført som en vurdering av Indias biologiske mangfold, men en slik overordnet undersøkelse oppfyller ikke dette målet, sier eksperter.

Nyhetsbrev | Klikk for å få dagens beste forklaringer i innboksen din

📣 Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

For alle de siste forklarte nyhetene, last ned Indian Express-appen.

  • Indian Express-nettstedet har blitt vurdert GREEN for sin troverdighet og pålitelighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for deres journalistiske standarder.

© The Indian Express (P ) Ltd