Forklart: Hvem er det Khoisans som protesterer nær den sørafrikanske presidentens kontor i tre år?

0
78

Sør-Afrikas president Cyril Ramaphosa (AP Foto: Tsvangirayi Mukwazhi, fil)

Kong Khoisan, lederen av et av Sør-Afrikas eldste innbyggersamfunn, ble onsdag arrestert for å dyrke cannabis nær Sør-Afrikas president Cyril Ramaphosas kontor i Pretoria. Khoisanene har protestert i nærheten av presidentens kontor de siste tre årene for anerkjennelse av samfunnet og språket deres blant annet. Kong Khoisan har sagt at arrestasjonen hans var en måte å dempe protestene og fortrenge samfunnet.

Kong Khoisans arrestasjon

Onsdag ble kong Khoisan dratt bort fra cannabisplantene han hadde vært. vokst nær president Cyril Ramaphosas kontor de siste tre årene siden samfunnet har protestert på stedet. Det var flere politifolk til stede, inkludert noen i opprørsutstyr som rapportert av Eyewitness News, for å ødelegge cannabisplantene og arrestere lederen.

Mens cannabisplantasjen ble ødelagt av politibetjentene, uttalte kong Khoisan at dette var politiets måte å erklære krig på. Han la til: “Vi har vært her fredelig. Vi kommer for deg.” I 2018 hadde Sør-Afrika legalisert personlig dyrking, besittelse og bruk av cannabis av voksne på private steder.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Politiet, som sitert av AFP, sa at kong Khoisan ble arrestert for handel med, ulovlig plantasje av og dyrking av cannabis, samt for unnlatelse av å bære en maske offentlig selv etter å ha blitt bedt om det av politifolk.

Kong Khoisans kone dronning Cynthia sa at presidenten bare ikke ønsket å snakke med samfunnet mens alt de ønsket var anerkjennelse. «Jeg er veldig sur. Vi har vært her siden november 2018, og Ramaphosa har aldri engang tatt et minutt av tiden sin til å ta til orde eller erkjenne vår tilstedeværelse, men de henter nå inn politi for å plage oss.» Hun sa at samfunnet hennes har brukt dagga (cannabis) til medisinske formål i svært lang tid.

Etter å ha kommet ut av fengselet på torsdag, sa kong Khoisan, som kalte arrestasjonen hans et slag i ansiktet til nasjonen, «Dette var også bare deres måte å bli kvitt oss på. Men dette kommer ikke til å stoppe. Vi vil fortsette å kjempe fordi det er i blodet vårt.»

Best of Explained

Klikk her for mer

Hvorfor har Khoisans protestert siden 2018?

Khoisanene har protestert utenfor Union Buildings i Pretoria, der Sør-Afrikas president Cyril Ramaphosas kontor er. En gruppe khoisanere marsjerte 1200 km fra Port Elizabeth til unionsbygningene sammen med kong Khoisan. Da de nådde unionsbygningene, sverget gruppen å ikke flytte før kravene deres ble oppfylt. Siden den gang har de satt opp en leir utenfor Ramaphosas kontor og nær statuen av Nelson Mandela.

Et av hovedkravene fra khoisanene var at de ble anerkjent som landets første nasjon. Sammen med dette har samfunnet krevd landrettigheter og å bli erklært rettmessige eiere av landet som historisk ble tatt fra dem. Selv om regjeringen hadde satt i gang en ny jordreformprosess, som ville la vanskeligstilte samfunn kjøpe land for jordbruk, ønsker khoisanerne at regjeringen med rette skal overlevere land til samfunnets folk. Samfunnet ønsker også at språket deres, Khoekhoe, skal erklæres som et annet nasjonalspråk i landet.

Khoisanene krever også at ordet 'farget', som stammer fra apartheidtiden, skal fjernes fra offentlige dokumenter og fjernet som et begrep for å beskrive landets offentlighet. Uttrykket har blitt anerkjent som nedsettende, men khoisanerne krever at det blir forbudt.

Den 28. november 2019 signerte Ramaphosa Tradisjonell og Khoi-San Leadership Act 3 som har som mål «å sørge for anerkjennelse av tradisjonelle og Khoi-San samfunn, lederstillinger og for tilbaketrekking av slik anerkjennelse». Den snakker også om å sørge for “anerkjennelse, etablering, funksjoner, roller og administrasjon av kongedømme eller dronningeråd, tradisjonelle hovedråd, tradisjonelle råd, Khoi-San råd og tradisjonelle underråd, samt støtte til slike råd».

Men khoisanene var ikke fornøyde. Kong Khoisan hadde sagt at handlingen ikke gjorde noe for å anerkjenne samfunnet. “Vi gikk gjennom en offentlig deltakelsesprosess og kom med forslag til hva vi ønsker, og disse forslagene ble ikke brukt til å endre lovforslaget. Det er klart at presidenten ikke er klar til å ta oss på alvor, og vi skal fortsette vår protest,» sa han.

Også i Explained |How Europe is trying to the sin gas crisis

Hvem er Khoisan?< /h2>

Khoisanene er kjent for å være de første menneskene som bodde i Sør-Afrika består av to forskjellige samfunn som praktiserte lignende kulturer og snakket de samme språkene – Khoikhoi, som var nomadiske bønder, og San, som var jeger-samlere.

Khoisanene er kjent for å være de første som kom i kontakt med de nederlandske nybyggerne i Sør-Afrika på 1600-tallet. Da nederlenderne begynte å overta land i landet, ble Khoisans slaver eller drept, og deres popularitet ble derfor redusert med årene. Samfunnet ble fratatt av de europeiske nybyggerne med navn som Bushmen og Hottentots. I følge en forskningsartikkel av Shula Marks, 'Khoisan-motstand mot nederlendere i det syttende og attende århundre', ble khoisanene kalt uutdannede, “av dårligere intellekt og kultur”, “tyvlige og ikke til å stole på” og uassimilerbare.

I 2009 rapporterte The Independent om en studie av “121 distinkte populasjoner” av afrikanere som fant at de alle stammet fra bare 14 populasjoner. Forskerne, etter å ha studert den genetiske variasjonen mellom DNA til mer enn 3000 afrikanere i over et tiår, fant ut at San var den mest genetisk mangfoldige gruppen, noe som betyr at San var den eldste befolkningen av mennesker i Sør-Afrika og på jorden. Sarah Tishkoff fra University of Pennsylvania sa til The Independent at prosjektet fant at moderne afrikanere hadde det mest mangfoldige DNAet av alle rasegrupper i verden, noe som bekrefter ideen om at “Afrika er menneskehetens fødested”.

Nyhetsbrev | Klikk for å få dagens beste forklaringer i innboksen din

📣 Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

For alle de siste forklarte nyhetene, last ned Indian Express-appen.

  • Indian Express-nettstedet har blitt vurdert GREEN for sin troverdighet og pålitelighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for deres journalistiske standarder.

© IE Online Media Services Pvt. Ltd